WordPressin palautus vanhempaan versioon ei ole suositeltava toimenpide. Jos kuitenkin jostain syystä tällainen tarve tulee vastaan, WordPressin uusimman version voi tilapäisesti korvata aiemmin julkaistulla versiolla – tässä ohjeet, miten tämä temppu tehdään.
WordPressin vanhempien versioiden käyttö ei ole suositeltavaa
Heti alkuun varoitus: verkkosivustolla tulee aina käyttää WordPress-julkaisujärjestelmän uusinta versiota. Muiden kuin viimeisimmän WordPress-version käyttö ei ole missään olosuhteissa suositeltavaa, sillä vanhentuneissa WordPress-versioissa voi olla tietoturva-aukkoja tai ohjelmointivirheitä. Jos palautat WordPressin vanhentuneeseen versioon, tee se vain pakottavasta syystä ja pyri päivittämään WordPress takaisin viimeksi julkaistuun versioon mahdollisimman pikaisesti. Varmuuskopioi sivustosi tiedostot ja tietokanta ennen vanhemman version palautusta.
Näin palautat WordPressin vanhempaan versioon
Jos varoituksista huolimatta haluat vaihtaa hetkeksi WordPressin vanhempaan versioon, voit tehdä sen kahdella tavalla:
- Manuaalinen palautus FTP-yhteyden avulla
- Palautus lisäosan avulla
Ensimmäinen tapa on hieman vaivalloisempi, mutta toisaalta se on ainoa keino silloin, kun WordPressin versiopäivitys johtaa virhetilaan eikä ylläpitoon päivityksen jälkeen pysty kirjautumaan.
Tapa 2 sopii tilanteisiin, joissa jokin lisäosa tai ulkoasuteema ei toimi kunnolla uusimman WordPress-version kanssa. Silloin vanhempaa versiota voidaan käyttää tilapäisesti ja toivoa, että ongelmallisesta ohjelmistosta julkaistaan uusi versio mahdollisimman pian.
Vanhemman WordPress-version manuaalinen palautus
Jos haluat palauttaa WordPressin vanhempaan versioon manuaalisesti, tarvitset FTP-tunnukset www-palvelimelle sekä sopivan FTP-yhteysohjelman (esimerkiksi FileZilla).
Lisäksi tarvitset vanhemman WordPress-version asennuspaketin, jonka voit ladata WordPressin sivuston versioarkistosta.
WordPressin versioarkiston osoite on: https://fi.wordpress.org/download/releases/

Lataa aikaisemman WordPress-version asennuspaketti (ZIP tai TAR) omalle koneellesi ja pura se haluamaasi kansioon.
Muodosta tämän jälkeen FTP-yhteys WordPressin asennushakemistoon. Tiedät olevasi oikeassa paikassa, kun näet wp-includes-, wp-content-, ja wp-admin -kansiot.

Siirry FTP-ohjelmassa (vasen ikkuna) siihen kansioon, johon purit WordPressin asennuspaketin.
Valitse kaikki tiedostot, paitsi:
- wp-config-sample.php (ei tarvita)
- wp-content (ei tarvitse asentaa uudestaan)
Jos valitsit kansiosta kaikki tiedostot, poista valinta kahden edellä mainitun kohdalta.

Tämän jälkeen käynnistä tiedostojen lataus palvelimelle.
Kun tiedostot ovat latautuneet, yritä siirtyä sivustosi wp-admin -sivulle.
Saat ilmoituksen, että WordPressin tietokanta on päivitettävä.

Käynnistä tietokannan päivitys klikkaamalla Päivitä WordPress-tietokanta.
Päivitys kestää yleensä pari sekuntia, jonka jälkeen näet vahvistuksen tietokannan päivityksestä.

WordPress on tämän jälkeen palautettu aiempaan versioon.
Vanhemman WordPress-version palautus lisäosan avulla
Vaihtoehtoinen tapa WordPressin vanhemman version palauttamiseen on käyttää tähän tarkoitettua lisäosaa.
Testasin tätä artikkelia varten WordPressin lisäosakirjastosta löytyvää maksutonta WP Downgrade -lisäosaa. Sain sen avulla palautettua WordPressin version 5.8.3 version 5.9 tilalle.
Kun haluat käyttää kyseistä lisäosaa, etsi se WordPressin lisäosakirjastosta (Lisäosat -> Lisää uusi).

Asenna lisäosa ja ota se käyttöön.
Tämän jälkeen löydät lisäosan WordPressin päävalikon Asetukset-osiosta.

Siirry valikon linkkien kautta lisäosan asetuksiin.
Valitse aluksi WordPress-versio, jonka haluat palauttaa, ja kirjoita sen numero ikkunaan (esimerkiksi: 5.8.3).

Paina Tallenna muutokset.
Seuraavassa ikkunassa näet vihreän tekstin, joka vahvistaa tekemäsi valinnan (Active (WP 5.8.3 is set as target version).
Varsinainen version palautus käynnistetään WordPressin Päivitykset-sivulla, jonne pääset klikkaamalla Up-/Downgrade Core -nappia alhaalla vasemmalla.

Päivitykset sivulla näet tiedon nykyisestä WordPress-versiostasi sekä päivityspainikkeen, josta tavallisesti pystyy asentamaan uudestaan nykyisen WordPress-version.
Lisäosassa tekemäsi valinnan pohjalta painikkeessa näkyy kuitenkin sen vanhemman WordPress-version numero, jonka olet vaihtamassa nykyisen version tilalle.
Vahvista vanhemman version palautus klikkaamalla Asenna versio X.X.X. uudelleen.

Asennus käynnistyy ja sen päätyttyä onnistuneesti näet valitsemasi vanhemman WordPress-version tervetulosivun.

WordPressin palautus vanhempaan versioon – yhteenveto
Verkkosivustolla on aina käytettävä WordPress-julkaisujärjestelmän viimeisintä versiota. Uusia versioita julkaistaan mm. löytyneiden tietoturva-aukkojen paikkaamiseksi, joten vanhan WordPress-version käytön jatkaminen kasvattaa sivustoon kohdistuvien tietomurtojen riskiä. Versiopäivitykset sisältävät myös erilaisia ohjelmointivirheiden korjauksia sekä täysin uusia ominaisuuksia. WordPressin päivittäminen uuteen versioon heti sen julkaisemisen jälkeen on näistä syistä järkevää.
Lue tarkemmin syistä, joiden takia WordPress ja lisäosat pitää aina päivittää uusimpaan versioon
Vastaan voi kuitenkin tulla poikkeustilanteita, joiden purkamiseksi voidaan viimeisenä keinona joutua tilapäisesti palaamaan vanhempaan, yleensä edelliseen WordPress-versioon.
Jos WordPress-sivusto kaatuu päivityksen yhteydessä, ensimmäiseksi kannattaa asentaa uusimman WordPress-version tiedostot palvelimelle uudestaan FTP-yhteyden avulla. Tämä voi korjata tilanteen ja palauttaa sivuston toimintakuntoon, varustettuna uusimmalla WordPress-versiolla.
Mikäli edellä kerrottu ei tepsi, tai sivustolla on jokin ohjelmisto joka ei suostu toimimaan uuden WordPressin kanssa, voidaan käyttää tässä artikkelissa esiteltyjä menetelmiä vanhemman WordPress-version palauttamiseksi.
Lopuksi: muista ottaa täydellinen varmuuskopio sivustostasi ennen kuin lähdet kokeilemaan mitään tässä artikkelissa kuvattua toimenpidettä.