ChatGPT-tekoälybotti pikatestissä – löytyykö tieto, syntyykö tekstiä?

ChatGPT-botti pikatesti

ChatGPT-tekoälybotti oli yksi syksyn 2022 kuumista puheenaiheista teknologiaa seuraavien keskuudessa. Massiivisen tietokannan ja edistyksellisen kielimallin yhdistävää bottia on hehkutettu jopa tulevana Googlen hakukoneen korvaajana.

ChatGPT on tätä kirjoitettaessa julkaistu ilmaisena testiversiona, jota kuka tahansa voi käyttää. Päätin omistaa vuoden 2022 viimeisen blogiartikkelin ChatGPT:n pikaiselle testaukselle, tavoitteena arvioida tämän uuden verkkopalvelun kykyjä erityisesti kahdella tehtäväalueella:

  • Kuinka hyvin ChatGPT näyttää tässä vaiheessa toimivan hakukoneena, siis vaihtoehtona Googlelle?
  • Voisiko ChatGPT:ä käyttää verkkosisällön tuottamiseen, esimerkiksi blogiartikkeleiden kirjoittamiseen?

ChatGPT-tekoälybotti – kysy mitä tahansa

Tekoälyn käyttö verkossa julkaistun sisällön käsittelyssä ja jalostamisessa veti puoleensa huomiota syksyllä 2022, kun OpenAI julkaisi ChatGPT-chatbotin.

ChatGPT:n juju on edistyksellinen GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3) -kielenkäsittelymalli, joka pystyy tuottamaan hyvin samankaltaista tekstisisältöä kuin ihminen. GPT-3:n mahdollisiin sovellusalueisiin kuuluu esimerkiksi kielikäännösten tekeminen.

ChatGPT:n käyttöä pääsee kokeilemaan osoitteessa https://chat.openai.com/auth/login

Palvelu vaatii käyttäjäksi rekisteröitymisen ja kirjautumisen.

chatGPT kirjaudu

Tilin voi luoda sähköpostiosoitteen avulla tai vaihtoisesti käyttää kirjautumiseen Google- tai Microsoft-tiliä.

openai.com luo tili

Kirjautumisen jälkeen näkyy ilmoitus, jonka mukaan kyseessä on ChatGPT:n ilmainen tutkimuskäyttöön tarkoitettu versio. Käyttäjiä varoitetaan siitä, että järjestelmä voi tarjota virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa, eikä siltä ole syytä pyytää neuvoja mihinkään asiaan.

chatGPT varoitus

Muutamien lisätietojen ohittamisen jälkeen ChatGPT:n aloitusnäkymä avautuu.

Ruudun keskellä on joitakin käyttäjälle tarkoitettuja ohjeita ja lisää tietoa järjestelmän rajoituksista, joista yksi on maininta siitä, että systeemi on tietoinen maailman tapahtumista vain vuoden 2021 loppuun asti.

chatgpt ohjeita

Uuden keskustelun voi käynnistää kirjoittamalla ohjeiden alla olevaan viestikenttään.

Testi 1: ChatGPT hakukoneena

Ensimmäisen pikatestiosion tavoitteena oli kokeilla, miten ChatGPT toimii hakukoneena: löytyykö sieltä vastauksia kysymyksiin, joita kysytään yleensä Googlelta.

Aivan kuten Googlelta, ChatGPT:ltä voi kysyä yksityiskohtaista historiatietoa, esimerkiksi “milloin Titanic upposi?”, ja saada hyvin tarkan vastauksen (“The RMS Titanic sank on the night of April 14, 1912, during its maiden voyage from Southampton, England, to New York City. The ship struck an iceberg and sank in the early hours of April 15, resulting in the deaths of over 1,500 passengers and crew members.“).

Googlen hakukone antaa saman tiedon, täysin samalla tavalla – suoraan hakutulossivulla, ilman tarvetta siirtyä lukemaan vastausta hakutuloslinkkien kautta.

Googlen hakutulos milloin titanic upposi

Yhtä hyvin botti onnistuu vastaamaan esimerkiksi pyydettäessä siltä paimenpiirakan (Shepherd’s pie) reseptiä.

Mutta se ei tiedä, kuka voitti 18.12.2022 päättyneet jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut (Argentiina), koska sen käyttämä tietokanta sisältää historiatietoa vain vuoden 2021 loppuun asti. Tämä puute liittyy selkeästi botin kehitysversioon, joten tätä ominaisuutta ei voi pitää botin heikkoutena.

ChatGPT joka tapauksessa näyttää vastaavan totuudenmukaisesti sellaisiin kysymyksiin, joihin on olemassa yleisesti oikeaksi hyväksytty vastaus – kuten juuri Titanicin uppoamisajankohta.

Ongelma sen käyttämisessä hakukoneena saattaa liittyä enemmän tapaan, jolla vastaus annetaan.

