WordPress 5.5 – mitä uutta?

WordPress 5.5 - mitä uutta?

WordPress 5.5 on vuoden 2020 toinen iso versiopäivitys. Uusia asennuksia varten WordPress 5.5 on nyt ladattavissa WordPressin sivustolta (https://fi.wordpress.org) ja aiemmin luoduille sivustoille sen voi päivittää WordPressin ylläpidon Päivitykset-osion kautta.

Uusi WordPress sisältää muutamia uusia toimintoja sivuston ylläpitäjille ja sisällön tuottajille. Esittelen tässä artikkelissa näistä mielenkiintoisemmat.

Parannuksia lohkoeditoriin

WordPress 5.0 -versiossa esitelty uusi Gutenberg-lohkoeditori toi mukanaan WordPressin historian merkittävimmän sisällön tuottajille näkyvän muutoksen. Lohkoeditori sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton, ja erityisesti monet pitempään WordPressiä käyttäneet päättivät pitäytyä vanhassa TinyMCE-editorissa, osittain vastalauseena WordPressin tekemälle radikaalille uudistukselle.

[WordPressin vanha editori on edelleen Classic Editor -nimisenä asennettavissa WordPressin lisäosakirjastosta ja yli 5 miljoonalla asennuksella se on mm. Contact Form 7 -lomake-editorin ja Akismet-roskakommenttisuodattimen kanssa suosituimpien WordPress-lisäosien kärkisijoilla].

Lohkoeditoria on sen vajaan kahden vuoden julkisen taipaleen aikana jatkuvasti kehitetty. WordPress 5.5 tuo mukanaan jälleen muutamia parannuksia, jotka tekevät lohkoeditorin käytöstä entistä sujuvampaa ja antavat sisällön tuottajalle lisää mahdollisuuksia vaikuttaa sivujen ulkoasuun.

WordPress 5.5 lohkoeditorin parannukset

Kuvien muokkaus

Kuvien muokkaaminen onnistuu nyt suoraan lohkoeditorin kuvalohkossa, ilman että kuvan muokkaamista varten on siirryttävä mediakirjastoon.

Esimerkiksi kuvan skaalaaminen pienemmäksi tai suuremmaksi onnistuu yksinkertaisesti vetämällä kuvan sivusta tai alareunasta.

Samoin kuvasuhteen muuttaminen käy tarvittaessa helposti avaamalla kuvan asetukset ja valitsemalla listalta sopiva kuvasuhde.

WordPress 5.5 kuvien muokkaus suoraan lohkoeditorissa

Lohkomallit

Lohkomallit ovat lohkoista valmiiksi muodostettuja ryhmiä.

Lohkomallien avulla sisällön tuottajat voivat lisätä sivuille erilaisia asetteluja, jotka voivat sisältää esimerkiksi vierekkäisiä kuvia tai tekstiä useammalla palstalla.

Käytettävissä olevat lohkomallit löytyvät lohkoeditorista omasta välilehdestään ja niitä voi käyttää kaikilla sivuston sivuilla.

Alla olevassa kuvassa on esimerkki lohkomallista, joka sisältää kaksi vierekkäistä kuvalohkoa ja tekstilohkon kummankin kuvan alapuolella.

Lohkohakemisto

Lohkohakemiston avulla sisällön tuottajat voivat etsiä uusia lohkoja ja asentaa niitä suoraan editoriin yhdistetystä lohkohakemistosta.

Lohkohakemisto avautuu, kun hakuun kirjoittua tekstiä vastaavaa lohkoa ei ole asennettu, mutta sopivia vaihtoehtoja on tarjolla lohkohakemistossa.

WordPress 5.5 lohkohakemisto

Automaattiset lisäosien ja ulkoasuteemojen päivitykset

WordPress-sivustolla käytössä olevien lisäosien (plugin) ja ulkoasuteeman versiopäivitysten asentaminen on yksi WordPress-sivuston ylläpitoon kuuluvista rutiineista.

Suosittuja (ja suositeltavia) lisäosia ja ulkoasuteemoja kehitetään aktiivisesti, mikä näkyy tiheänä uusien versioiden julkaisutahtina. Lisäksi osa versiopäivityksistä sisältää tärkeitä tietoturvaan vaikuttavia korjauksia.

Edellä mainituista syistä WordPress-lisäosien ja ulkoasuteeman versiopäivitysten hoitaminen on jatkuvaa, jopa lähes päivittäistä työtä.

