WordPress versio 5.7 julkaistiin 9.3.2021. Sisällön tuottajille uusi WordPress tuo muutamia toiminnallisia parannuksia lohkoeditoriin. WordPress-sivuston ylläpitäjän näkökulmasta mielenkiintoinen lisäys on sivuston SSL-suojauksen käyttöönottoa helpottava toiminto.
WordPress-sivuston sisällön tuottajalle entistä parempi lohkoeditori
WordPress on versiosta 5.0 lähtien tarjonnut oletuksena sisällön tuotantoa varten lohkoeditorin (joka tunnetaan myös nimellä Gutenberg). WordPressin perustamisesta lähtien käytössä ollut klassinen TinyMC-editori sai Gutenbergin esittelyn yhteydessä – monien pitkäaikaisten WordPressin käyttäjien avoimesta vastustuksesta huolimatta – väistyä oletuseditorin paikalta taka-alalle.
Mitä eroa on lohkoeditorilla ja aiemmin käytetyllä editorilla?
Lohkoeditori on toimintaperiaatteeltaan hyvin erilainen verrattuna aiemmin käytettyyn TinyMC-editoriin (joka on edelleen saatavissa Classic Editor -nimisenä lisäosana).
Editorien ero näkyy sisällön tuottajalle ensinnäkin siinä, miten sisältöä lisätään verkkosivulle tai blogiartikkeliin, ja toiseksi siinä, millaisia mahdollisuuksia sisällön tuottajalla on vaikuttaa rakennettavan sivun ulkoasuun.
TinyMC-editori tarjoaa sisällön tuottajalle tekstinkäsittelyohjelman tyhjän dokumentin kaltaisen yhtenäisen sisältöalueen täytettäväksi otsikoilla, tekstillä ja kuvilla.
Editorin avulla luodaan sivuja ja blogiartikkeleita, joiden koko sisältö on siis yhdellä ja samalla muokkausalueella (vrt A4-paperiarkki).
Kaikki sisällön muotoiluun käytettävät työvälineet (fonttikoko, kursivointi, linkin lisääminen ym.) löytyvät tekstinkäsittelyohjelman kaltaisesta työkalurivistä dokumentin yläreunasta.

Uudessa lohkoeditorissa avautuu uuden sivun tai blogiartikkelin luomista varten vastaava tyhjä sisältöalue. Tämä tyhjä tila täytetään lisäämällä sinne yhden tietyn sisältötyypin käsittelyyn valmiiksi esimuotoiltuja ja juuri kyseisen sisältötyypin ulkoasun muotoiluun tarvittavat työvälineet sisältäviä pieniä palasia, lohkoja.
Toisin kuin klassisessa editorissa, lohkot ovat paitsi sisällön, myös muotoilujen suhteen erillisiä ja itsenäisiä.
Itsenäisyys ja kunkin lohkotyypin suunniteltu käyttötarkoitus näkyy sisällön tuottajalle kunkin lohkon työkalurivillä. Niissä on aina tietyt perustyövälineet, mutta niiden lisäksi käytettävissä on myös erityisesti lohkon suunnitellun käyttötarkoituksen mukaisia valintoja ja asetuksia.
Esimerkiksi Otsikko-lohko sisältää otsikkotason (H1, H2 jne.) valintapainikkeet suoraan lohkon omassa työkalurivissä.

Lohkoeditorin tavoitteena on helpottaa sisällön tuottajan työtä mahdollistamalla sisältöelementtien vaivaton lisääminen ja muotoilu ilman HTML-koodauksen tai CSS-tyylien hallintaa.
Uusi verkkosivu tai blogiartikkeli rakentuu pienistä palasista, joiden avulla sivulle lisätään halutut sisällöt haluttuun järjestykseen.
Lohkoeditorin uudistukset WordPressin versiossa 5.7

