WordPress 6.0, lisänimeltään “Arturo”, julkaistiin 24.5.2022. Mitä uutta tämä versio tuo sisällön tuottajille ja verkkosivustojen rakentajille?
WordPress 6.0 sisältää yli 500 parannusta ja 400 bugikorjausta
WordPress 6.0 -päivityksen asentamisen jälkeen avautuvalla Tietoja-sivulla kerrotaan, että uusi versio pitää sisällään lähes 900 uudistusta. Osa näistä on parannuksia ja uusia toimintoja, osa virheiden korjauksia.
Parannusten ja korjausten suuri määrä ei kuitenkaan näyttäydy WordPressin käyttäjille niin dramaattisena kuin pelkistä numeroista voisi päätellä.
WordPress 6.0 ei ole siinä mielessä suuri päivitys, että se toisi mukanaan jonkin merkittävän muutoksen.
Edellinen “alkunumeropäivitys”, WordPress 5.0, oli iso päivitys, koska sen mukana vaihtui sisällön tuottajan tärkein työväline, sisältöeditori.
Voidaan jopa sanoa, että edellinen “pienempi” päivitys, WordPress 5.9, oli nyt julkaistua 6-numerosarjan avauspäivitystä merkittävämpi, sillä sen mukana esiteltiin ensimmäistä kertaa koko sivuston muokkaus.
Tällä kertaa päivityksessä kyse on enemmänkin suuresta määrästä pieniä muutoksia, joista monet eivät näy tavallisille WordPressin käyttäjille.
Seuraavassa joitakin nostoja eniten sisällön tuottajien päivittäiseen työhön vaikuttavista uudistuksista.
Uusia sisällön tuottamista helpottavia toimintoja lohkoeditoriin
WordPress on 5.0 -versiosta lähtien sisältänyt vakiona sivujen ja artikkeleiden luomiseen tarkoitetun lohkoeditorin (tunnetaan myös nimellä Gutenberg-editori).
Lohkoeditoriin on sen esittelyn jälkeen tehty useita lisäyksiä ja parannuksia, joista muutamia sisältyy myös WordPress 6.0 -versioon.

Tekstin valinta onnistuu nyt useammasta lohkosta
Tämä uudistus miellyttää varmasti useimpia, jotka tuottavat tekstisisältöä WordPressin avulla.
WordPressin lohkoeditorilla luodun artikkelin tai sivun sisältö koostuu lohkoista, joita lisätään tarpeen mukaan haluttujen sisältötyyppien luomiseen (otsikko, tekstikappale, kuva jne.).
Sivun tai artikkelin leipätekstin lisäämiseen käytetään Kappale-lohkoja, joiden avulla teksti liitetään sivulle, joko kirjoittamalla tai liimaamalla leikepöydälle kopioitu teksti.
Jokainen enterin painallus tekstiä syötettäessä tai tyhjä rivi liitettävässä tekstidokumentissa luo uuden lohkon, joten Kappale-lohkoja voi paljon tekstiä sisältävällä sivulla tai blogiartikkelissa olla melkoinen määrä.
Ongelma WordPressin versioon 5.9 asti oli se, että tekstiä pystyi maalaamaan ja valitsemaan kerrallaan vain yhdestä lohkosta. Tämä hankaloitti esimerkiksi pitemmän tekstiosion siirtämistä toiseen kohtaan sivun sisällössä.
WordPress 6.0 poistaa kyseisen ongelman. Tekstiä voi nyt vapaasti valita samalla kertaa useammasta lohkosta.
Lohkon voi lukita
Lohkon asetusvalikkoon on ilmestynyt uusi kohta, Lukitse.

Tämän kohdan valinta avaa uuden valintaikkunan, jossa sisällön tuottaja voi määritellä, estetäänkö lukituksella lohkon siirtäminen, poistaminen, vai molemmat.

