WordPress 6.4 on vuoden 2023 kolmas ja samalla viimeinen iso päivitys.
Mitä uutta tämä jazz-artisti Shirley Hornin mukaan nimetty versio tarjoaa verkkosivustojen toteuttajille ja sisällön tuottajille?
Uusi Twenty Twenty-Four -oletusteema
WordPressin perinteisiin kuuluu uuden oletusulkoasuteeman julkaiseminen vuosittain, yleensä vuoden viimeisen ison versiopäivityksen mukana.
Vuosi 2023 ei ole poikkeus, sillä WordPress 6.4:n mukana tulee uusi oletusulkoasuteema, joka myös perinteen mukaisesti on saanut nimensä seuraavasta vuosiluvusta.

Jos haluat tutustua tarkemmin uuteen teemaan, käy alla olevasta linkistä avautuvalla teeman esittelysivustolla.
Twenty Twenty-Four -teeman esittelysivusto
Twenty Twenty-Four -teema jatkaa edellisen oletusteeman minimalistisella linjalla, mikä päälle päin näkyy pelkistettynä ulkoisena ilmeenä.
Twenty Twenty-Four -ulkoasuteema on luonnollisesti lohkopohjainen ja sen myötä suunniteltu käytettäväksi yhdessä uuden sivustoeditorin kanssa.
Sivustoeditorin ja lohkoteeman yhdistelmä on siis vankasti vakiintumassa WordPressin uudeksi sivustojen ulkoasun toteuttamisen käytännöksi.
Uudessa oletusteemassa on aiempien tapaan valittavissa muutamia valmiita oletustyylejä, joita voi käyttää sivuston ulkoasun toteutuksessa lähtökohtana.

Lisää lohkomalleja
Valmiiden lohkomallien lukumäärä on Twenty Twenty-Four -teeman myötä kasvanut, WordPressin julkaisutiedotteen mukaan niitä on nyt vähintään 35 kappaletta.
Lohkomallien avulla sivustolle saa lisättyä erilaisia valmiiksi muotoiltuja sisältöosioita helposti.
Tarjolla olevien vaihtoehtojen määrän kasvu ilahduttanee ainakin niitä WordPressin käyttäjiä, jotka haluavat luoda ulkoisesti tyylikkäitä sivuja mahdollisimman pienellä vaivalla.

Kuvien laajennustoiminto
WordPressin aiemmissa versioissa sivustolle lisätyt kuvat eivät klikattaessa reagoineet mitenkään (paitsi tietysti linkitetyt kuvat).
WordPress 6.4 tuo mukanaan kuvien laajennus-toiminnon (Lightbox), jonka avulla kuva voidaan muuttaa klikattaessa laajentuvaksi.

Kuvan laajennuksen voi ottaa käyttöön kuvakohtaisesti tai sivustoeditorissa koko sivuston laajuisesti.
Lohkomallien vienti ja tuonti
Lohkomalleihin liittyvä uusi mahdollisuus on niiden vienti- ja tuontitoiminto, jonka avulla malleja voi siirtää sivustolta toiselle JSON-muodossa.
Vastaava toiminto on jo pitkään ollut käytössä suosituissa sivurakentajissa (Elementor, Divi). WordPress ottaa tässä suhteessa takamatkaansa näihin verrattuna kiinni taas yhden pienen askeleen verran.
Lohkomallin käsittelyyn liittyvät toiminnot löytyvät lohkomallin oikean alanurkan valikosta.

Listanäkymän esikatselukuvat
Lohkoeditorin listanäkymään on lisätty pienet esikatselukuvat Kuva- ja Galleria -lohkoihin.

Toiminnon tarkoituksena on helpottaa kuvien löytämistä sivun tai artikkelin sisällöstä listanäkymää käytettäessä.
Entistä monipuolisempi komentokeskus
WordPressin versiossa 6.3 esitelty komentokeskus on saanut joitakin uusia toimintoja, joista yksi on edellä mainitun listanäkymän avaaminen ja sulkeminen.

Komentokeskus toimii lohko- ja sisältöeditorissa ja sen saa avattua näppäinyhdistelmällä CTRL + K (Windows) tai CMD + K (Mac).
Käytettävissä olevat toiminnot vaihtuvat sen mukaan, kummanko editorin sisällä komentokeskus avataan.
Painikkeiden lisäys navigaatiovalikkoihin
Navigaatiovalikkoihin voi nyt lisätä tekstilinkkien lisäksi myös painikkeita.
Painikkeen lisääminen tapahtuu siten, että haluttu navigaatiolinkki lisätään ja sen jälkeen muunnetaan painikkeeksi käyttämällä lohkon työkaluvalikosta löytyvää Muunna-valintaa.

Kun painike on lisätty navigaatiovalikkoon, sen tyylejä voi muokata tarpeen mukaan.

Linkin asettaminen no follow -linkiksi
Toiselle sivustolle osoittava linkki kannattaa joissakin tapauksissa asettaa no follow -linkiksi.
Tämä kertoo hakukoneille, että linkin lisänneen sivuston omistaja ei halua erityisesti suositella linkin takaa löytyvää sivustoa.
Toimenpide suojelee linkin lisänneen sivuston mainetta ja siten hakutulossijoituksia sellaisessa tilanteessa, että linkin kohdesivusto esimerkiksi päätyy Googlen “mustalle listalle.”
Sisältöön lisätyt linkit voi helposti varustaa no follow -merkinnällä.
Kun haluat lisätä no follow -merkinnän linkkiin, valitse ensiksi kyseinen linkki ja sen jälkeen klikkaa linkin asetuksista kynä-symbolia.

Tämän jälkeen avautuvassa ikkunassa lisää no follow -merkintä ja tallenna.

Fonttikirjastoa ei tullutkaan
WordPress 6.4:n ennakkoversioiden perusteella tähän julkaisuun oli tulossa myös uudenlainen fonttien hallintatyöväline, fonttikirjasto.
Fonttikirjaston avulla sivuston ylläpitäjät voivat hallinnoida sivustolla käytettäviä fontteja yhdestä paikasta.
Uusien fonttien lisääminen WordPressiin tulee helpottumaan fonttikirjaston avulla. Esimerkiksi Google-fonttien käyttö paikallisesti (omalta palvelimelta) onnistuu entistä näppärämmin, sillä ne voidaan ladata fonttikirjastoon suoraan Googlen palvelimelta.
Jäämme siis odottelemaan WordPressin seuraavaa versiota ja mahdollisesti fonttikirjastoa sen mukana.
Matka jatkuu välipäivitysten merkeissä
Kuten useimmat edeltäjänsäkin, WordPress 6.4 ei tuonut mukanaan mitään yksittäistä suurta muutosta, mutta monia pieniä parannuksia.
Edellä näistä pienistä parannuksista vain muutama, lisää löytyy tutkimalla ja käymällä läpi WordPressin dokumentaatiota.
Tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä WordPress 6.4 on jo saanut ensimmäisen korjauspäivityksensä (6.4.1).
Tuttuun tapaan WordPressin matka jatkuu muutaman pienemmän välipäivityksen kautta kohti seuraavaa isompaa päivitystä (6.5), jonka julkaisuhetki koittanee kevään 2024 kuluessa.