WordPress lapsiteema – mikä se on ja tarvitsetko sellaisen?

WordPress lapsiteema eli alateema - mikä se on ja tarvitsetko sellaisen?

Lapsiteema (WordPressin nykyisissä käännöksissä alateema) on eräänlainen WordPress-ulkoasuteeman laajennus, jota käytetään omien muokkausten tallentamiseen. Lapsi- eli alateema tarvitsee siis aina toimiakseen jonkin kokonaisen WordPress-ulkoasuteeman. Alateeman idea on se, että sen avulla voit tehdä teemaan esimerkiksi haluamiasi tyylimuutoksia. Muutokset lisätään nimenomaan alateemaan sen sijaan, että muokkaisit teeman alkuperäisiä tiedostoja. Alateeman (child theme) luominen käyttämästäsi WordPress-ulkoasuteemasta saattaa joissain tilanteissa olla hyvä ratkaisu. Useimmiten WordPress-sivustojen omistajat eivät kuitenkaan tarvitse alateemaa.

WordPress lapsiteema säilyttää ulkoasuteeman muutokset

WordPress-alateema on käytännössä vain kahden tiedoston (style.css ja functions.php) muodostama WordPress-ulkoasuteeman laajennus.

Alateema syntyy, kun luodaan edellä mainitut tiedostot ja ladataan ne WordPressin asennushakemiston wp-content/themes/alateeman-nimi -kansioon.

Alateema ei siis ole täydellinen kopio muokattu versio alkuperäisestä teemasta, vaan pikemminkin päinvastoin: se sisältää ainoastaan ne kohdat, jotka alkuperäisestä teemasta halutaan muuttaa.

Kun alateema on aktivoitu, se itse asiassa käyttää pääteeman (= teema, josta alateema on luotu) tiedostoja – lukuun ottamatta niitä poikkeuksia, jotka on lisätty alateeman omiin tiedostoihin.

Edellisestä johtuen alateemaa ei voi käyttää itsenäisenä ulkoasuteemana, vaan se vaatii aina myös, että alkuperäinen ulkoasuteema on asennettuna WordPressin teemahakemistoon.

Milloin alateemaa kannattaa käyttää?

Alateeman hyöty tulee esiin silloin, kun alkuperäinen teema päivitetään uuteen versioon.

Jos olet tehnyt muutoksia teeman alkuperäisiin tiedostoihin, muutoksesi katoavat joka kerta, kun päivität ulkoasuteeman uusimpaan versioon. Alateemaa käytettäessä näin ei tapahdu, sillä päivityksen yhteydessä ainoastaan teeman alkuperäiset tiedostot korvataan uusilla versioilla. Alateeman tiedostot säilyvät koskemattomina kunnes itse muokkaat niitä.

Alateeman luominen ei ole pakollista eikä siitä useimmiten ole sellaista hyötyä, jonka saavuttamiseksi alateema kannattaa luoda.

Alateema kannattaa luoda silloin, kun haluat:

  • Tehdä muutoksia teeman tiedostoihin (esimerkiksi lisäämällä koodia teeman functions.php-tiedostoon)
  • Lisätä teemaan suuria määriä omia tyylejä (CSS)
  • Teet sivuston asiakkaalle ja haluat pitää esimerkiksi muokkaamasi tyylit pois asiakkaan ulottuvilta (tämä tietysti edellyttää sitä, että asiakkaalla ei ole pääsyä palvelimella oleviin tiedostoihin)

Jos tarkoituksesi on lisätä teemaan vain korkeintaan muutamia kymmeniä rivejä omia CSS-tyylikoodeja eikä sinulla ole tarvetta tehdä muutoksia teeman tiedostoihin, sinun ei tarvitse luoda alateemaa. WordPress säilyttää lisäämäsi CSS-koodit ulkoasuteeman päivitysten yhteydessä.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.