World Wide Web 30 vuotta

Nykyisin arkipäiväinen ja kaikkialla läsnä oleva internet – World Wide Web – täytti vuoden 2019 keväällä 30 vuotta.

Oheisessa kuvassa näkyy maailman ensimmäinen verkkosivusto – World Wide Web -projektin sivusto – vuoden 1991 asussaan.

Paljon on 30 vuoden aikana tapahtunut. Nettisivut ovat muuttuneet ja niin myös niiden tekeminen.

Millaista sivustojen luominen oli netin alkuaikoina?

Varhaiset verkkosivustot olivat hyvin yksinkertaisia.

Niillä oli vain tekstiä harmaalla tai valkoisella pohjalla – sekä linkkejä toisille harmaa- tai valkopohjaisille tekstisivuille.

Alkuaikojen sivustot olivat myös todellista käsityötä, sillä kaikki käyttäjien ruuduilla näkyvä sisältö piti koodata sivuille rivi kerrallaan.

Sivujen luomisen lisäksi niiden julkaiseminen palvelimella edellytti erityisohjelmistojen käyttöä ja palvelinympäristön tekniikan hallintaa.

Yksinkertaisen näköisen lopputuloksen aikaansaamiseen tarvittiin siis sekä syvällistä teknistä asiantuntemusta että runsaasti työtunteja.

Ei ihme, että nettisivustojen rakentaminen ja ylläpito oli asiaan vihkiytyneiden teknisten osaajien heiniä.

Entä nyt – onko tilanne muuttunut?

Jos haluat toteuttaa yritykselle tai organisaatiolle verkkosivuston ja myös huolehtia sen ylläpidosta:

Pitääkö sinun ensin opetella koodaamaan (php, html, css jne.)?

Onko sinun pakko hallita web-palvelimiin liittyvät tekniset asiat?

Vastaus: missään tapauksessa ei.

Tarvitset esimerkiksi palvelimiin ja palvelinohjelmistoihin liittyvää osaamista vain, mikäli aiot asentaa verkkosivuston ikiomalle palvelimellesi ja myös huolehtia kyseisen palvelimen ylläpitoon liittyvistä asioista itse.

99 % todennäköisyydellä et halua toimia näin.

Suurin osa verkkosivustoista julkaistaan internetissä vuokraamalla palvelintila sellaiselta taholta, joka on erikoistunut www-palvelimien ja niiden tietoliikenteen ylläpitoon.

Mielikuvat elävät sitkeästi

Monet uskovat edelleen, että verkkosivustojen toteuttaminen ja ylläpito on syvällistä teknistä osaamista vaativaa työtä, jota voivat tehdä vain asiantuntijat.

Verkkosivustojen toteuttamiseen ja ylläpitoon liittyvä todellisuus on kuitenkin tällä hetkellä täysin toisenlainen kuin tuo vanhentunut mielikuva.

Koodareita ja ohjelmistokehittäjiä tarvitaan enemmän kuin koskaan, mutta heidän työpanoksensa suuntautuu täysin muualle kuin tavallisten verkkosivustojen rakentamiseen.

Koodareita, ”devaajia” ja webmastereita tarvittiin ennen vanhaan tavallisten verkkosivustojen rakentamiseen ja ylläpitoon siksi, että verkkosivustojen toteuttamiseen käytettävät työvälineet olivat liian monimutkaisia ns. tavallisten yrittäjien ja viestinnän ammattilaisten käsiin.

Tällä hetkellä koodareiden tärkein tehtävä on kehittää verkkosivustojen ylläpitoon tarkoitettuja työvälineitä sellaisiksi, että niitä pystyvät hyödyntämään myös tavalliset yrittäjät ja asiantuntijat, joiden osaaminen on muualla kuin tekniikassa.

Tämä painopisteen siirto myös näkyy käytännössä: verkkosivustojen toteuttamiseen ja ylläpitoon käytettävät välineet ovat kehittyneet tämän vuosituhannen aikana huimin askelin.

Nämä työvälineet ovat tällä hetkellä käytettävyydeltään sillä tasolla, että tehokkaiden ja myös ulkoisesti näyttävien verkkosivustojen luominen on mahdollista täysin ilman koodaamista ja muita teknistä erityisosaamista vaativia työvaiheita.

Vastuun verkkosivustojen toteuttamisesta ja kehittämisestä voivat nyt teknisten erityisosaajien sijasta ottaa vastuulleen ne ihmiset, joiden työtehtävät liittyvät asiakkaiden hankintaan ja palvelemiseen.

Oletko valmis aloittamaan?

Siirry tilaamaan paikkasi WordPress Web Designer -koulutusohjelmaan klikkaamalla Tee tilaus -painiketta.

Jos sinulla on kysyttävää, klikkaa Lähetä viesti -painiketta ja lähetä kysymyksesi meille.