WordPress 5.5 tuo mukanaan mahdollisuuden ottaa käyttöön lisäosien ja ulkoasuteeman automaattiset versiopäivitykset, jonka jälkeen uudet versiot asennetaan ilman ylläpitäjän työpanosta aina, kun niitä tulee saataville.

Oletuksena lisäosien automaattinen päivittäminen on pois käytöstä.

Automaattiset päivitykset voi aktivoida kunkin lisäosan osalta erikseen. Linkki löytyy kunkin lisäosan kohdalta Asennetut lisäosat -sivun oikeasta reunasta.

Ulkoasuteemojen automaattiset päivitykset otetaan käyttöön vastaavalla tavalla siirtymällä Ulkoasuteemat-sivulle ja avaamalla Teeman tiedot -ikkuna.

WordPress 5.5 ulkoasuteeman automaattiset päivitykset

Lisäosien päivittäminen Zip-paketilla

WordPressin aikaisemmissa versioissa ei ollut mahdollista päivittää asennettuja lisäosia lataamalla uusi versio Zip-pakettina ylläpidon Lisäosat -> Lisää uusi -sivun kautta.

WordPress lataa lisäosa

Jos lisäosa oli jo asennettu sivustolle, tämän toimenpiteen yrityksestä seurasi vain virheilmoitus, että lisäosan hakemisto on jo olemassa.

WordPress 5.5 muuttaa tilanteen, sillä nyt lisäosia voi päivittää myös lataamalla uuden version Zip-pakettina Lisäosat -> Lisää uusi -sivun kautta.

Kun lisäosan Zip-paketti on ladattu WordPressiin, tarvitaan vielä vahvistus lisäosan aiemman version korvaamisesta ladatulla versiolla.

WordPress 5.5 - korvaa lisäosa uudella versiolla

Muita parannuksia

Edellä mainittujen lisäksi WordPress 5.5 sisältää kaksi uudistusta, joista toinen vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen ja toinen voi edistää sivuston löydettävyyttä Googlesta ja muista hakukoneista:

  • Kuvien laiska lataaminen (lazy load)
  • Automaattiset XML-sivustokartat

Näitä toimintoja kuvataan alla olevassa tekstilainauksessa, joka on poimittu WordPress 5.5 -version Tervetuloa-sivulta.

Nopeus

Sivun lataus tuntuu nopeammalta, kiitos kuvien “laiskan” lataamisen.

Kuvat lisäävät merkittävästi tarinasi tehoa, mutta ne saattavat myös saada sivustosi vaikuttamaan hitaalta. WordPress 5.5:ssä kuvatiedostot ladataan vasta kun ne ovat tulossa näkyviin. Tekninen nimitys tälle ominaisuudelle on “laiska lataaminen”. Mobiililaitteilla laiska lataaminen voi myös estää selaimia lataamasta tiedostoja, jotka on tarkoitettu toisenlaisillle päätelaitteille. Näin vierailijasi säästävät selvää rahaa tiedonsiirrossa, puhumattakaan puhelimiensa akuista.

Haku

Toivota uusi sivustokarttasi tervetulleeksi.

WordPress-sivustot toimivat hienosti yhteen hakukoneiden kanssa. WordPress 5.5. tarjoaa nyt oletuksena sivustokartan XML-muodossa. Sen avulla hakukoneiden on helppo löytää sivustosi tärkeimmät sivut välittömästi niiden julkaisun jälkeen. Näin useammat ihmiset löytävät sivustosi aikaisemmin, joka antaa sinulle enemmän aikaa viihdyttää heitä ja tehdä heistä asiakkaita tai tilaajia, mikä ikinä onkaan sinun määritelmäsi menestyksestä.

Kannattaako päivittää?

Ehdottomasti. WordPress-sivuston parhaan mahdollisen käytettävyyden, toiminnallisuuksien ja tietoturvan kannalta on aina järkevää käyttää WordPressin viimeisintä ohjelmistoversiota.

Jos sivustosi on ylläpidossa sellaisessa palvelussa, joka sisältää myös WordPressin ydinohjelmiston versiopäivitykset, sivustosi on todennäköisesti jo päivitetty versioon 5.5.

Muussa tapauksessa WordPress 5.5 on päivitettävä itse, koska kyseessä on isompi versiopäivitys.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.