Automaattiset Facebook-mainokset – mistä on kyse?

Mikäli olet jonkin Facebook-sivun ylläpitäjä, olet saattanut huomata Facebook-sivun etusivulla pienen laatikon, jonka otsikkona on “Tilaa mukautetut automaattiset mainokset.” Mitä tällaiset Facebook-mainokset ovat – ja mihin niitä voi käyttää?

Mukautetut automaattiset mainokset – uusi mahdollisuus Facebook-sivulla

Facebook julkaisee uusia toimintoja yleensä pitämättä niistä kovin suurta meteliä. Myös Tilaa mukautetut automaattiset mainokset -laatikko ilmestyi Facebook-sivun etusivulle vaivihkaa ilman ennakkotietoa. Mutta kun se siellä näkyi, oli luonnollista lähteä ottamaan selkoa siitä, mitä tuon laatikon sisältä löytyy.

Mukautetut automaattiset facebook-mainokset

Aloita klikkaamalla laatikkoa

Laatikon klikkauksen jälkeen esiin tulee muutamia ohjeita sisältävä ikkuna. Facebookin lupaus tässä vaiheessa on: vähemmän ylläpitoa, enemmän aikaa. Sen kannustamana jatketaan eteenpäin klikkaamalla Aloita-painiketta.

Mukautetut automaattiset mainokset ohjeita

Vahvista mainostili

Seuraavaksi Facebook pyytää vahvistamaan mainostilin, jolta mukautettujen automaattisten mainosten kulut veloitetaan. Pääset eteenpäin valitsemalla haluamasi mainostilin tai vahvistamalla valmiiksi esivalitun mainostilin.

Mukautetut automaattiset mainokset vahvista mainostili

Kerro yrityksestäsi

Tämän jälkeen sinua pyydetään kertomaan paikkoja, joissa asiakkaat ostavat sinulta tuotteita tai palveluita.

Mukautetut automaattiset mainokset yrityksen kuvaus

Vaihtoehtoja on yhteensä kolme:

  1. Suora yhteys (asiakkaat ottavat sinuun suoraan yhteyttä kun haluavat ostaa)
  2. Verkossa (asiakkaat tekevät ostoksia verkkosivustolla/verkkokaupassa)
  3. Myynti toimipaikassa (asiakkaat ostavat toimipaikassasi)

Voit valita näistä vaihtoehdoista yhden tai kaikki, jotka sopivat yritykseesi.

Koska Digiopisto on verkkokauppa, valitsin tutustumiskierroksellani keskimmäisen vaihtoehdon (Verkossa). Valinnan jälkeen Facebook pyytää ilmoittamaan verkkosivuston URL-osoitteen.

Varsinainen mainoskampanjan luominen käynnistyy tässä vaiheessa.

Tarkista ja vahvista suunnitelma

Seuraavassa ikkunassa näkyy yksinkertainen suunnitelmaluonnos, joka perustuu edellisessä ikkunassa tehtyyn valintaan.

Mukautetut automaattiset mainokset suunnitelma

Mainoskampanjan tavoitteeksi on nyt asetettu online-myynnin lisääminen. Tavoitteen otsikon alla näkyvän tekstin mukaan mainoksilla tullaan ohjaamaan kävijöitä sivustolle ja mainosten tuottamia konversioita voi seurata (Facebook-pikselin avulla). Mainoksiin lisätään automaattisesti Osta nyt -painike, jonka klikkaus ohjaa asiakkaan verkkokauppaan.

Facebook tekee myös ehdotuksen budjetiksi, tässä tapauksessa ehdotus on 15 € per vuorokausi. Jos siis käynnistän mukautetut automaattiset mainokset tämän ehdotuksen mukaisesti, maksan niistä mainoskuluina enintään 15 euroa per vuorokausi.

Pääset eteenpäin klikkaamalla Seuraava-painiketta ikkunan oikeassa alanurkassa.

Luo mainoksia

Suunnitelman esittelyn jälkeen on vuorossa mainosten luominen.

