Markkinointi sosiaalisessa mediassa – mihin panostaa vuonna 2020?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Markkinointi sosiaalisessa mediassa - mihin panostaa?

Markkinointi sosiaalisessa mediassa on ollut kuuma keskustelunaihe koko 2010-luvun ajan. Sosiaalinen media on vetänyt puoleensa vähintään 80 prosenttia kaikesta digitaaliseen markkinointiin kohdistuneesta huomiosta.

2020-luvulla tahti tulee vain kiihtymään, sillä markkinointi sosiaalisessa mediassa tulee uudella vuosikymmenellä olemaan ainoa toimiva tapa omien kohderyhmien tavoittamiseen. Sosiaalinen media on jo tähän mennessä jättänyt varjoonsa lähes kaikki muut digimarkkinoinnin kanavat ja seuraavina vuosina on jäljellä olevien vuoro.

Kaikkien yritysten on viimeistään nyt herättävä muutokseen ja käynnistettävä digitaalisen markkinoinnin perusteellinen remontti. Vanhentuneiden digitaalisten kanavien käyttö kannattaa lopettaa ja siirtää toimenpiteet sinne, missä asiakkaat viettävät eniten aikaansa – eli sosiaaliseen mediaan.

Tässä muutamia keskeisiä vinkkejä, joiden avulla yrityksen tai organisaation markkinointi päivitetään vastaamaan 2020-luvun todellisuutta.

Ja huomio: jos näihin asioihin on tullut kiinnitettyä viime vuosina liian vähän huomiota, pian alkaa olla kiire. Jyrä kulkee nyt kiihtyvällä vauhdilla eikä viivyttelyyn ole aikaa.

Kotisivut voi sulkea, koska asiakkaat eivät enää halua käyttää niitä

Yritykset ja organisaatiot perustivat hankkivat aikoinaan oman verkkotunnuksen (domain-nimi) ja perustivat kotisivut lähinnä siksi, että kaikki muutkin tekivät niin.

Kotisivuista ei koskaan tullut markkinoinnin kannalta merkityksellisiä ja ne ovatkin jo aikoja sitten muuttuneet hyödyttömiksi.

Asiakkaat eivät enää edes halua vierailla yritysten kotisivuilla.

Sosiaaliseen mediaan verrattuna yritysten kotisivut ovat tylsiä ja niitä on vaikea käyttää, koska kotisivuilla on useimmiten ihan liikaa tekstiä ja liian vähän mielenkiintoisia kuvia, videoita ja meemejä.

Epämääräisten linkkien klikkailun sijasta paljon mukavampaa ja turvallisempaa onkin pysyä tutussa some-ympäristössä, joka tarjoaa aina uutta ärsykettä nopeasti kyllästyville aivoille.

Kotisivut ovat myös yrityksen oman markkinointityön kannalta tylsä työväline. Siellä ne jöröttävät paikallaan saman näköisinä ja saman sisältöisinä päivästä toiseen, joten mitä niiden kanssa oikein voisi tehdä? Ulkoasun uudistamisen voi pyöräyttää aina parin kolmen vuoden välein, mutta se väliaika on totaalisen tehotonta, kun kotisivuille ei oikein voi tehdä mitään.

Kotisivujen lopettaminen onkin yksi ensimmäisistä digitaalisen markkinoinnin tehostamiseen liittyvistä toimenpiteistä 2020-luvulla.

Useimmissa yrityksissä on jo pitkään tiedostettu kotisivujen vähäinen merkitys markkinointikanavana, joten kovin montaa kyyneltä kotisivujen muistolle tuskin vuodatetaan.

Oman verkkotunnuksen sijasta tärkeämpiä identiteettitunnuksia yrityksille ja organisaatioille ovat jatkossa some-tilien käyttäjänimet. Verkkotunnukseen verrattuna niillä on se merkittävä etu, että saman nimisiä verkkotunnuksia voi olla vain yksi, mutta some-tilejä voi samalla käyttäjänimellä avata useita, eri some-kanaviin.

Kotisivujen tilalle kannattaakin perustaa yrityksen oma profiili mahdollisimman moneen sosiaalisen median kanavaan, jotta kaikki mahdolliset yleisöt voidaan tavoittaa.

Hyviä vaihtoehtoja korvaamaan kotisivut ovat esimerkiksi WhatsApp Business -profiili, Instagram business -profiili ja TikTok-tili. Tärkeintä on kuitenkin aina se, että profiileja on mahdollisimman monta. Sillä ei ole mitään väliä, tarjoaako jokin some-kanava hyviä työvälineitä erityisesti yrityksen tai organisaation markkinointia varten.

