Google hakukonsoli – ilmainen apuväline hakukoneoptimointiin

google hakukonsoli eli google search console

Google hakukonsoli on hyödyllinen ja lisäksi täysin maksuton apuväline, jota kaikkien verkkosivuston ylläpitoon ja sisällön tuotantoon osallistuvien kannattaisi käyttää. Googlen aikoinaan tekemän töppäyksen takia hakukonsoli on kuitenkin useimmille edelleen täysin tuntematon.

Erityisen tarpeellinen Google hakukonsoli on niille, jotka osallistuvat verkkosivuston sisällön tuotantoon, sillä se tarjoaa runsaasti arvokasta tietoa sivuston hakukoneoptimoinnin laadusta. Lisäksi hakukonsolista löytyy toimintoja, joiden avulla voi edistää sivuston löydettävyyttä Googlen maksuttomissa hakutuloksissa.

Mikä Google hakukonsoli on?

Google hakukonsoli eli Google Search Console on vuonna 2005 julkaistu Googlen tarjoama maksuton verkkopalvelu.

Google hakukonsolin avulla kuka tahansa voi seurata ja analysoida oman verkkosivustonsa näkyvyyttä ja tehokkuutta Googlen hakukoneessa.

Google-hakukonsolia käytetään tavallisella selaimella ja myös käyttöönotto on suhteellisen helppoa, sillä verkkosivustolle ei tarvitse asentaa esimerkiksi mitään seurantakoodeja. Verkkosivuston omistajan tulee vain lisätä oma sivustonsa Google hakukonsoliin Google-tilinsä avulla, jonka jälkeen Google alkaa kerätä sivuston käyttöön ja toimivuuteen liittyvää tietoa omaan tietokantaansa.

Kaikkia sivustoja ei mainosteta Google Ads -mainoksilla, mutta jokainen verkkosivusto päätyy Googlen hakemistoon ja sitä kautta se voi löytyä myös maksuttomista hakutuloksista. Google hakukonsoli auttaa selvittämään, kuinka kattavasti Google tallentaa hakemistoonsa sivuston sivuja, millaisten hakujen yhteydessä nämä sivut löytyvät Googlen hakutuloksista, ja kuinka tehokkaasti hakutulosnäkyvyys muuttuu sivustolle suuntautuvaksi liikenteeksi.

Kenelle Google hakukonsoli on tarkoitettu?

Useimmat verkkosivustojen omistajat ja ylläpitäjät tietävät, että Googlen hakukoneesta voi saada sivustolle kiinnostuneita kävijöitä täysin ilmaiseksi. Harvempi tietää, miten heidän sivustonsa oikeasti toimii Googlessa ja miten sivuston hakukonetehokkuutta voi kehittää, jolloin Google lähettää sivustolle entistä enemmän asiakkaita.

Google Search Console kerää ja tarjoaa erilaisten raporttien muodossa tietoa erityisesti Googlen maksuttomiin hakutuloksiin liittyvistä asioista. Tällaisesta tiedosta on hyötyä kaikkien verkkosivustojen omistajille, jotka haluavat parantaa sivustonsa löydettävyyttä ja tehokkuutta Googlen hakutuloksissa.

Raporttien lisäksi Google hakukonsolin avulla voi myös hallinnoida sivuston näkyvyyttä Googlen maksuttomissa hakutuloksissa. Hakukonsolin avulla voi esimerkiksi tilapäisesti estää tiettyjen sivuston sivujen löytymisen Googlen hakutuloksista ja lähettää Googlelle sivustokarttoja. Hakukonsolista on siis hyötyä myös niille, joiden työ verkkosivuston parissa on luonteeltaan enemmän teknistä kuin viestinnällistä.

Webmastereiden lisäksi hakukonsolin käytöstä hyötyvät esimerkiksi verkkosivustojen sisällön tuottajat, pienten yritysten omistajat, markkinointisuunnittelijat, hakukoneoptimoijat ja verkkosivustojen suunnittelijat.

Jos Google hakukonsoli on näin hyödyllinen, miksi kaikki eivät jo käytä sitä?

Tämän erinomaisen kysymyksen taustalta löytyy Googlen tekemä yksinkertainen virhe: hyvälle työvälineelle tuli annettua väärä nimi.