Mukautetut automaattiset mainokset mainosten luominen

Mainosten määrittelyikkunassa kerrotaan, että kerralla on mahdollista luoda yhteensä kuusi mainosta. Lopputuloksena ei siis ole karusellimainos, vaan kuusi erillistä mainosta, joissa on yksi kuva.

Mainoksiin voi ladata haluamansa kuvan ja kirjoittaa otsikon (enintään 25 merkkiä) sekä mainostekstin.

Jos luot useampia mainoksia, voit liittää niihin jokaiseen eri URL-osoitteen.

Osta nyt -painike lisätään automaattisesti kaikkiin mainoksiin. Sen voi vaihtaa esimerkiksi Lue lisää -painikkeeseen.

Facebookin järjestelmä optimoi mainosten näyttämisen automaattisesti siten, että parhaiten toimivia (parhaiten sitouttavia) mainoksia näytetään eniten.

Määrittele kohdentaminen

Facebook ehdottaa mukautettujen automaattisten mainosten kohdennetuksi yleisöksi verkkosivustosi kävijöitä sekä näistä luotua kaksoisolentoyleisöä. Mikäli hyväksyt tämän kohdentamisehdotuksen, mainoksiasi tullaan näyttämään kaikille sivustosi kävijöille (ilmeisesti 180 päivän ajalta) sekä Facebookin automaattisesti tästä yleisöstä luomalle samankaltaisuuteen perustuvalle yleisölle.

Tarkempia määritysmahdollisuuksia tämän yleisön suhteen ei ole käytettävissä. Et voi esimerkiksi päättää, kuinka pitkältä ajalta sivustosi kävijät otetaan mukaan tähän kohdennettuun yleisöön tai rajata sivustosi kävijöistä mukaan vain tietyillä sivuilla käyneet.

Mukautetut automaattiset mainokset kohdentaminen

Jos haluat määritellä kohdennetun yleisön itse, käytössä ovat Facebookin mainosjärjestelmän sijainti- ja ikäasetukset, kohdentaminen kiinnostuksen kohteiden avulla sekä mahdollisuus hyödyntää mainostilllesi aiemmin luotuja mukautettuja kohderyhmiä.

Tarkista ja tilaa

Kohdentamisen jälkeen jäljellä on enää yksi ikkuna, jossa voit asettaa mainoskampanjan lopullisen päiväbudjetin. Valittuna näkyy aiemmin suunnitelman esittelyvaiheessa ehdotettu summa, mutta voit muuttaa sen valitsemalla toisen ehdotetun summan tai syöttämällä itse valitsemasi summan (kohta Valitse omasi).

Kuten budjetin valintaikkunassa kerrotaan, asettamalla päiväbudjetin ja tilaamalla mainokset, annat Facebookille luvan näyttää mainoksiasi toistaiseksi (ilman päättymispäivää) asettamasi vuorokausibudjetin rajoissa. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus muuttaa päiväbudjettia milloin tahansa ja voit myös keskeyttää mainosten näyttämisen milloin vain haluat.

Mukautetut automaattiset mainokset vahvista

Yhteenveto mainoskampanjan asetuksista näkyy ikkunan oikeassa osiossa.

Klikkaamalla oikean alanurkan Markkinoi-painiketta lähetät tilauksesi Facebookille ja tarkistuksen jälkeen mainoksesi alkavat näkyä Facebookin valitsemissa sijoitteluissa.

Ensivaikutelma – mistä tässä on kyse?

Facebook on jo pitkään yrittänyt houkutella uusia mainostajia tarjoamalla erilaisia yksinkertaisia, matalan kynnyksen mainosratkaisuja Facebook-sivujen omistajille.

Mukautetut automaattiset mainokset on yksi uusi vaihtoehto tähän joukkoon – hyvine ja huonoine puolineen.

