WordPress versio 5.8 julkaistiin 20.7.2021. Sisällön tuottajille uusi WordPress esittelee jälleen parannuksia lohkoeditoriin. Sivuston nopeuden optimoinnista kiinnostuneita varten WordPressissä on nyt tuki uuden sukupolven WebP-kuvaformaatille.
Uusia mahdollisuuksia sisällön esittämiseen
WordPress 5.8 tuo mukanaan kolme uutta lohkoeditoriin perustuvaa mahdollisuutta sisällön luomiseen ja sivuston ulkoasun mukauttamiseen.
Vimpainten sisällön luominen lohkojen avulla
Lohkoja voi nyt käyttää myös vimpainalueiden sisällön rakentamiseen. Vimpainalueiden sisällön ja ulkoasun muokkaaminen on entistä helpompaa, kun esimerkiksi kuvia ja tekstiä voi lisätä asianomaisten lohkojen avulla.
Vimpaimet-osion asettelu on samalla muuttunut siten, että vimpainalueet näkyvät nyt ruudun keskellä yhdellä palstalla päällekkäin.
Lohkoja voi lisätä vimpainalueille avaamalla vimpainalueen ja painamalla +-merkkiä, jolloin avautuu lista yleisimmin käytetyistä lohkoista.
Kaikki käytettävissä olevat lohkot saa näkyviiin painamalla joko edellä mainitun listan alareunassa näkyvää Selaa kaikkia -tekstiä tai sivun vasemmassa ylänurkassa Vimpaimet-otsikon oikealla puolella mustalla pohjalla näkyvää +-merkkiä.

Lohkon voi lisätä vimpaimeen klikkaamalla sitä, jonka jälkeen lohkoa voi muokata samalla tavalla kuin sivun tai artikkelin luomisen yhteydessä.
Esimerkiksi kuvan lisääminen vimpainalueelle tapahtuu lisäämällä ensin Kuva-lohko, ja sen jälkeen asettamalla haluttu kuva joko vetämällä se lohkoon suoraan omalta tietokoneelta, valitsemalla kuva WordPressin mediakirjastosta tai linkittämällä kuva halutusta URL-osoitteesta.

Vanhan mallisia vimpaimia voi edelleen lisätä vimpainalueille käyttämällä Vanha vimpain -lohkoa (Legacy widget).
Tarvittaessa on mahdollista myös pidättäytyä uusien lohkopohjaisten vimpainten käytöstä kokonaan asentamalla ja ottamalla käyttöön Classic Widgets -lisäosa. Tämä maksuton lisäosa löytyy nimellä hakemalla WordPressin lisäosakirjastosta (Lisäosat -> Lisää uusi).
Sisältönostojen lisääminen uuden Sisältölistaus -lohkon avulla
Sisältölistaus-lohkon avulla sivustolle voi helposti luoda erilaisia sisältönostoja, esimerkiksi lisätä sivulle tiettyyn aiheeseen liittyviä blogiartikkeleita kuten alla olevassa kuvassa.

Sisältölistauksen voi luoda lisäämällä uuden Sisältölistaus-lohkon sivulle, blogiartikkeliin tai vimpainalueelle ja määrittelemällä kriteerit, joiden avulla valitaan esitettävä sisältö.
Sisältölistauksen esitystapaa voi muokata valitsemalla sopivimman käytettävissä olevien valmiiden vaihtoehtojen joukosta.

Yksinkertaisin asettelumalli esittää vain valitun sisällön otsikon ja julkaisupäivän, monipuolisimmat mallit voivat esittää näiden lisäksi joko otteen sisällöstä tai sisältöön liitetyn kuvan (artikkelikuva).
Omien sivupohjien luominen
Kolmas lohkoeditorin uusi toiminto WordPress 5.8 -versiossa on mahdollisuus luoda omia sivupohjia (Templates) blogiartikkeleita ja sivuja varten.
Tämän uuden toiminnon taustalla on suurempi kehityshanke, jonka tavoitteena on antaa WordPressin käyttäjille työvälineitä kaikkien sivustolla käytettävien elementtien muokkaamiseen (Full Site Editing).
Tavoitteen toteutuminen käytännössä tarkoittaa sitä, että minkä tahansa sivuston elementin, esimerkiksi navigaatiovalikon tai sivupalkin vimpaimen, lisääminen ja muokkaaminen onnistuu tulevaisuudessa suoraan lohkoeditorissa.
Tämä on jo pitkään ollut mahdollista monissa sivurakentajissa (Elementor, Divi Builder).
Elementorin kaltaisen sisältöeditoriin julkaiseminen täydellisenä yhden WordPress-version mukana olisi liian suuri urakka ollakseen mahdollinen. WordPress etenee tästä syystä Full Site Editing -hankkeen kautta vähitellen kohti todellista kilpailua kolmansien osapuolien sivurakentajien kanssa.
Edellä mainitun takia täydellistä sivurakentajaa ei ihan lähitulevaisuudessa tule WordPressistä löytymään.
Koko sivuston muokkaus tai lohkoeditoriin perustuva sivurakentaja on tässä vaiheessa vain visio, josta nyt esiteltävä sivupohjien luomistoiminto antaa pientä esimakua.
Uuden ominaisuuden tarjoama käytännön hyöty jäänee vähäiseksi, sillä sivupohjien muokkaus ei tässä vaiheessa onnistu missä tahansa WordPress-kokoonpanossa.
Sivupohjien muokkausta pääsee kokeilemaan asentamalla ja aktivoimalla sivustolle
- Ulkoasuteeman, joka tukee Full Site Editing -työvälineitä (esimerkiksi (TT1 Blocks)
- Gutenberg-lisäosan
Kun edellä mainitut valmistelut on tehty, sivun tai artikkelin asetuksista löytyy uusi Template-osio. Tämän osion kautta pääsee tekemään muutoksia käytössä olevaan sivupohjaan tai luomaan täysin uuden.

