Suomalaiset maksutavat WooCommerceen osa 2 – maksuoperaattorin valinta

Suomalaiset maksutavat WooCommerceen - selvitä edullisin operaattori

Suomalaiset maksutavat (verkkopankit, yleisimmät maksukortit jne.) saa helpoiten lisättyä WooCommerce-verkkokauppaan tekemällä palvelusopimuksen verkkomaksuja välittävän operaattorin kanssa. Tällöin operaattori toimittaa kaikki verkkomaksuvaihtoehdot yhdessä paketissa, ja kun maksutavat on aktivoitu verkkokaupan kassalle, asiakkaat voivat valita haluamansa maksutavan tilauksensa yhteydessä.

Kaikkien maksunvälitysoperaattoreiden ydinpalvelu on samanlainen: operaattori tarjoaa yhdellä sopimuksella paketin erilaisia verkkomaksutapoja, jotka otetaan käyttöön WooCommerce-verkkokaupassa asentamalla verkkokauppaan tarvittava operaattorikohtainen lisäohjelmisto (plugin) ja lisäämällä omat kauppiastunnukset tämän ohjelmiston asetuksiin.

Mutta millä perusteella valinta operaattoreiden välillä pitäisi tehdä? Miten saan selville, mikä paketti on edullisin vaihtoehto juuri minun verkkokauppaani?

Maksuoperaattorien paketit ovat maksutapojen osalta melko samanlaisia

Kun verkkomaksujen välitykseen käytetään maksunvälitysoperaattoria, on tavoitteena ensinnäkin se, että operaattorin paketti sisältää mahdollisimman kattavan valikoiman maksutapoja.

Sopivan maksutavan löytyminen kassalla lisää oston todennäköisyyttä ja parantaa siten verkkokaupan ostokonversiota.

Tässä suhteessa maksunvälitysoperaattoreiden välillä ei ole merkittäviä eroja, sillä operaattoreiden paketeissa on yleensä tarjolla kaikki yleisimmät verkkomaksutavat:

 • Verkkopankkimaksut – verkkokaupan asiakas voi maksaa tilauksensa suoraan omasta verkkopankistaan
 • Maksukorttimaksut – asiakas voi maksaa ostoksensa pankki- tai luottokortilla
 • Mobiilimaksut – verkkokaupan tilauksen voi maksaa matkapuhelimeen asennetulla maksusovelluksella
 • Lasku- ja osamaksuvaihtoehdot – asiakas voi maksaa tilauksensa laskulla tai pidemmän ajan kuluessa osamaksulla

Verkkopankkien osalta kaikki maksunvälitysoperaattorit tarjoavat täsmälleen samanlaista palvelua, sillä jokaiseen pakettiin sisältyy kaikkien verkkopankkien maksupainikkeet.

Jonkin verran eroja operaattorien tarjonnassa on korttimaksu-, mobiilimaksu- ja lasku/osamaksuvaihtoehtojen osalta.

Tarkemman erittelyn kolmen Suomessa toimivan maksunvälitysoperaattorin pakettien sisällöstä löydät tämän artikkelisarjan ensimmäisestä osasta:

Suomalaiset maksutavat WooCommerceen osa 1 – esittelyssä 3 operaattoria

Samaa palvelua eri hintaan

Maksunvälitysoperaattorin valinnalla ei ole kovin suurta merkitystä, jos valintaperusteena käytetään pelkästään operaattoreiden paketteihin sisältyviä maksutapoja.

Tässä suhteessa kaikki edellä mainitussa artikkelissa esitellyt maksunvälitysoperaattorit ja niiden palvelupaketit ovat useimmille verkkokauppiaille riittävän kattavia ja siten käyttökelpoisia.

Mutta kun valintaperusteeksi otetaan maksunvälityspalvelusta verkkokauppiaalle aiheutuvat kustannukset, tilanne muuttuu.

Maksunvälitysoperaattoreiden palvelupakettien hinnoittelumalleissa on eroja, jotka heijastuvat verkkokauppiaan kustannuksiin.

Siksi maksunvälitysoperaattoria valittaessa kannattaa perehtyä ennen kaikkea siihen, millaiseksi kustannustaso eri palvelupaketeilla muodostuu oman verkkokaupan kohdalla.