Lohkon lukitustoiminnon avulla voidaan esimerkiksi estää jonkin tietyn lohkon poistaminen epähuomiossa. Lukitus ei ainakaan tässä vaiheessa estä lohkon sisällön muokkaamista tai poistamista.
Uusi näppäinoikotie linkkien lisäämistä varten
Linkkien lisäämistä nopeuttamaan on nyt tarjolla uusi näppäinoikotie: kirjoittamalla linkin halutussa sijoituspaikassa [[ saa avattua valikon, jossa näkyy (nopean testauksen perusteella) kymmenen viimeksi muokattua sivua tai artikkelia.
Tätä oikotietä ei siis voi käyttää silloin, kun on tarkoitus linkittää sivulle, jota ei ole hiljattain muokattu.
Klikkaus sivun tai artikkelin päällä lisää kyseiseen sisältöön johtavan linkin valintakohtaan. Linkin ankkuritekstinä näkyy sivun tai artikkelin otsikko.
Useamman lohkon valinta listanäkymässä
Listanäkymään on lisätty mahdollisuus valita useampia lohkoja kerrallaan.

Valitut lohkot voi siirtää ylös- tai alaspäin, kopioida ne tai poistaa valitut lohkot kerralla.
Uusia lohkoja
Gutenberg-sisältöeditoriin on lisätty uusia lohkoja.
Yksi niistä on Lue lisää -painike, jonka voi sijoittaa artikkelin otteen yhteyteen esimerkiksi blogi-sivulle.

Painiketta voi muokata ja sen tekstin voi myös asettaa haluamakseen.

Painike linkitetään automaattisesti artikkelin omalle sivulle.
Lisää mahdollisuuksia koko sivuston muokkaukseen
WordPressin visiona on tehdä paitsi sisällön julkaisemisesta, myös verkkosivustojen ulkoasun toteuttamisesta niin helppoa, että siihen ei tarvita koodaustaitoja.
Koko sivuston muokkaus on tämän vision toteutumisessa yksi keskeinen työväline, joten ei ole yllätys, että siihen on panostettu myös uusimman WordPress-version rakennustyössä.
Uusista toiminnoista huolimatta koko sivuston muokkaukseen tarkoitettu editori on kuitenkin edelleen varustettu Beta-merkillä.
Tyylien pikavalinta
Ulkoasun editorin Sivusto-osiossa on käytössä uusi Tyylit-asetus, josta löytyvien pikavalintojen avulla käytössä olevan ulkoasuteeman perustyylin voi vaihtaa yhdellä klikkauksella.

Enemmän muokattavia sivupohjia
Sivuston muokkauseditorissa on nyt tarjolla entistä enemmän valmiita sivupohjia, joita voi mukauttaa editorin avulla.

WordPress 6.0 jatkaa siitä, mihin 5.9 jäi
WordPressin versioiden numeroinnissa on totuttu kaavaan, jossa ensimmäisen numeron muuttuminen tarkoittaa isompaa muutosta, eräänlaista sukupolven vaihtumista, johon usein liittyy myös merkittäviä muutoksia.
Tässä suhteessa WordPress 6.0 rikkoo kaavan. Sen mukana ei tullut yhtä suurta muutosta, vaan suuri määrä pienempiä parannuksia.
Kyseessä voi olla kaavan rikkomisen suhteen poikkeuksen sijasta pysyvämpi käytäntö.
WordPress 6.0 on todennäköisesti juuri sellainen WordPress-päivitys, jollaisia tulemme jatkossakin näkemään.
Matka kohti WordPressin visiota, jonka keskiössä on sisällön julkaisemisen helppous ja mahdollisuus toteuttaa kokonaisia verkkosivustoja ilman koodaustaitoja, tulee etenemään pienin askelin.
WordPressin tulevaisuuden suuntaa ohjaavat nyt Gutenberg-lohkoeditori ja koko sivuston muokkaus, ja näihin liittyviä parannuksia on tulossa kaikissa seuraavaksi julkaistavissa versioissa.