Luodut sivupohjat tallennetaan WordPressin käyttämään tietokantaan. Omia sivupohjia voi myös siirtää toisille sivustoille WordPressin vienti- ja tuontityövälineiden avulla.
WordPress 5.8 sisältää tuen WebP-kuvaformaatille
Sivujen nopea latautuminen vierailijan laitteelle on jatkuvasti tärkeämpää, sillä esimerkiksi Google on ilmoittanut arvostavansa laadukkaan sisällön lisäksi sivujen lyhyitä latausaikoja (lue: nopeasti latautuva sivusto nousee hakutuloksissa sisällöltään samanlaatuisen mutta hitaasti latautuvan sivuston edelle).
Sivustolle lisätyt kuvat vaikuttavat merkittävästi sivujen latautumisnopeuteen. Mitä suurempi kuvatiedosto, sitä hitaampi sivun latautuminen.
Kuvien koon pitäminen mahdollisimman pienenä ilman, että kuvan silmin nähtävä laatu kärsii, on tästä syystä tärkeää.
Sivustoilla käytetään tällä hetkellä yleisesti kahta kuvatiedostomuotoa:
- JPEG (tai JPG)
- PNG
Näiden molempien avulla voidaan lisätä verkkosivustolle hyvännäköisiä kuvia. Kääntöpuolena on kuvien tiedostokoon paisuminen, etenkin suurikokoisten kuvien kohdalla.
Edellä mainitun ongelman ratkaisemiseksi on kehitetty uusia kuvatiedostomuotoja, joista WebP on yksi.
WebP on Googlen kehittämä uuden sukupolven kuvaformaatti, jonka pakkaussuhde on parempi kuin JPEG- tai PNG -kuvaformaattien. Tehokkaamman pakkauksen ansiosta kuvatiedoston koko jää jopa yli 30 % pienemmäksi kuin vastaavan kokoisen (leveys x korkeus) ja laatuisen JPEG/PNG-kuvan.
WordPress 5.8 on ensimmäinen WordPress-versio, jossa on sisään rakennettu tuki WebP-kuvaformaatille.
WebP-kuvia voi WordPressin versiossa 5.8 käyttää ilman erityisiä muutoksia työrutiineihin. Kuvat ladataan mediakirjastoon ja sijoitetaan haluttuihin paikkoihin sisällössä samalla tavalla kuin vanhempia kuvaformaatteja käytettäessä.
Täysin ilman työtä ei uuden kuvaformaatin käyttöönotosta selvitä.
Uudet kuvat on muutettava WebP-formaattiin ennen niiden lataamista sivustolle, sillä WordPress ei sisällä automaattista kuvaformaatin muunnostoimintoa.
Jos sivuston nykyiset kuvat halutaan muuntaa WebP-muotoon, on vastaavasti käytettävä tähän kykenevää lisäosaa.
WordPress 5.8 – yhteenveto
Viimeisin WordPress ei sisällön tuottajan näkökulmasta tarjoa mitään erityisen mullistavaa – mikä ei sinänsä ole lainkaan poikkeuksellista.
WordPress kehittyy suurten yksittäisten mullistusten sijasta lukemattomien pienten uudistusten kautta.
Monet näistä uudistuksista jäävät arkisessa käytössä huomaamatta, mutta niiden ansiosta sivuston sisällön luominen ja muokkaaminen sujuvat vähitellen aina vain paremmin.
Matkaa koko sivuston laajuiseen muokkaukseen on vielä runsaasti kuljettavana, mutta sisällön tuottajan kannalta keskeinen työväline, lohkoeditori, on joka tapauksessa edennyt pitkälle siitä, missä se oli lanseeraushetkellä (WordPress 5.0).