Kuten sanottu, Facebook-sivun kautta käynnistettävien mainosmuotojen tehtävä on houkutella Facebook-sivujen omistajia kokeilemaan maksullista Facebook-mainontaa. Jotta mainostamisen aloituskynnys olisi mahdollisimman alhainen, mainosten luomisen on oltava äärimmäisen helppoa.

Siksi Facebook-sivun kautta luotavien mainosmuotojen vahvuus on juuri niiden yksinkertaisuus ja sen kautta käytön vaivattomuus. Tottumatonkin saa mainokset käyntiin muutamassa minuutissa seuraamalla mainoskäyttöliittymän antamia ohjeita ja hyväksymällä Facebookin järjestelmän tekemät ehdotukset.

Helppouteen kytkeytyy myös kaikkien “pikamainosten” kääntöpuoli, joka on se, että mainostajalla on hyvin puutteelliset mahdollisuudet vaikuttaa mainoskampanjan moniin kriittisiin asetuksiin.

Esimerkiksi hintatarjousmallin valinta ja mainosten jakelun optimointi ovat tärkeitä Facebook-mainoskampanjan tuloksellisuuteen vaikuttavia päätöksiä.

Kun käytetään Facebook-sivun kautta luotavia mainoksia, päätösvalta näissä tärkeissä asioissa jää Facebookin järjestelmälle. Tällöin mainostajan ja Facebookin käsitykset siitä, mikä on kampanjan toimivuuden kannalta oleellista, eivät läheskään aina kohtaa.

Esimerkiksi juuri tässä kirjoituksessa käsiteltyjen mukautettujen automaattisten mainosten jakelu optimoidaan mainoksiin sitoutumiseen, joka on käytännössä täysin eri tavoite kuin optimointi konversioihin, joita varten kyseiset mainokset kuitenkin luodaan. Mainostaja, jolle on tärkeää saada verkkokauppaan ostavia asiakkaita, tuskin jaksaa kovin paljoa innostua esimerkiksi siitä, että kampanjan mainoksista tykätään keskimääräistä useammin.

Facebook-sivun kautta luotavat mainokset voivat puutteistaan huolimatta olla helppo tapa tutustua maksulliseen Facebook-mainontaan. Etenkin sellaisissa tilanteissa, joissa yleisen tunnettuuden luominen nopeasti on tärkeää, voidaan esimerkiksi Facebook-sivun julkaisujen markkinoinnilla laajentaa Facebook-sivulla julkaistun sisällön tavoittavuutta pienelläkin budjetilla moni-, jopa monikymmenkertaiseksi.

Liian suuria odotuksia ei näiden yksinkertaisten mainosmuotojen varaan kuitenkaan kannata laskea. Niiden avulla on käytännössä mahdotonta rakentaa systemaattisesti Facebook-mainonnan kokonaisuutta, joka huomioi kaikki asiakkuuden luomisen vaiheet ja tarjoaa riittävästi säätömahdollisuuksia mainontaan sijoitetun budjetin tuoton maksimointiin.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun Facebook-mainoskampanjoiden tavoitteena on ostavien asiakkaiden löytäminen ja mitattavien tulosten tuottaminen Facebookin ulkopuolella, on syytä ottaa käyttöön Fabebookin oikea mainoskäyttöliittymä kaikkine asetuksineen ja optimointimahdollisuuksineen.

Kehity Facebook-mainonnan osaajaksi

Digiopistossa voit opiskella Facebook-mainontaa perusteista lähtien ja kehittyä Facebook-mainonnan ammattilaiseksi.

Tutustu Facebook-mainonnan koulutuksiin – klikkaa kuvaa ja lue koulutuksen tarkemmat tiedot!

Digi Opisto

Digi Opisto

Lisää luettavaa

Uusimmat artikkelit

Järjestä helposti omia webinaareja

Demio-webinaarijärjestelmä: kokeile 14 vrk ilmaiseksi

Klikkaa alla olevaa kuvaa ja tilaa maksuton Demio-kokeilu nyt (ei sitoumuksia, ei luottokorttia)

demio

 

Järjestä omia webinaareja helposti

demio