ChatGPT ei ainakaan tällä hetkellä tarjoa vaihtoehtoisia tietolähteitä (linkkejä), vaan se tarjoilee itse laatimansa valmiin vastauksen, kertomatta omista lähteistään yhtään mitään.

Tähän sisältyy merkittävä manipuloinnin ja harhaanjohtamisen riski, sillä älybotin algoritmia voidaan helposti muokata siten, että sen antamat vastaukset tukevat jonkin tahon poliittisia tavoitteita.

Puolueetonta mediaa ei ole olemassakaan, eikä myöskään Googlen hakukone ole täydellisesti sellainen, mutta ChatGPT:n “yhden totuuden malli” ei kuulosta tulevaisuuden hakukoneena kovin miellyttävältä.

Pikatestin perusteella ChatGPT saattaa joissakin käyttötapauksissa olla jopa täysin kelvollinen hakukone, mutta sen käyttö edellyttää erityisen huolellista lähdekritiikkiä.

Korvaako ChatGPT Googlen hakukoneen? Näillä eväillä ei.

Hakukoneen tärkein ominaisuus kun jatkossakin on juuri vaihtoehtoisten tietolähteiden tarjoaminen. Ja tämä ChatGPT:stä puuttuu kokonaan.

Testi 2: Blogiartikkelin kirjoittaminen

Entä sitten sisällön tuottaminen – olisiko älybotista apua bloggaajalle, joka tuskailee uusien artikkeleiden tuottamisen kanssa?

Tekoäly on, ainakin teoriassa, monin tavoin ihmistä tehokkaampi sisällöntuottaja. Se jaksaa suoltaa tekstiä aiheesta kuin aiheesta ilman taukoja, viikonpäivästä ja vuorokaudenajasta riippumatta. Tekoälyllä ei ole huonoja päiviä eikä se koskaan jumiudu ihmiskirjoittajilla yleisesti esiintyviin kirjoittajan lukkoihin (writer’s block).

Jospa ottaisit avuksi ChatGPT:n?

Sen avulla voisit tuottaa uuden blogiartikkelin aina, kun tunnistat uuden tarpeen johon voisit vastata. Jokainen joka on tuottanut tekstiä, tietää kuinka tuskallista uusien ideoiden muuttaminen valmiiksi blogiartikkeliksi voi toisinaan olla.

ChatGPT poistaisi tämän ongelman: voisit pyytää siltä uuden artikkelin vain kertomalla teeman ja näkökulman, josta haluat artikkelin.

Hyvän ja perusteellisen artikkelin tuottaminen vie ihmiskirjoittajalta myös runsaasti aikaa. Jos artikkelin saisi teetettyä parissa minuutissa tekoälybotilla, oman työaikansa voisi käyttää muihin asioihin.

Ajatus blogiartikkeleiden tuottamisesta tekoälyn avulla on siis erityisen kiehtova, joten sitä on kokeiltava käytännössä.

ChatGPT blogiartikkelin tuottajana – näin se toimii

ChatGPT osaa vastata tekstimuotoisiin kysymyksiin ja kehotuksiin tuottamalla uutta – tai ainakin uudelta vaikuttavaa – tekstisisältöä, periaatteessa aiheesta kuin aiheesta.

Tässä tapauksessa tarkoitus oli testata ChatGPT:n kykyjä blogiartikkelin tuottamisessa.

Kirjoitin tätä varten tekstikenttään suoraviivaisen kehotuksen: “kirjoita blogiartikkeli tekoälyn käytöstä verkkosisällön tuotannossa.”

chatgpt kirjoita blogiartikkeli

Ohjeen saatuaan botti ryhtyy viipymättä töihin.

Ja se todella kirjoittaa tekstiä kuten ihminen: tekstiä ilmestyy ruudulle merkki kerrallaan, vieläpä suhteellisen reippaalla vauhdilla – ja tässä tapauksessa suomeksi.

ChatGPT blogiartikkelin kirjoitus käynnissä

Hetken aikaa naputeltuaan botti pysähtyy – kesken sanan.

chatgpt blogiartikkeli valmis

Jostain syystä näiden kokeilujen yhteydessä botin tuottaman tekstin pituus jäi noin 200 sanaan. Uudella yrityksellä lopputulos oli lähes identtinen.

[HUOM: Blogiartikkelin tulisi olla vähintään 300 sanan pituinen, jotta se toimisi mahdollisimman hyvin hakukonenäkyvyyden rakentamisessa.]

Kyseessä voi olla kieleen liittyvä rajoitus, tai sitten testiversion ominaisuus.

Tarkoitus oli joka tapauksessa ensisijaisesti ottaa tuntumaa siihen, millaista tekstiä ChatGPT pystyy tuottamaan, ja siihen 200 sanan näyte riittää.