Kotisivujen lopettamisen yhteydessä päästään samalla eroon monista turhista työvälineistä, kuten Google Analyticisistä, jonka raporttien seuraamiseen ei kenelläkään koskaan ole ollut aikaa.

Bloggaaminen ei enää kannata, koska kukaan ei halua lukea tekstiä

Kotisivujen mukana on aika sanoa jäähyväiset myös yrityksen blogille, mikäli sellainen on jossain vaiheessa tullut perustettua.

Onneksi kovin monet yritykset eivät ole tähän vipuun menneet, joten blogin lopettaminen tulee ajankohtaiseksi vain harvoissa yrityksissä ja organisaatioissa.

Blogiartikkeleiden tehtailusta on tullut turhaa työtä, sillä blogi on yksinkertaisesti auttamattoman vanhanaikainen media.

Blogin keskeinen ongelma on se, että blogiartikkelit ovat tekstiä.

Tekstin ongelma puolestaan on se, että kukaan ei enää halua lukea.

Siksi omia kohderyhmiä on turha yrittää pakottaa ottamaan vastaan painajaismaisia 500 – 1000 sanan luku-urakoita.

Ja kuten olemme viime vuosien aikana viimeinkin ymmärtäneet, kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa.

Blogissa julkaistun tekstin sijasta voi aina julkaista sosiaalisessa mediassa kuvan, joka välittää halutun viestin helpossa ja nopeasti kulutettavassa muodossa.

Video on vielä parempi media viestien välittämiseen.

Mutta senkin kanssa pitää olla tarkkana:

Asiakkaat haluavat kuluttaa ainoastaan lyhyttä videomuotoista sisältöä, mielellään korkeintaan 15 sekunnin pituisissa palasissa.

Blogiartikkeleiden naputtelun tilalle kannattaa perustaa oma YouTube-kanava ja sen lisäksi panostaa aktiivisesti esimerkiksi Instagram Storiesiin ja TikTokiin, jotka tarjoavat mahdollisuuden julkaista sisältöä helposti sulatettavassa muodossa.

Kun hyödyttömien blogitekstien naputtelu lopetetaan, tästä vapautuu myös valtavasti työaikaa ja energiaa somettamiseen.

Hakukonemarkkinointiin ei enää kannata panostaa

Ennen sosiaalisen median suosion nousua hakukoneet olivat internetin tärkein apuväline kiinnostavan tiedon löytämiseen, olipa kyse sitten huvista tai hyödystä.

Hakukoneet olivat myös tärkeitä digitaalisen markkinoinnin kanavia, sillä niitä käytettiin aktiivisesti tiedon hakuun ennen ostopäätösten tekemistä.

Hakukonemarkkinointi olikin yksi 2000-luvun alun keskeisistä digitaalisen markkinoinnin menetelmistä.

Hakukonemarkkinointia tehtiin kahdella menetelmällä, jotka olivat:

1. Hakukoneoptimointi, jonka avulla tavoiteltiin hyviä sijoituksia Googlen ja muiden hakukoneiden luonnollisissa eli maksuttomissa hakutuloksissa
2. Hakukonemainonta (Google AdWords), jossa hyödynnettiin Googlen hakutulossivuilla näkyviä maksettuja mainoksia

Hakukoneiden aika alkaa kuitenkin olla ohi, sillä sosiaalinen media on jo tähän mennessä suurelta osin syrjäyttänyt ja tehnyt hakukoneet tarpeettomiksi.

Sosiaalisessa mediassa jaettuihin suosituksiin ja varoituksiin luotetaan nyt paljon enemmän kuin Googlen ehdottamiin linkkeihin, joiden takaa voi löytyä mitä tahansa propagandaa.

Hakukonemarkkinointiin panostaminen ei enää 2020-luvulla olekaan kannattavaa.

Hakukoneoptimoinnin osalta asia ratkeaa itsestään, sillä hakukoneoptimointiin ei enää tarvitse tuhlata aikaa ja voimia sen jälkeen, kun kotisivut on suljettu.

Jos Google Ads -hakumainontaan on tähän asti käytetty rahaa, tämän rahakaivon voi sulkea helposti pysäyttämällä kaikki käynnissä olevat kampanjat.

Mainonta ei toimi somessa ja se kannattaa jättää väliin

Markkinointi sosiaalisessa mediassa ei perustu mainontaan, vaan maksuttomaan sisältöön ja vuorovaikutukseen.

Suurin osa yrityksistä ja organisaatioista onkin toistaiseksi kieltäytynyt maksamasta Facebookille, Instagramille ja muille some-yhtiöille näkyvyydestä – ja hyvä niin.

