Näin estät Facebook-pikselisi käytön oman verkkosivustosi ulkopuolella

Näin estät Facebook-pikselisi käytön oman sivustosi ulkopuolella

Saitko Facebookilta sähköpostiviestin, jossa kerrotaan että “Facebook-pikselisi on aloittanut tapahtumien lähettämisen uudelta toimialueelta xxxx.”

Mistä tässä on kyse – ja mitä tässä tilanteessa pitää tehdä?

Facebookin ilmoitus pikselin lisäyksestä uudelle toimialueelle

Jos sinulla on jonkin Facebook-pikselin käyttöoikeus Meta Business Suitessa (entinen Facebook Business Manager), voit saada Facebookilta sähköpostiviestin, jossa kerrotaan hallinnoimasi Facebook-pikselin aloittaneet tapahtumien lähettämisen joltakin (tai joiltakin) uudelta toimialueelta.

Facebookin ilmoitus näyttää alla olevan kuvan mukaiselta:

Facebookin ilmoitus, pikseli aloitti tietojen lähettämisen uudelta toimialueelta

Mistä tässä on kyse?

Edellä kuvattu ilmoitus voi tupsahtaa postilaatikkoon, vaikka Facebook-pikseliä ei olisi äskettäin asennettu uudelle sivustolle tai pikselin asetuksia muutettu.

Tällöin ilmoituksen vastaanottajan on vaikea hahmottaa, mistä asiassa on kyse ja mitä toimenpiteitä mahdollisesti tarvitaan.

Useimmiten kyse ei ole mistään vakavasta ongelmasta

Onneksi tämän ilmoituksen taustalla on vain hyvin harvoin vakava ongelma.

Ripeitä toimenpiteitä edellyttävä tilanne voi syntyä käytännössä ainoastaan silloin, kun joku kolmas osapuoli “kaappaa” Facebook-pikselikoodin ja asentaa sen ilman lupaa jollekin ulkopuoliselle verkkosivustolle.

Seurauksena tästä voi pahimmillaan olla Facebook-pikselin lähettämien tietojen laadun romahtaminen, kun aitojen tapahtumien (sisällön katselut, ostoskoriin lisäykset jne.) lisäksi Facebookin järjestelmään siirtyy vastaavia tapahtumatietoja myös kolmannen osapuolen sivustolta.

Teknisesti toiselle kuuluvan pikselikoodin kopiointi verkkosivustolta on suhteellisen helppoa, joten siinä suhteessa kynnys tällaiseen vahingontekoon on matala.

Eri asia sitten on, kenellä voisi olla motiivi tämänkaltaiseen häirintään.

Pikselin luvattoman käytön voi torjua pikselin käyttölupien hallinnan avulla

Pikselin käytön muualla kuin omalla verkkosivustolla pystyy estämään.

Tarvittavat toimenpiteet voit tehdä Meta Business Suitessa.

Sieltä löytyy myös tarkempaa tietoa uusista toimialueista, joilta tapahtumien lähettäminen on käynnistynyt.

Siirry pikselin vianmääritykseen Business Suitessa

Aloita asian selvittäminen siirtymällä pikselin tietohin Business Suitessa (Tapahtumien hallinta -> Tietolähteet -> Vianmääritys-välilehti).

meta business suite tapahtumien hallinta tietolähteet

Vianmääritys-välilehdellä näkyvät tällä hetkellä aktiiviset Facebook-pikseliin liittyvät ongelmat, joista yksi on merkitty “Uudet tietoja lähettävät toimialueet.

Meta-pikselin vianmääritys

Uudet toimialueet (verkkotunnukset) näkyvät tekstin “Pikseli aloitti äskettäin tapahtumien lähettämisen seuraavilta toimialueilta:” alapuolella.

Tarkista, mitä verkkotunnuksia ilmoituksen yhteydessä näkyy

Ensimmäinen toimenpide asian selvittelyssä on tarkistaa, mikä verkkotunnus tai mitkä verkkotunnukset näkyvät pikselin Virheilmoitukset-osiossa.

Useimmiten pikselin avulla on tarkoitus lähettää tapahtumia vain yhdeltä sivustolta, yleensä omalta verkkosivustolta, jonne pikseli on asennettu sen luomisen jälkeen.