Alun perin Google Search Console oli nimeltään Google Webmaster Tools.

Vanha nimi antoi ymmärtää, että kyseessä todella on webmastereille ja muille verkkosivustojen tekniikasta huolehtiville suunnattu työväline.

Harhaanjohtavan nimen takia palvelu oli vuosien ajan hyvin huonosti tunnettu. Google Webmaster Toolsia käyttivät vain harvat niistä ihmisistä, joille tästä työvälineestä on eniten hyötyä.

Teknisten asiantuntijoiden lisäksi Google hakukonsoli on siis erityisen tarpeellinen myös niille, joiden työtehtävät liittyvät viestintään ja markkinointiin.

Google muutti palvelun nimen vuonna 2015 poistaakseen siihen tarttuneen yliteknisen leiman ja laajentaakseen hakukonsolin käyttöä näihin uusiin kohderyhmiin.

Sivustollani on jo Google Analytics – eikö se hoida saman homman?

Jos sivustollasi on käytössä Google Analytics, tiedät että sen raporteista voi nähdä, kuinka paljon kävijöitä Googlen hakukoneen maksuttomien hakutulosten kautta on saatu tietyn ajanjakson aikana.

Google Analytics kertoo myös esimerkiksi sen, kuinka kauan Googlen hakutuloksista tulevat kävijät viipyvät sivustolla, kuinka monta eri sivua he katselevat ja myös sen, tekevätkö he käyntinsä aikana jotain tavoitteeksi asetettuja toimenpiteitä (esimerkiksi uutiskirjeen tilauksen tai ostoksen verkkokaupasta).

Voit Google Analyticsin raporttien avulla myös nähdä, mitkä sivustosi sivut vetävät eniten kävijöitä Googlen maksuttomista hakutuloksista.

Mutta Google Analyticsin tarjoama tieto on kuitenkin monella tavalla puutteellista.

Google Analytics ei nimittäin kerro mitään siitä, mitä tapahtui ennen kuin kävijät klikkasivat sivustolle johtavaa linkkiä Googlen maksuttomissa hakutuloksissa.

Google Analyticsin raporteista ei löydy vastausta esimerkiksi näihin kysymyksiin:

  • Mitä sivustolle saapunut vierailija tarkalleen kirjoitti Googlen hakukoneen hakukenttään?
  • Mikä oli sivustollesi johtavan linkin (hakutuloksen) sijoitus hakutulossivulla?
  • Kuinka usein kyseiselle sivulle johtavaa linkkiä klikataan, kun se näkyy hakutuloksissa – mikä on hakutuloksen klikkausprosentti?
  • Mikä hakulauseke tai yksittäinen avainsana johtaa useimmin sivustollesi johtavan linkin näkymiseen hakutulossivulla?

Google raportoi kaikki nämä tiedot maksullisten Google Ads -hakumainostensa käyttäjille, mutta maksuttomien hakutulosten osalta tietoja ei sisällytetä Google Analytics -raportteihin.

Google hakukonsolin kautta kaikki nämä tiedot – ja paljon muita hyödyllisiä tietoja – ovat jatkuvasti saatavissa täysin ilmaiseksi.

Google hakukonsoli kannattaa ottaa käyttöön välittömästi, jos haluat

  • Selvittää, miten hyvin verkkosivustosi tällä hetkellä toimii Googlessa (pelkkä oman sivuston hakutulosten selvittäminen Google-hakujen avulla ei kerro todellisesta tilanteesta kovin paljoa)
  • Kasvattaa sivustollesi Googlen maksuttomista hakutuloksista tulevien kävijöiden määrää hakukoneoptimoinnin avulla

Hakukoneoptimointia ei voi tehdä ilman tietoa siitä, mitä asiakkaat etsivät Googlesta ja miten sivusto tällä hetkellä toimii eri hakujen yhteydessä. Google hakukonsoli onkin verkkosivuston hakukonenäkyvyyden kehittämisessä (hakukoneoptimointi) yhtä tärkeä työväline kuin Google Analytics on koko sivuston liikenteen ja tulosten seurannassa.

Kun tämä hyödyllinen työväline on lisäksi täysin maksuton ja hyvin helppokäyttöinen, onko olemassa mitään syytä, miksi et tutustuisi siihen jo tänään?

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.