WordPress 5.9 – mitä uutta?

WordPress 5.9 mitä uutta?

WordPress 5.9 “Josephine” julkaistiin 25.1.2022. Mitä uutta jazz-laulaja Josephine Bakerilta lisänimensä saanut versio tarjoaa WordPress-sivustojen sisällöntuottajille ja verkkosivustojen suunnittelijoille?

Koko sivuston muokkausta tukeva uusi lohkoteema

WordPress 5.8 -versiossa ensimmäisen kerran esitelty koko sivuston muokkaus (Full Site Editing) tekee vahvasti tuloaan WordPressiin.

Koko sivuston muokkauksella tarkoitetaan sitä, että sivuston ylläpitäjä pystyy muokkaamaan yksittäisen sivun sisällön lisäksi myös kaikkia koko sivustolla käytettäviä elementtejä, esimerkiksi ylä- ja alatunnistetta, yhden muokkausnäkymän avulla.

Koko sivuston muokkauksen ideana on antaa verkkosivustojen sisällöntuottajille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa sisällön (teksti, kuvat jne.) lisäksi sivuston visuaaliseen ilmeeseen.

Sivumallien, ylä- ja alatunnisteiden ynnä muiden koko sivustoa koskevien elementtien muokkaus mielletään edelleen koodareiden hommaksi, mutta WordPress on ilmoittanut haluavansa demokratisoida julkaisemisen myös tältä osin.

Koska sisällön tuottajat eivät yleensä ole koodareita, he tarvitsevat helppokäyttöisiä työvälineitä, joilla saa asioita aikaan vaikka ohjelmointitaitoja ei löytyisikään.

Edellä esitetyn kehityssuunnan edistämiseksi WordPress 5.9 tuo mukanaan uuden Twenty Twenty-Two -oletusteeman, joka on yhteensopiva koko sivuston muokkaustoiminnon kanssa.

Uusissa WordPress-asennuksissa Twenty Twenty-Two on valmiiksi käytössä.

Vanhemmista versioista päivittävät voivat halutessaan vaihtaa tähän uuteen ulkoasuteemaan WordPressin Ulkoasu/Teemat -osiossa, josta uusi teema löytyy WordPress 5.9 -päivityksen jälkeen.

WordPress 5.9 twenty-twentytwo -teema

Ulkoasun Muokkaus-osio häipyy lohkoteeman käyttöönoton yhteydessä

WordPress 5.9 -version asennuksen jälkeen avautuvalla esittelysivulla kerrotaan, että uusi oletuslohkoteema ei ole “vain yksi oletusteema muiden joukossa“, vaan “täysin uusi tapa työskennellä WordPress-teemojen kanssa.”

Väite pitää sikäli paikkansa, että Twenty Twenty-Two -ulkoasuteemaan vaihdon jälkeen sivuston ulkoasun muokkaukseen liittyvät työvälineet vaihtavat paikkaa.

Twenty Twenty-Two -ulkoasuteemaa käytettäessä sivuston ulkoiseen ilmeeseen vaikuttavia elementtejä, kuten värejä ja fontteja, voi muokata suoraan sivuston esikatselunäkymässä, joka avautuu valitsemalla ylläpitäjän valikosta Ulkoasu -> Editor.

Aikaisemmista WordPress-versioista tuttua Ulkoasu -> Mukauta -osiota ei tarvita, eikä sitä enää edes löydy WordPressin ylläpitäjän päävalikosta.

WordPress 5.8.3 ulkoasun mukautus
WordPress 5.8.3 ja tavallinen ulkoasuteema
WordPress 5.9 Ulkoasu-valikko lohkoteeman käyttöönoton jälkeen
WordPress 5.9 ja Twenty Twenty-Two

VINKKI: Mukauta-osion saa tarvittaessa kaivettua esiin myös lohkoteeman käyttöönoton jälkeen menemällä osoitteeseen /wp-admin/customize.php (laita alkuun sivustosi verkko-osoite).

WordPressin ulkoasun mukautusosio lohkoteeman yhteydessä

Uuden lohkoteeman yhteydessä Mukauta-osiossa ei kovin montaa toimintoa ole, sillä lähes kaikki on siirretty uuteen editoriin.

Pari hyödyllistä, uudesta editorista puuttuvaa asetusta kuitenkin saa tällä tempulla käyttöön:

  • Sivuston pikkukuvakkeen lisäys/vaihtaminen (löytyy Sivuston identiteetti -linkin takaa)
  • Oma CSS -kenttä tyylimuokkauksia varten

Laajempi lohkomallien hakemisto

Lohkomallit ovat valmiita sisältöelementtejä, joiden avulla verkkosivuille voi helposti lisätä esimerkiksi esimuotoiltuja kuvagallerioita ja toimintakehotuksia. Lohkomalleja voi mukauttaa halutun visuaalisen ilmeen saavuttamiseksi.