Jos listalla näkyy tuntematon verkkotunnus, jolle pikseliä ei varmasti ole asennettu, eikä ole tarkoituskaan asentaa, kyseisen tunnuksen ei myöskään pitäisi voida lähettää tapahtumia pikselin avulla.

Lähtökohta jatkotoimenpiteille on: jos pikseliä ei ole tarkoitus käyttää muualla kuin omalla verkkosivustolla (= tietty verkkotunnus, jonne pikseli on asennettu), pikselin käyttö kaikilla muilla verkkotunnuksilla pitää estää.

Poikkeuksena edelliseen ovat mainospalveluiden verkkotunnukset (facebook.com, google.com).

Jos listalla näkyy jompi kumpi näistä (tai molemmat), tämä johtuu todennäköisesti sivustolla käytössä olevasta kumppani-integraatiosta, joka toimiakseen oikein tarvitsee pikselin käyttöluvan kyseisellä verkkotunnuksella. Näiltä verkkotunnuksilta pikselin käyttöä ei siis kannata kieltää.

Näin estät pikselin käytön muilla kuin sallituilla toimialueilla

Klikkaamalla edellä mainitun verkkotunnusten listan alla näkyvää “Opi ratkaisemaan tämä ongelma” -linkkiä, saat näkyviin lisätietoja ja ohjeita.

Facebookin ohjeesta selviää, että asian voi hoitaa luomalla sallittujen toimialueiden listan ja lisäämällä halutut verkkotunnukset tälle listalle (= hyväksyä pikselin käyttö kyseisillä toimialueilla).

Tämän jälkeen mikä tahansa verkkotunnus, joka ei ole sallittujen verkkotunnusten listalla, ei pysty lähettämään tapahtumia pikselin avulla.

Pääset tekemään tarvittavat toimenpiteet klikkaamalla sinistä Hallinnoi liikenteen oikeuksia -painiketta, jolloin siirryt pikselin käyttölupien asetuksiin.

Luo sallittujen lista Liikenteen käyttöluvat -osiossa

Vieritä sivua, kunnes vastaan tulee Liikenteen käyttöluvat -väliotsikko.

Sen alta löytyvät liikenteen käyttölupiin liittyvät ohjeet, sekä valikko, josta pääsee luomaan valinnan mukaan joko:

  1. estolistan (lista verkkotunnuksista, jotka eivät saa lähettää tapahtumia pikselin avulla)
  2. sallittujen listan (lista verkkotunnuksista, jotka saavat lähettää tapahtumia pikselin avulla)
facebook-pikseli liikenteen käyttöluvat

Käynnistä sallittujen listan luominen klikkaamalla Luo sallittujen lista -painiketta ohjetekstien alapuolella. Nuolenkärkeä klikkaamalla näet toisen vaihtoehdon (Luo estolista).

Mikäli pikseli on asennettu verkkosivustollesi ja se toimii oikein, verkkotunnuksesi näkyy avautuvassa ponnahdusikkunassa alhaalla.

lisää toimialue sallittujen listalle

Lisää toimialue sallittujen listalle klikkaamalla sen kohdalla oikealla näkyvää Lisää sallittujen listalle -linkkiä.

Vahvista lisäys klikkaamalla avautuvassa ponnahdusikkunassa Vahvista-painiketta.

Vahvista toimialueen lisäys sallittujen listalle

Näet ilmoituksen toimialueen lisäyksestä.

toimialueen lisäys vahvistettu

Huomioi, että toimialueen lisääminen sallittujen listalle kattaa myös kaikki verkkotunnukselle luodut aliverkkotunnukset, joita ei siten tarvitse lisätä erikseen.

Toista vahvistaminen tarpeen mukaan muille sallittujen listalle lisättäville verkkotunnuksille ja sulje lopuksi vahvistusikkuna.

Tämän jälkeen näet sallittujen listalle lisätyt verkkotunnukset Liikenteen käyttöluvat -osiossa.

Sallitut toimialueet

Sallittujen lista – lopputulos

Kun sallittujen lista on luotu, listan ulkopuoliselta ei toimialueelta ei ole mahdollista lähettää tapahtumia Facebookille, vaikka pikseli olisi asennettu.

Tapahtumat välitetään ainoastaan niiltä verkkotunnuksilta, mukaan lukien aliverkkotunnukset, jotka on lisätty sallittujen listalle.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.