WordPress-lisäosat (plugins) antavat WordPress-sivuston ylläpitäjälle runsaasti mahdollisuuksia sivuston toiminnallisuuksien laajentamiseen helposti ja edullisesti. WordPressin lisäosahakemistossa on tällä hetkellä yli 57 000 täysin ilmaista lisäosaa, joten valinnan varaa todella löytyy.
Mutta kannattaako jokainen mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä vaikuttava lisäosa asentaa omalle sivustolle?
WordPress-lisäosat ovat helppo keino lisätä toimintoja sivustolle
WordPress-julkaisujärjestelmä on itsessään varsin monipuolinen ja tehokas työväline erilaisten verkkosivustojen luomiseen ja ylläpitoon.
Ihan kaikkea mahdollista eivät WordPress-julkaisujärjestelmän kehittäjät kuitenkaan halua (eivätkä myöskään pysty) sisällyttämään WordPressin ydinohjelmistoon.
Jos sivuston omistaja haluaa lisätä sivustolle sellaisen toiminnon, jota WordPressin ydinohjelmistosta ei löydy, tähän on kaksi vaihtoehtoista tapaa:
- Koodataan kyseinen toiminnallisuus ja liitetään se sivuston WordPress-kokoonpanoon
- Asennetaan WordPress-lisäosa, joka sisältää halutun toiminnallisuuden
Vaihtoehto 1 edellyttää, että käytettävissä on koodarin osaamista. Ellei sivuston omistaja itse osaa koodata, on pakko ostaa koodaustyö ulkopuoliselta palveluntarjoajalta.
Tähän ei aina ole aikaa, halua tai mahdollisuutta.
Siksi WordPress-lisäosat (plugin) ovat hyvin suosittuja. Lähes jokaisella WordPress-julkaisujärjestelmällä toteutetulla sivustolla on käytössä vähintään muutama lisäosa, monilla sivustoilla lisäosia on käytössä jopa 20 – 30.
Miten valitset sivustollesi lisättävät WordPress-lisäosat
WordPress-lisäosien tarjonta on runsas ja myös lisäosien laatu vaihtelee.
Suurin osa lisäosista on kelvollisia, mutta joukossa on myös sellaisia, joita ei kannata omalle sivustolle asentaa.
Esimerkiksi lisäosan ohjelmakoodin virheet saattavat aiheuttaa ongelmia sivuston toiminnassa, ja pahimmillaan koko sivusto voi kaatua lisäosan aktivoinnin jälkeen.
Lisäksi lisäosista löytyy tasaisin väliajoin tietoturva-aukkoja, jotka asettavat koko sivuston alttiiksi hyökkäyksille.
[ Lue lisää WordPressin tietoturvan parantamisesta: WordPressin tietoturvan parantaminen – tee aluksi nämä 5 asiaa]
Sivuston omistajan tuleekin olla tarkkana valitessaan WordPress-lisäosia.
Kun sopivalta vaikuttava WordPress-lisäosa on löytynyt, kannattaa ennen sen asentamista tarkistaa seuraavat asiat.

Kuka lisäosan on julkaissut?
Jos et tunne lisäosan tarjoajaa entuudestaan, vierailu lisäosan kehittäjän verkkosivustolla auttaa muodostamaan käsitystä siitä, millaiset taustavoimat lisäosalla on.
Yrityksen tai organisaation koko ei ole ratkaiseva tekijä, tärkeämpää on sitoutuneisuus ja osaaminen nimenomaan WordPressiin liittyvässä ohjelmistokehityksessä.
Huomiota kannattaa kiinnittää myös kehittäjän tarjoamiin yhteydenottomahdollisuuksiin, joille voi olla käyttöä mahdollisissa ongelmatilanteissa.
Tunnettujen ja vakiintuneiden tekijöiden lisäosia voi yleisesti ottaen asentaa ilman suurempia huolia lisäosan laadun tai tukiasioiden suhteen.
Luotettaviksi tiedettyjä lisäosien kehittäjiä ovat esimerkiksi Automattic (WordPressin keskeinen taustayritys) ja Team Yoast (Yoast SEO -hakukoneoptimointilisäosan kehittäjä).
Kuinka monta aktiivista asennusta lisäosalla on?
Korkea aktiivisten asennusten lukumäärä kertoo WordPress-lisäosan suosiosta, joka puolestaan on seuraus käyttäjien tyytyväisyydestä.
Yleisesti ottaen, mitä korkeampi on aktiivisten asennusten lukumäärä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kyseinen lisäosa on laadukas ja toimi myös sinun sivustollasi.
Poikkeuksena tästä ovat tietysti sellaiset hiljattain julkaistut lisäosat, joiden käyttäjäkunta on vasta muodostumassa.
Tällaisen “nousevan tähden” asentaminen voi olla oikea ratkaisu, mutta silloin on hyvä, jos saat suosituksen lisäosan käyttämisestä joltakin luotettavalta taholta.
Kuinka monta arvostelua (ja millaista) lisäosalla on?
Suuri määrä positiivisia arvosteluja (4 tai 5 tähteä) on hyvä lisäosan laadun ilmaisija, etenkin jos siihen yhdistyy suuri aktiivisten asennusten lukumäärä.
Toisaalta: jos lisäosalla on vain pari viiden tähden arvostelua ja hyvin vähän aktiivisia asennuksia, nämä mittarit eivät anna minkäänlaista luotettavaa tietoa lisäosan todellisesta laadusta.
Kun katsot arvosteluja, tarkista myös aktiivisten asennusten lukumäärä.
Jos molemmat ovat hyvällä tasolla, lisäosa on suurella todennäköisyydellä laadukas.
Milloin lisäosa on viimeksi päivitetty?
Jos lisäosaa ei ole päivitetty kuukausiin, se on aina huono merkki.
WordPress-ydinohjelmistoa ja sen taustalla pyörivää PHP-ohjelmointikieltä kehitetään jatkuvasti, jolloin myös WordPress-lisäosia on kehitettävä, jotta tekninen yhteensopivuus säilyy ja tietoturva pysyy ajan tasalla.
Sellaisia WordPress-lisäosia, joiden kehitys näyttää pysähtyneen aikoja sitten, ei kannata asentaa.
Onko lisäosa yhteensopiva käyttämäsi WordPress-version kanssa?
Uusissa WordPress-versioissa voi tulla mukana sellaisia muutoksia, joiden takia vanhentuneet lisäosat eivät enää toimi oikein.
Tästä syystä myös lisäosaa on päivitettävä siten, että yhteensopivuus uuden WordPress-version kanssa säilytetään.
Tämä on täysin lisäosan kehittäjän vastuulla.
Mikäli lisäosaa kehitetään aktiivisesti, sen yhteensopivuus uusien WordPress-versioiden kanssa pidetään yleensä kunnossa julkaisemalla lisäosasta uusi versio joko samanaikaisesti tai heti uuden WordPress-version julkaisemisen jälkeen.
Tee tarkistuksesta rutiini
Tässä kuvattujen tarkistusten tekeminen kannattaa aina, kun uuden lisäosan asentaminen WordPress-sivustolle on ajankohtaista.
Tarkistus vie aikaasi korkeintaan muutaman minuutin.
Tämä on kannattava sijoitus, jos sen avulla vältetään esimerkiksi kaatuneen sivuston palauttaminen toimintaan väärin valitun lisäosan asennuksen jälkeen.