Maksullinen WordPress.com – vaihtoehto webhotellille?

Maksullinen WordPress.com - vaihtoehto webhotellille

WordPress.com tunnetaan parhaiten ilmaisena blogin tai yksinkertaisen verkkosivuston ylläpitopaikkana.

Saatavilla on kuitenkin jo pitkään ollut myös maksullisia tilausvaihtoehtoja, joiden hinnat alkavat keväällä 2022 tehdyn tilausmalliuudistuksen jälkeen 5 eurosta per kuukausi.

Erityisen mielenkiintoinen on uusi 15 euroa kuukaudessa kustantava WordPress Pro, jonka ominaisuudet kilpailevat WordPressin alustana yleisesti käytettyjen webhotellipakettien kanssa.

Onko maksullinen WordPress.com uusien tilausvaihtoehtojen julkaisemisen jälkeen varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi pienen yrityksen kotisivujen tai verkkokaupan sijoituspaikaksi?

Ilmainen WordPress.com vs. itse ylläpidettävä WordPress

WordPress-julkaisujärjestelmää käytettäessä sivuston rakentamiseen on kaksi vaihtoehtoista tapaa:

 1. Toteuttaa sivusto itse ylläpidettävällä WordPress-julkaisujärjestelmällä
 2. Toteuttaa sivusto WordPress.com-palvelussa

Näiden kahden ero on se, että itse ylläpidettävä WordPress-julkaisujärjestelmä on ohjelmisto, jonka käyttämiseen täytyy hankkia lisäksi palvelintila (webhotellipaikka), kun taas WordPress.com on palvelu, joka sisältää sekä WordPress-ohjelmiston että palvelintilan.

WordPress.com: helppokäyttöisyyttä ilmaiseksi

Keväällä 2003 avattu WordPress.com on itsepalveluperiaatteella toimiva portaali, joka toimii lukemattomien henkilökohtaisten blogien ja pienten yrityssivustojen kotipesänä.

WordPress.com-palvelussa oman sivuston avaaminen käy muutamassa minuutissa, ilman minkäänlaisia palvelimiin tai julkaisujärjestelmiin liittyviä teknisiä taitoja. Erillistä webhotellipakettiakaan ei tarvitse hankkia, sillä tarvittava palvelintila avautuu aina automaattisesti uuden sivuston luomisen yhteydessä.

WordPress.com-palvelun suosion takana on WordPressin helppokäyttöisyyden lisäksi ilmaisuus: blogin tai yksinkertaisen verkkosivuston ylläpitäminen WordPress.com-palvelussa on aina ollut maksutonta.

Ilmaisuuden mukana tulee yleensä rajoituksia.

Maksuttoman WordPress.com-palvelun merkittävimmät rajoitukset ovat:

 • Omaa verkkotunnusta ei voi käyttää (sivuston osoite on muotoa jokusivusto.wordpress.com)
 • Ulkoasun toteuttamiseen ei voi käyttää premium-teemoja (esim. Divi) tai sivurakentajia (esim. Elementor)
 • Hyödyllisiä WordPress-lisäosia ei voi asentaa (esimerkiksi Yoast SEO)
 • Ei voi perustaa verkkokauppaa
 • Omille tiedostoille, kuten sivuston kuville, on hyvin vähän säilytystilaa

Rajoitusten seurauksena ilmainen WordPress.com ei sovellu yrityssivuston alustaksi erityisen hyvin.

Itse ylläpidettävä WordPress: vapaus kaikista rajoituksista

Useimmat WordPress-yrityssivustot on edellä kuvatuista WordPress.com-palvelun rajoituksista johtuen tähän asti toteutettu käyttämällä itse ylläpidettävää WordPress-julkaisujärjestelmää, joka sijoitetaan sivustoa varten hankittuun palvelintilaan (ns. webhotelli).

Itse ylläpidettävässä WordPress-julkaisujärjestelmässä ei ole ainuttakaan edellä mainituista rajoituksista, ja tästä huolimatta WordPress-julkaisujärjestelmä on täysin maksuton. Sen voi ladata vapaasti WordPress.org-sivustolta (https://fi.wordpress.org/)

Kustannuksia WordPressin käytöstä toki syntyy, sillä tarvittava webhotellipaikka maksaa aina vähintään muutaman kympin vuodessa. Lisäkustannuksia voi kertyä myös maksullisen ulkoasuteeman/sivurakentajan sekä erilaisten premium-lisäosien käytöstä.

