WordPress-julkaisujärjestelmässä on lisäosien automaattinen päivitystoiminto, joka huolehtii lisäosien uusimman version asentamisesta niiden tullessa saataville.
Lisäosien automaattinen päivitys säästää ylläpitäjän aikaa, mutta sisältyykö helppouteen myös riskejä?
WordPressin lisäosien päivittäminen on ylläpidon arkea
WordPress-sivustojen tekniset ylläpitäjät ovat tottuneet siihen, että WordPress-kokoonpano (WordPress-ydinohjelmisto, ulkoasuteema, lisäosat) tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa, ennen kaikkea erilaisten ohjelmistopäivitysten muodossa.
Suurin osa sivustoilla tehtävistä ohjelmistopäivityksistä on erilaisten WordPress-lisäosien, eli pluginien, uusia versioita.
Lisäosien määrä sivustoilla vaihtelee muutamista jopa muutamiin kymmeniin. Päivitysten määrä on melko suorassa suhteessa asennettujen lisäosien lukumäärään, joten lisäosien määrän kasvu kasvattaa asentamista odottavien uusien versioiden määrää.
WordPressin pitäminen ajan tasalla on monestakin syystä tärkeää, joten sivuston omistajan on aina huolehdittava siitä, että tarjolla olevat ohjelmistopäivitykset asennetaan mahdollisimman nopeasti.
Lue lisää WordPressin ohjelmistopäivitysten tärkeydestä
WordPressin lisäosat voi päivittää myös automaattisesti
WordPressissä on versiosta 5.5 lähtien ollut mahdollisuus ottaa käyttöön ulkoasuteeman ja lisäosien automaattiset päivitykset.
Tämän toiminnon ideana on se, että WordPress tunnistaa teeman tai lisäosan uuden ohjelmistoversion tulemisen saataville ja asentaa sen automaattisesti.
Automaattinen päivitystoiminto on ohjelmistokohtainen, eli sen voi kytkeä päälle (tai poistaa käytöstä) kunkin asennetun lisäosan osalta erikseen.
Automaattinen päivitys on käytettävissä sekä ilmaisille että maksullisille WordPress-lisäosille. Maksullisten lisäosien yhteydessä päivitysten onnistuminen edellyttää voimassa olevaa tilausta lisäosan toimittajalta.
Toiminnon ollessa aktiivisena sivuston ylläpitäjän ei siis tarvitse käydä tekemässä versiopäivityksiä manuaalisesti. Tämä säästää ylläpitäjältä hieman työaikaa, kun hänen ei tarvitse jatkuvasti käydä tarkistamassa mahdollisten uusien päivitysten saatavuutta, eikä myöskään huolehtia varsinaisesta päivitystyöstä.
Automaattisten päivitysten käyttäminen
Lisäosan automaattisen päivittämisen voi ottaa käyttöön yksinkertaisesti klikkaamalla Lisäosat-sivulla oikeanpuoleisimmassa sarakkeessa näkyvää Ota automaattiset päivitykset käyttöön -linkkiä lisäosan kohdalla.

Kun automaattinen päivitystoiminto on lisäosan kohdalla käytössä, edellä mainittu linkkiteksti muuttuu muotoon Poista automaattiset päivitykset käytöstä. Klikkaamalla tätä linkkiä kyseisen lisäosan automaattinen päivittäminen keskeytetään.
Huomioitavaa automaattisten päivitysten käyttöön liittyen
WordPress-lisäosien automaattinen päivitys voi säästää ylläpitoon kuluvaa aikaa ja siten osaltaan helpottaa sivuston pitämistä teknisesti ajan tasalla.
Asian toinen puoli on se, että kun lisäosat päivitetään ilman ylläpitäjän valvovaa silmää, sivustolla voi päivityksen yhteydessä syntyä ongelmatilanteita, jotka selviävät ylläpitäjälle vasta myöhemmin. Pahimmassa tapauksessa sivusto voi kaatua kokonaan, jolloin siitä ei ole omistajalleen mitään hyötyä.
Lue lisää WordPressin päivittämisen yhteydessä syntyvistä vikatilanteista
Siksi lisäosien automaattisen päivittämisen käyttöön ei ole yhtä ainoaa oikeaa mallia.
Oma ratkaisuni on valikoiva käyttö
Olen itse päätynyt tämän toiminnon osalta valikoivaan käyttöön: joidenkin lisäosien kohdalla automaattiset päivitykset ovat käytössä, joidenkin kohdalla ne eivät missään tapauksessa ole käytössä.
Teen päätöksen automaattisen päivitystoiminnon käytöstä kaksivaiheisen arvioinnin kautta:
- Mikä on lisäosan merkitys/kriittisyys sivuston kokonaisuudessa?
- Millainen on lisäosan julkaisu- ja päivityshistoria?
Ensimmäisellä kohdalla viittaan siihen, onko lisäosa ehdottoman kriittinen sivuston toiminnan kannalta (esimerkiksi WooCommerce-verkkokauppalisäosa), vai onko sen tehtävänä jonkin suhteellisen pienen toiminnon hoitaminen.
Jos lisäosa on kriittisen tärkeä sivuston tuottamien tulosten kannalta, pidän automaattiset päivitykset pois käytöstä. Jos ei, käytän kohtaa 2 lopullisen päätöksen tekemiseen.
Kohdalla 2 viittaan kokemukseeni erilaisten WordPress-lisäosien julkaisijoiden päivityspolitiikasta vs. julkaistujen versioiden laatu.
Ajan mukana olen huomannut, että joitakin lisäosia päivitetään suhteellisen harvoin, ja kun lisäosan uusi versio julkaistaan, sen asentaminen johtaa vain harvoin ongelmatilanteeseen sivustolla.
Tällaisten lisäosien kohdalla automaattiset päivitykset ovat yleensä toimineet hyvin ja aidosti helpottaneet sivuston ylläpitotyötä.
Mutta: sitten on joukko lisäosia, joiden kehittäminen on hyvin aktiivista ja uusien versioiden julkaisutahti kiivas.
Tällainen julkaisumalli nostaa lisäosan sivustolla mahdollisesti aiheuttamien ongelmien riskiä.
Oma valintani näiden lisäosien suhteen on se, että automaattiset päivitykset eivät ole käytössä. Olen pitänyt parempana käydä itse erikseen tekemässä jokaisen versiopäivityksen, jolloin voin myös saman tien ratkaista mahdollisesti syntyvät ongelmat.
Lisäyksenä vielä edellä sanottuun se, että lataan lisäosan käytössä olevan version talteen FTP-yhteyden kautta ennen päivittämistä siltä varalta, että uusi versio ei jostain syystä toimi kunnolla. Tässä tapauksessa voin välittömästi palauttaa vanhemman version käyttöön.