Millaisia palkkioita maksunvälitysoperaattorit perivät verkkokauppiailta?

Maksuoperaattorit perivät verkkomaksujen vastaanottamisesta ja käsittelystä välityspalkkion, joka on verkkokauppiaalle ulkopuolisen palvelun käytöstä syntyvä kulu.

Mitä korkeampi on maksuoperaattorin palkkio, sitä enemmän se pienentää verkkokauppiaan myyntikatetta.

Maksuoperaattorit käyttävät palvelupaketeissaan erilaisia hinnoittelumalleja, joiden perusteella verkkomaksujen välityksestä peritään maksuja verkkokauppiaalta jokaisen verkkokaupassa tehdyn ja operaattorin palvelun kautta maksetun tilauksen yhteydessä.

Tapahtumakohtaiset veloitukset muodostuvat usein kahdesta osasta:

 • Kiinteä tapahtumakohtainen veloitus
 • Tilauksen loppusummasta laskettava prosenttiveloitus

Esimerkki:

Maksunvälitysoperaattori perii jokaisesta välitetystä maksutapahtumasta palkkion seuraavilla perusteilla:

 • Tapahtumakohtainen veloitus = 0,50 EUR
 • Tilauksen arvoon perustuva veloitus = 2,75 %

Jos asiakas tekee verkkokaupassa tilauksen, jonka loppusumma on 300 EUR (sisältäen arvonlisäveron), maksunvälitysoperaattorin palkkio tästä maksutapahtumasta on:

 • Tapahtumakohtainen veloitus (0,50 EUR) + tilauksen arvoon perustuva veloitus (300 EUR * 2,75 % = 8,25 EUR) => 0,50 EUR + 8,25 EUR = 8,75 EUR.

Ostotapahtumakohtaisten maksujen lisäksi maksuoperaattori voi veloittaa palvelunsa käytöstä kiinteää kuukausimaksua, jonka suuruus ei riipu välitettyjen maksutapahtumien (verkkokaupassa tehtyjen tilausten) lukumäärästä.

Kiinteä kuukausimaksu on aina sama, tehtiinpä verkkokaupassa sitten kuukauden aikana 5 tai 500 maksutapahtumaa.

Jos palvelupaketista veloitetaan kiinteä kuukausimaksu, tapahtumakohtaiset veloitukset ovat yleensä alempia kuin sellaisessa palvelupaketissa, josta ei veloiteta lainkaan kiinteää kuukausimaksua.

Vertailemalla toteutuvia kustannuksia selvität, mikä paketti on sinulle edullisin

Kun haluat selvittää, mikä maksunvälitysoperaattori ja palvelupaketti on verkkokaupassasi kokonaiskustannuksiltaan edullisin, aloita asian selvittäminen seuraavien pohjatietojen avulla:

 • Mikä on verkkokauppasi kokonaismyynti euroina kuukaudessa, sisältäen arvonlisäveron?
 • Kuinka monta tilausta verkkokaupassasi tehdään yhteensä kuukaudessa?

Keskiostos lasketaan edellisten avulla jakamalla verkkokaupan kokonaismyynti tietyn ajanjakson, esimerkiksi kuukauden, ajalta samana ajanjaksona tehtyjen tilausten lukumäärällä.

WooCommerce-verkkokaupassa löydät ajanjakson verollisen myynnin (bruttomyynti) ja tilausten lukumäärän Raportit-osiosta.

woocommerce-raportti kokonaismyynti ja tilaukset

Verkkokaupan kokonaismyynti, tilausten lukumäärä ja asiakkaan keskiostos ovat kaikki verkkomaksujen välityksestä aiheutuviin kustannuksiin vaikuttavia tekijöitä.

Eri operaattoreiden hinnoittelumallit toimivat näiden tekijöiden suhteen eri tavoin, jolloin sama kuukausimyynti, tilausten kpl-määrä ja asiakkaan keskiostos johtaa erilaiseen maksunvälityskustannusten loppusummaan riippuen siitä, mikä palvelupaketti on käytössä.