Maksulliset WordPress.com-tilausvaihtoehdot kilpailevat webhotellien kanssa

WordPress uudisti maksullisia tilausvaihtoehtojaan kevään 2022 kuluessa.

Uudistuksen jälkeen ilmaisen lisäksi on tarjolla kaksi maksullista tilausvaihtoehtoa:

 1. WordPress Starter (hinta 5 € kuukaudessa = 60 € per vuosi)
 2. WordPress Pro (hinta 15 € kuukaudessa = 180 € per vuosi)

Molemmissa tilausjakson pituus on 12 kuukautta ja koko tilausjakson hinta maksetaan etukäteen tilauksen yhteydessä.

WordPress.com maksulliset tilausvaihtoehdot

WordPress Starter -tilausvaihtoehto on selkeästi suunnattu lähinnä ilmaisesta blogialustasta kiinnostuneille, sillä sen ainoana todellisena houkuttimena on oman verkkotunnuksen käyttömahdollisuus. Lisäksi Starter -tilaajille on tarjolla mahdollisuus Google Analytics -seurannan käyttöön ja hieman runsaammin levytilaa tiedostoja varten.

Muutoin Starter on ominaisuuksiltaan yhtä vaatimaton kuin täysin ilmainen tilausvaihtoehto.

WordPress Pro tarjoaa itse ylläpidettävän WordPressin ominaisuuksia uudella hintatasolla

Uusi WordPress Pro on korvannut hinnastossa vastaavilla ominaisuuksilla varustetun Business-tilausvaihtoehdon, jonka hinta oli 25 € per kuukausi.

WordPress Pro maksaa 15 euroa kuukaudessa, joten lähestulkoon itse ylläpidettävän WordPressin ominaisuudet saa nyt käyttöönsä 10 euroa edullisemmalla kuukausihinnalla.

WordPress Pro sisältää seuraavat ominaisuudet:

 • Mahdollisuus vapaasti käyttää WordPress-lisäosia
 • Mahdollisuus vapaasti käyttää ulkoasuteemoja
 • 50 GB levytilaa omille tiedostoille
 • Automaattinen varmuuskopiointi
 • Keskeiset Jetpack-työkalut (hakukoneoptimointi, sivuston nopeutus, roskaviestien torjunta)
 • SFTP-yhteys tiedostokansioihin

Päällisin puolin WordPress Pro näyttää siis yhdistävän WordPress.com:in helppouden ja itse ylläpidettävän WordPressin vapauden.

WordPress Pro vs. webhotelli

WordPress Pro:n keskeinen vahvuus etenkin pienen yrityksen näkökulmasta on se, että erillistä webhotellia ei tarvitse hankkia. Tarvittava palvelinkapasiteetti ja runsaasti levytilaa sivuston tiedostoja varten sisältyy hintaan. Myöskään WordPressin asentamisesta ei tarvitse huolehtia itse.

Verrattuna tavalliseen webhotelliin, WordPress Pro:ssa on kuitenkin myös joitakin huomioitavia seikkoja:

 • WordPress Pro ei sisällä sähköpostipalvelua, kuten monet webhotellipaketit. Sähköpostipalvelu on siis hankittava erikseen, ellei sellaista ole jo käytössä
 • WordPress.com ei toimi fi-päätteisten verkkotunnusten ylläpitäjänä. Jos sivustolla käytetään fi-verkkotunnusta, sen ylläpidosta on maksettava erikseen jollekin kotimaiselle operaattorille (kustannus 20 – 30 euroa per vuosi)
 • WordPress Pro -tilaukseen sisältyy vain yhden verkkosivuston ylläpito. Mikäli sivustoja on useampia, jokaiselle on hankittava oma WordPress Pro -tilaus, jolloin kustannuksen nousevat helposti korkeammiksi tavalliseen webhotelliin verrattuna (esimerkiksi kolmen sivuston ylläpito: 3 x 180 € = 540 € per vuosi).

Mikäli edellä mainitut seikat eivät muodostu ongelmaksi, WordPress Pro voi hyvinkin olla harkinnan arvoinen vaihtoehto yritykselle, jolla ei ole aikaa, mielenkiintoa eikä osaamista verkkosivuston taustalla olevan palvelintekniikan kanssa toimimiseen.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.