Alla on toisen testin lopputuloksena syntynyt teksti kokonaisuudessaan:

Verkossa julkaistavan sisällön tuottaminen tekoälyn avulla on yhä suositumpi tapa luoda sisältöä eri aloille. Tekoäly voi auttaa sinua tuottamaan sisältöä nopeammin ja tehokkaammin, ja se voi myös tarjota uusia näkökulmia ja ideoita sisällön tuottamiseen. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten tekoäly voi auttaa sinua tuottamaan verkossa julkaistavaa sisältöä ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa.

Ensinnäkin, tekoäly voi auttaa sinua tuottamaan sisältöä nopeammin ja tehokkaammin. Tekoäly voi esimerkiksi automatisoida tekstin tuottamisen, mikä voi säästää aikaa ja antaa sinulle enemmän aikaa keskittyä muihin tehtäviin. Tekoäly voi myös auttaa sinua löytämään ja järjestämään tietoja nopeammin, mikä voi tehdä sisällön tuottamisesta tehokkaampaa.

Toiseksi, tekoäly voi tarjota uusia näkökulmia ja ideoita sisällön tuottamiseen. Tekoälyn avulla voit analysoida suuria määriä tietoja ja löytää uusia yhteyksiä ja näkökulmia, jotka voivat auttaa sinua luomaan uutta ja kiinnostavaa sisältöä. Tekoäly voi myös auttaa sinua löytämään uusia tapoja visualisoida tietoja ja tarjota uusia ideoita esitystapojen suhteen.

Lisäksi tekoäly voi auttaa sinua mukauttamaan sisältöä yleisön tarpeisiin. Tekoäly voi analysoida yleisön käyttäytymistä ja tarpeita ja auttaa sinua mukauttamaan sisältöä niiden mukaisesti. Tämä voi lisätä sisällön vaikuttavuutta ja tehokkuutta, ja se voi myös auttaa sinua luomaan paremmin kohdennettua sisältöä.

Verkossa julkaistavan sisällön tuottaminen tekoälyn avulla tarjoaa siis paljon mahdollisuuksia. Se voi auttaa sinua tuottamaan sisältöä nopeammin ja tehokkaammin, tarjota uusia näkök

Tekstin tuottaja: ChatGPT

Päällisin puolin koneen tuottama teksti on ihan kelvollista, jopa suomen kieli on aidon tuntuista.

Tarkemmalla lukemisella sisältö alkaa nopeasti vaikuttaa lukijan jallittamiselta: teksti etenee, mutta asiasisältö jää sanamäärään nähden vähäiseksi. Tällaista tekstiä syntyy usein esseetä kirjoittavalta opiskelijalta, jonka tietämys aiheesta on ohut.

Lisäksi tekstistä paistaa läpi eräänlainen hengettömyys ja persoonattomuus – aivan kuin kirjoittaja ei olisi ihminen lainkaan!

Johtopäätökset: ChatGPT sisällön tuottajana

Testin jälkeen mielessä pyörii erilaisia kysymyksiä, kuten:

  • Onko sisällön tuotannon tulevaisuus siis automaattisten tekstigeneraattoreiden käsissä?
  • Miten tekoälyn käytön yleistyminen vaikuttaa verkkosisällön laatuun – paraneeko sisällön laatu tekoälyn avulla, vai onko lopputulos päinvastainen?
  • Miten tekoälyn käyttöön sisällön tuotannossa pitäisi kaikkinensa suhtautua – onko se uhka vai mehdollisuus?

Näitä, ja monia muita vastaavia, kysymyksiä pohditaan varmasti eri suunnilla tulevien vuosien aikana.

Yksi asia on tässä vaiheessa kuitenkin varmaa: tekoäly ei ainakaan lyhyellä tähtäyksellä tule korvaamaan luovaa ihmistä sisällön tuottajana.

Ihmisiä tarvitaan jatkossakin sisällön tuottamiseen, olkoon kyse sitten näytelmistä, romaaneista, blogiartikkeleista, verkkosivujen sisällöistä, tai mistä tahansa muusta ihmisille tarkoitetusta sisällöstä.

Toiseksi: todellista arvoa ja merkitystä tulee jatkossakin olemaan ainoastaan hyvälaatuisella sisällöllä, josta on jollekin ihmiselle hyötyä tai hupia.

Maailma, erityisesti internet, on jo valmiiksi täynnä huonolaatuista ihmisten tuottamaa sisältöä. Huonolaatuisen sisällön määrää ei verkossa tarvitse kasvattaa tekoälyn tuottamalla tekstillä.

Sisällön tuottajana testattu ChatGPT on tässä vaiheessa pelkkä tuunattu puppugeneraattori, ja sellaisena siihen kannattaa suhtautua.

Muut mahdolliset käyttökohteet, joita tässä artikkelissa ei ole mainittu, ovat asia erikseen.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.