WordPress 5.7 tuo mukanaan muutamia uusia toimintoja lohkoeditoriin:
- Uusia lohkoja voi nyt lisätä sivulle tai blogiartikkeliin yksinkertaisesti vetämällä lisättävä lohko sisältöalueelle ja pudottamalla se haluttuun kohtaan – tämä toiminto on tuttu monista sivurakentajista (esimerkiksi Divi)
- Täyden korkeuden asetus, jonka avulla voi lisätä sivulle tai blogiartikkeliin koko ikkunan täyttävän Kansi-lohkon (iso kuva)
- Painikkeita voi sijoittaa sekä vierekkäin että allekkain
- Some-ikoneiden kokoa voi nyt muuttaa
- Tekstin fonttikokoa voi muokata aikaisempaa useammassa lohkossa (esimerkiksi Lista ja Koodi)
WordPress on kasvanut ulos blogialustan roolista
Vaikka yksikään edellä mainituista uudistuksista ei olekaan erityisen mullistava, uudistukset yhdessä kertovat selvästi siitä, mihin suuntaan WordPress on menossa.
Blogialustaksi syntynyt WordPress on vähitellen kasvanut taipuisaksi ja monikäyttöiseksi julkaisujärjestelmäksi, jota voi käyttää monien erilaisten liikeideoiden toteuttamiseen verkossa. Lisäosien avulla WordPress-sivusto voidaan rakentaa esimerkiksi verkkokaupaksi (WooCommerce) tai oppimisympäristöksi (LearnDash, Sensei).
WordPressin tavoitteena on tarjota yrittäjille ja erilaisten organisaatioiden viestinnän ammattilaisille niin helppokäyttöinen alusta, että halutun kaltaisten verkkosivustojen luominen ja sisällön tuottaminen sivustolle onnistuvat ilman koodareita ja muita kustannuksia nostavia toimijoita.
Tämän kasvusuunnan tukemisessa lohkoeditorilla on suuri rooli. Ilman äärimmäisen helppokäyttöistä työvälinettä sisällön tuottamiseen ja mahdollisimman suurta vapautta sivujen ulkoisen ilmeen toteuttamiseen WordPress ei voi toteuttaa visiotaan.
Tästä syystä WordPressin lohkoeditorin kehitys etenee jatkuvasti pienin askelin, joiden kautta editori muuttuu monipuolisemmaksi ja käytettävyydeltään jatkuvasti paremmaksi.
Mikäli sivustolla on vielä vanha sisältöeditori käytössä Classic Editor -lisäosan muodossa, kannattaa vähitellen kääntää katsetta uuden sisältöeditorin suuntaan. Classic Editorin elinkaari alkaa väistämättä olla jo lopuillaan, koska se ei yksinkertaisesti pysty tarjoamaan sitä käyttökokemusta, jonka WordPress haluaa sisällön tuottajille antaa.
Pari uutta toimintoa WordPress-sivustojen ylläpitäjille
WordPress 5.7 sisältää lohkoeditorin parannusten lisäksi pari uutta toimintoa, joista on iloa ja hyötyä WordPress-sivuston ylläpitäjälle.
Helpompi HTTPS-yhteyden käyttöönotto sivustolla
Vaatimus HTTPS-yhteyden käytöstä sivuston liikenteen ja käyttäjätietojen suojaamiseksi ei ole enää uusi asia.
Tästä huolimatta monilla sivustoilla on edelleen käytössä suojaamaton HTTP-yhteys.
HTTPS-yhteyden luomiseen liittyvän SSL-sertifikaatin asentaminen ei ole asiakkaalle vaikeaa, sillä käytännössä webhotellit hoitavat kaikki asiaan liittyvät työt asiakkaan puolesta. Eikä SSL-suojauksen hintakaan ole suuri ongelma.
Hankalin homma odottaa sivuston omistajaa SSL-sertifikaatin asennuksen jälkeen: sivuston sisäiset linkit jäävät edelleen vanhaan http-muotoon. Sivut ovat vain osittain suojattuja, ja esimerkiksi sivuilla olevat kuvat ladataan suojaamattoman yhteyden kautta näkyville.
Sivuston käyttäjille tällaiset sivut näkyvät ilman suojattua yhteyttä osoittavaa lukkoa selaimen osoiterivillä.
Ongelmasta pääsee eroon päivittämällä sivuston sisäiset linkit https-muotoon. Tämä voi olla työlästä ja hidasta hommaa, jos http-linkkejä on sivustolla runsaasti.
WordPress 5.7 tuo mukanaan kätevän toiminnon, jonka avulla sivuston sisäiset linkit saa korjattua helposti sen jälkeen, kun SSL-sertifikaatti on asennettu.

Salasanan palautuslinkin lähetys käyttäjälle
WordPressissä on salasanan vaihtotoiminto, jonka rekisteröitynyt käyttäjä saa aktivoitua kirjautumissivulla olevasta Salasana unohtunut? -linkistä.
Sivuston ylläpitäjät ovat tähän saakka asiakaspalvelutilanteissa ohjanneet käyttäjät edellä mainittuun paikkaan asettamaan uuden salasanan unohtuneen tilalle.
WordPress 5.7 tuo ylläpitäjälle mahdollisuuden lähettää salasanan palautuslinkki käyttäjälle suoraan WordPressin Käyttäjät-osiosta.

Jokaisen käyttäjän kohdalla näkyy nyt Lähetä salasanan nollaus -linkki, jonka klikkaus lähettää salasanan vaihto-ohjeet kyseisen käyttäjän sähköpostiosoitteeseen.
Salasanan vaihto-ohjeet voi lähettää myös useammalle käyttäjälle samanaikaisesti tämän toiminnon avulla valitsemalla ensin halutut käyttäjät ja tämän jälkeen klikkaamalla Massatoiminnot-valikosta löytyvää Lähetä salasanan nollaus -linkkiä.