Lohkomalleja voi käyttää myös muiden kuin koko sivun muokkausta tukevien lohkoteemojen kanssa.

wordpress 5.9 lohkomallit

Uusi navigaatiolohko

Valikot eli navigaatiot vaikuttavat merkittävästi sivuston käyttäjäkokemukseen. Uuden navigaatiolohkon tavoite onkin selkeästi auttaa sivustojen ylläpitäjiä ja sisällön tuottajia luomaan erilaisia navigaatioita helposti ja nopeasti.

Lohkon avulla navigaatioita voi lisätä minne tahansa sivustolla. Navigaatiolohkossa voi käyttää aiemmin luotua valikkoa tai luoda kokonaan uuden valikon samalla, kun lohko lisätään.

Navigaatiolohkon avulla voi myös muokata valikon esitystapaa ja ulkoista ilmettä. Esimerkiksi valinnan vaaka- tai pystyvalikon välillä voi tehdä yhdellä klikkauksella.

wordpress 5.9 navigaatiolohko

Navigaatiolohko on käytettävissä myös ilman lohkoteemaa.

Kehittyneempi Galleria-lohko

Useiden kuvien esittämiseen tarkoitettu Galleria-lohko on saanut lisää säätömahdollisuuksia. Jokaista gallerian kuvaa voi muokata erikseen.

wordpress 5.9 parannettu gallerialohko

Monipuolisemmat lohkojen muokkausvälineet

Lohkoihin on lisätty uusia asetuksia, joiden avulla esimerkiksi tekstin kokoa, välistyksiä ja reunaviivoja voi muokata nopeasti ja helposti.

wordpress 5.9 uudet typografiatyökalut

Parannettu listanäkymä

Listanäkymä esittää kaikki muokattavana olevalle verkkosivulle lisätyt lohkot ja lohkoryhmät järjestyksessä, sivun yläreunasta alaspäin.

WordPress 5.9 -versiossa on entistä monipuolisempi listanäkymä, jossa voit esimerkiksi siirtää osioita paikasta toiseen yksinkertaisesti raahaamalla.

wordpress 5.9 uudistettu listanäkymä

Lisää lohkoteemoja tulossa

Twenty Twenty-Two ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto niille, jotka haluavat hyödyntää koko sivuston muokkaustoimintoa.

Monia koko sivun muokkauksen mahdollistavia ulkoasuteemoja löytyy jo tällä hetkellä WordPressin teemakirjastosta, ja WordPress lupaa, että lisää lohkoteemoja on tulossa.

Kaikki WordPressin teemakirjastosta löytyvät ulkoasuteemat ovat maksuttomia.

wordpress lohkoteemat

Näin löydät lohkoteemoja WordPressin teemakirjastosta

Koko sivuston muokkaukseen siirtymisestä kiinnostuneet voivat etsiä itselleen sopivia vaihtoehtoja käyttämällä teemakirjaston hakutoimintoa.

Haku kannattaa tässä yhteydessä rajata teemoihin, jotka tukevat koko sivuston muokkausta (muiden mahdollisten vaatimusten lisäksi).

Voit tehdä pelkästään koko sivuston muokkausta tukeviin ulkoasuteemoihin keskittyvän haun klikkaamalla ensin Ominaisuussuodatin-nappia ja valitsemalla tämän jälkeen ainakin Ominaisuudet-sarakkeesta löytyvän Koko sivun muokkaus -kohdan. Voit luonnollisesti rajata hakutuloksia valitsemalla myös muita vaatimuksia. Toteuta haku painamalla Käytä suodattimia -painiketta vasemmalla alhaalla.

WordPress 5.9 – yhteenveto

Pienin askelin kohti koko sivuston muokkausta – siinä tiivistettynä yleisvaikutelma WordPressin versiosta 5.9.

Uusi Twenty Twenty-Two -ulkoasuteema on tämän julkaisun merkittävin komponentti. Se pystyy jo antamaan osviittaa siitä, mitä koko sivuston muokkaus on, ja mitä mahdollisuuksia se voi tarjota tulevaisuudessa.

Muilta osin tämä WordPressin 5-sarjan viimeinen iso päivitys jää vaille suuria kohokohtia. Niiden sijasta käyttäjille on tarjolla pieniä, mutta varmasti tarpeellisia lohkoeditorin parannuksia.

Ellei välitöntä intoa uuden lohkoteeman käyttöönottoon löydy, WordPress 5.9 on rutiinipäivitys. Katseita voi alkaa jo kääntää kohti WordPress 6:ta, jonka julkaisu ajoittuu jonnekin huhti-toukokuulle 2022.

Sitä ennen todennäköisesti on luvassa vielä muutama 5.9.x -numeroinen tietoturva- ja korjauspäivitys.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.