Asian selvittelyä monimutkaistaa vielä se, että kustannuksiin vaikuttaa lisäksi se, miten verkkokaupassa tehtyjen verkkomaksujen osuus vaihtelee eri maksutapojen välillä (verkkopankki, maksukortti, mobiilimaksu, lasku/osamaksu). Esimerkiksi lasku/osamaksu-maksutavassa ero halvimman ja kalleimman maksutapahtumakohtaisen veloituksen välillä on noin 9-kertainen.

Maksutapahtumakohtaiset kustannukset voivat vaihdella eri palvelupakettien välillä voimakkaasti.

Esimerkiksi 5000 euron kuukausimyynnillä, 50 tilauksella (= 100 euron keskiostoksella) vertailussa mukana olevien pakettien kustannustaso vaihtelee 2,37 euron ja hieman yli 3,80 euron välillä per maksutapahtuma.

HUOM: tämä perustuu maksutapahtumien jakaumaan seuraavasti:

 • Verkkopankkimaksut 40 %
 • Korttimaksut 40 %
 • Mobiilimaksut 10 %
 • Lasku/osamaksu 10 %

Sinun on verkkokauppiaana tärkeää tietää, miten eri pakettien hinnoittelumallit käyttäytyvät eri myyntivolyymeilla, tilausten määrällä ja keskiostoksella, sekä eri maksutapojen jakaumalla.

Kun sinulla on mahdollisimman tarkat tiedot edellä mainituista, voit tehdä vertailulaskelmia oman verkkokauppasi toteutuneiden volyymien pohjalta.

Mikä on kuukausimaksun vaikutus?

Visma Pay -operaattorilta löytyy Express-palvelupaketti, jossa ei ole lainkaan kuukausimaksua.

Paytraililla puolestaan on S-paketti, jonka kuukausimaksu on vain 14,90 € (+ ALV 24 %).

Verrattaessa näitä Paytrailin M-paketin (59 €/kk + ALV 24 %) tai Visma Pay Power -paketin (49 €/kk+ ALV 24%) kuukausimaksuihin, herää luonnollisesti kysymys, että miksi maksaa kallista kuukausimaksua, jos edullisempiakin vaihtoehtoja on saatavilla?

Verkkokaupan myynti on tärkeä tekijä, kun tähän kysymykseen etsitään vastausta.

Kuukausimaksu nostaa maksunvälityksen kokonaiskustannuksia ja tekee kuukausimaksullisesta paketista kalliin silloin, kun verkkokaupan kuukausittainen myynti on hyvin pieni, esimerkiksi vain alle 1000 euroa per kuukausi.

Pienimpien verkkokauppojen kannattaakin käyttää edullisimpia paketteja, koska niiden aiheuttamat maksunvälityksen kokonaiskustannukset jäävät pienemmiksi kuin kalliimpien pakettien.

Kun verkkokaupan myynti kasvaa, tilanne kääntyy päälaelleen.

Esimerkiksi 5000 euron kuukausimyynnillä ja 100 tilauksella kuukausimaksun osalta kalleimmat paketit ovat kokonaiskustannuksiltaan verkkokauppiaalle edullisempia kuin Paytrail S tai Visma Pay Express.

Tilaa avuksesi näppärä kustannusten vertailutaulukko

Maksunvälitysoperaattoreiden pakettien kustannusvertailu laskimen tai kynä/ruutupaperi-yhdistelmän avulla on melko hankalaa ja hidasta.

Siksi olen luonut avuksesi yksinkertaisen laskentataulukon, joka tekee maksunvälityspalveluiden kustannusten vertailusta nopeaa ja helppoa.

Taulukossa on valmiina WooCommerce-verkkokauppaan saatavissa olevien Paytrail- ja Visma Pay -palvelupakettien hinnastot.

Sinun tarvitsee vain lisätä taulukkoon oman verkkokauppasi pohjatiedot (myynti per kuukausi, tilausten lukumäärä per kuukausi, eri maksutapojen osuus maksutapahtumista).

Tämän jälkeen näet eri palvelupakettien kustannukset suoraan taulukosta.


Lataa ilmainen maksuoperaattoreiden vertailutaulukko (.xls)

Tilaa ilmainen maksuoperaattoreiden vertailutaulukko

Lataa vertailutaulukko omalle koneellesi klikkaamalla alla olevaa painiketta.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.