Mainostaminen Facebookissa alkaa olla 2020-luvun alkupuolelta lähtien turhaa, koska eri lähteiden mukaan Facebookia ei käytä enää juuri kukaan.

Miksi siis syytäisit rahaa mainontaan kanavassa, jota kohderyhmiisi kuuluvat ihmiset eivät enää käytä?

Sitä paitsi Facebook-mainontaa riivaavat edelleen samat ongelmat, joista on puhuttu koko 2010-luvun ajan – esimerkiksi se, että mainonnan kautta hankitut tykkääjät ovat joko valetilejä tai muuten vääriä ihmisiä.

Mainonnan sijasta kannattaa keskittyä oman Facebook-sivun aktiiviseen päivittämiseen, jotta saadaan mahdollisimman paljon maksutonta näkyvyyttä ja uusia tykkääjiä.

Muissa some-kanavissa kannattaa noudattaa samaa periaatetta. Sosiaalinen media on lähtökohtaisesti ilmainen markkinointikanava, joten mainostaminen somessa on vain keinotekoinen yritys käyttää ”oikotietä” ja kalastella suosiota rahalla.

Jatkuva henkilökohtainen läsnäolo ja ahkera yrityksen some-tilien päivittäminen uusilla julkaisuilla kyllä palkitaan jossain vaiheessa, kun kuvat, videot, snapit ja tarinat automaagisesti muuttuvat uusiksi asiakkaiksi ja myyntieuroiksi yrityksen kassassa.

Sähköpostimarkkinointi on kuollut ja se kannattaa lopettaa

Sähköpostimarkkinointi on jo aikoja sitten kuollut, sillä kukaan ei enää halua avata minkäänlaisia markkinointiviestejä.

Jos yrityksestä vielä lähetetään uutiskirjeitä ja muuta sähköpostimarkkinointia, nyt on korkea aika lyödä liinat kiinni.

Nuoret eivät enää halua edes sähköpostiosoitetta (muuta kuin pakon edessä).

Sähköposti tulee katoamaan lyhyessä ajassa paitsi yksityiskäytöstä, myös työpaikoilta.

Sähköposti on internetin vanhin palvelu, joten sen elinkaaren päättyminen on täysin luonnollinen ilmiö.

Sähköpostimarkkinoinnin osalta tilanne on onneksi sikäli lohdullinen, että useimmat yritykset ovat jo osanneet vetää tämän markkinointikanavan suhteen oikeat johtopäätökset. Satunnaisten uutiskirjeiden lisäksi sähköpostimarkkinointiin ei useimmissa yrityksissä ole juuri tuhlattu voimia, joten sähköpostimarkkinoinnin alasajo ei yleensä tuota kovin suurta tuskaa.

Sähköpostiosoitteiden keräämisen ja uutiskirjeiden lähettämisen sijasta yritysten kannattaa panostaa entistä voimakkaammin seuraajien kokoamiseen erilaisissa sosiaalisen median palveluissa.

Määrä on tässä asiassa tärkein mittari. Ja määrää saa kasvatettua laajentamalla omaa läsnäoloa.

Jos yritykseltä puuttuu tällä hetkellä vielä profiili jostakin sosiaalisen median kanavasta, asia kannattaa hoitaa mahdollisimman pian kuntoon.

Näillä eväillä kohti tuloksellista 2020-lukua

Tässä siis muutamia keskeisiä aineksia menestyvään ja tulokselliseen markkinointiin 2020-luvulla.

Sitten vaan kirvestä käteen ja onnea matkaan!

PS: muistathan, että tässä kirjoituksessa annettuihin neuvoihin, kuten yleensäkin kaikkeen netistä löytyvään tietoon, kannattaa suhtautua varauksellisesti. Ennen muiden antamien neuvojen sokeaa noudattamista asioihin on syytä perehtyä huolellisesti. Ja päätöksiä tehtäessä kannattaa käyttää ennen kaikkea omaa järkeä ja harkintakykyä.

Digi Opisto

Digi Opisto

Lisää luettavaa

WordPress-sivujen hakukoneoptimointi Yoast seo -lisäosalla
Hakukonemarkkinointi

WordPress-sivujen hakukoneoptimointi Yoast SEO -lisäosan avulla

WordPress-sivujen hakukoneoptimointi onnistuu helposti käyttämällä Yoast SEO -lisäosaa, joka neuvoo tärkeiden optimointikohtien hyödyntämisessä. Hakukoneoptimointi on työtä, jonka tavoitteena on varmistaa kaiken sivustolla julkaistavan sisällön paras

Tilaa Digiopiston uutiskirje

Saat uudet artikkelit suoraan sähköpostiisi