WordPressin sisällöntuotanto uusiksi – WordPress 5.0 Gutenberg tulee

Wordpress 5.0 ja gutenberg

WordPress 5.0 on suositun julkaisujärjestelmän seuraava iso sukupolvipäivitys. Sen julkaisua on valmisteltu lähes koko vuoden 2018 ajan ja julkaisupäiväksi kerrottiin aiemmin 19. marraskuuta 2018. Aikataulu ei pitänyt ja vielä muutama päivä sitten julkaisun arveltiin siirtyvän vuoden 2019 alkupuolelle. Mutta eilen WordPressin ydintiimi kertoikin päästävänsä uutukaisen jakeluun torstaina 6.12.2018 – siis sopivasti kesken Suomen itsenäisyysjuhlinnan.

Jos kyseessä olisi “tavallinen” WordPressin sukupolvipäivitys, asiaan tuskin tarvitsisi kiinnittää sen suurempaa huomiota. Mutta WordPress 5.0 on kaukana rutiinipäivityksestä, yhden ainoan syyn takia: sen mukana tulee täysin uusi Gutenberg-sisältöeditori.

Mikä ihmeen Gutenberg?

Kuten kaikki aikaisemmatkin WordPress-versiopäivitykset, uusi 5.0 sisältää monia teknisiä muutoksia ja uudistuksia, joista suurin osa on sivustoille sisältöä tuottaville näkymättömiä.

Uusi Gutenberg-sisältöeditori on kuitenkin yksittäisistä uudistuksista se, joka on vetänyt puoleensa leijonanosan WordPress 5.0 -version saamasta ennakkohuomiosta.

Sisältöeditori on sisällön tuottajan työväline

WordPressin sisältöeditoria käytetään www-sivujen ja blogiartikkeleiden luomiseen. WordPressin sisältöeditori on sisältöä verkkosivustolle tuottavalle yhtä keskeinen työväline kuin esimerkiksi Microsoft Word monelle kirjailijalle.

WordPressin nykyinen TinyMCE-sisältöeditori näkyy alla olevassa kuvassa ja tämäkin kirjoitus on tuotettu sen avulla.

wordpress-sisältöeditori

WordPressin sisältöeditori on pysynyt lähes muuttumattomana läpi kaikkien aikaisempien isojen sukupolvipäivitysten (2.0, 3.0, 4.0) ja WordPressin kanssa töitä tehneet ovat saaneet vuosikausia naputella uutta sisältöä tutulla ja turvallisella työvälineellä. Mutta nyt on edessä totaalinen mullistus, sillä uusi Gutenberg-sisältöeditori on rakennettu täysin eri filosofian pohjalta kuin nykyinen editori.

Gutenberg on moduulipohjainen sisältöeditori

Nykyinen WordPress-editori muistuttaa tekstinkäsittelyohjelmaa. Käytettävissä on täysleveä alue, johon voi kirjoittaa tekstiä, lisätä kuvia, upottaa videoita ja luoda linkkejä. Palstojen, välilehtien tai muiden sivun rakenteeseen tai asettelumalliin vaikuttavien elementtien lisääminen ei pelkän WordPress-editorin avulla ole mahdollista.

Sisällön tuottajan näkökulmasta Gutenbergin silmiinpistävin ero tähän asti käytettyyn WordPress-sisältöeditoriin nähden on sen moduulipohjaisuus.Gutenberg-editorissa on käytettävissä erilaisia valmiita sisältömoduuleja, joita sisällön tuottaja voi raahata muokattavalle sivulle ja lisätä niiden avulla esimerkiksi kuvia, videoita, painikkeita ja sarakkeita.

gutenberg-editori lisää tekstikappale

Gutenberg-editorissa sivut ja blogiartikkelit voidaan siis rakentaa pala kerrallaan, lisäämällä uusia sisältömoduuleja tarpeen mukaan ja täyttämällä ne halutulla sisällöllä.

HUOM: Tutustu Gutenberg-lohkoeditoriin tarkemmin lukemalla tämä artikkeli: Esittely: Näin toimii WordPress Gutenberg-lohkoeditori

Miksi Gutenberg tulee – ja miksi juuri nyt?

Kokeneen WordPress-käyttäjän näkökulmasta nyt käsillä oleva radikaali muutos sisällöntuotannon keskeisessä työvälineessä voi herättää ihmettelyä.

Miksi vaihtaaa työväline, joka on täysin toimiva?

Gutenberg-editoria ei välttämättä olekaan suunniteltu WordPress-sisällöntuotannon konkareiden tarpeita ja toiveita ajatellen.

Gutenbergin toivotaan helpottavan nimenomaan WordPressin käytön aloittamista – eli uudistuksen pääkohderyhmäksi on valittu tulevat WordPress-käyttäjät.

Keskiössä uudet käyttäjät ja kilpailu

Visuaalisuus on yksi Gutenberg-editorin avainsanoista. Gutenbergin rakentajat uskovat, että käyttäjät pystyvät Gutenbergin avulla helpommin luomaan kokonaisia verkkosivustoja oman visionsa pohjalta. Uuden editorin käyttö on paitsi tekstin kirjoittamista ja kuvien lisäämistä, samanaikaista verkkosivujen ulkoisen ilmeen suunnittelua ja toteuttamista.

WordPressin ydintiimin ulkopuolella kehitettyjen sivunrakennustyövälineiden (Site Origin Page Builder, Elementor, Divi Builder, Beaver Builder) suosion kasvu on epäilemättä yksi Gutenbergin lanseeraukseen johtanut ilmiö. Jos merkittävä osa WordPress-sivustojen ylläpitäjistä haluaa hyödyntää sisällön tuotannossa ja sivuston ulkoasun muokkauksessa tällaisia apuvälineitä, WordPressin on tarjottava heille myös oma vaihtoehto.

Lisäksi on huomioitava se, että vaikka WordPressillä on noin 60 prosentin markkinaosuus julkaisujärjestelmissä (sivustot, joiden julkaisujärjestelmä on tiedossa), sillä on myös kilpailijoita. Verkkosivuston luomiseen on tarjolla useita pilvipohjaisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi Squarespace, joka markkinoi itseään nimenomaan helppokäyttöisenä välineenä näyttävän verkkosivuston luomiseen.

Miten toimia WordPress 5.0 -päivityksen kanssa?

Uusi WordPress-julkaisujärjestelmän versiopäivitys on kuin seuraava vuodenaika: se tulee, haluatpa sitä tai et. Eli WordPress 5.0 on pakko asentaa nykyisen version tilalle – ennemmin tai myöhemmin. Jos WordPress-kokoonpanoa ei pidetä ajan tasalla, seurauksena on vapaaehtoinen luopuminen uusista ominaisuuksista, sivuston perustekniikan vanhentuminen ja tietoturvan rapautuminen.

Mutta: WordPress 5.0 -päivitystä ei ole pakko asentaa heti, kun se tulee saataville. Eikä sitä onneksi asenneta palvelimelle automaattisesti, kuten pienemmät päivitykset voidaan tehdä.

Kun siis näet päivityskehotuksen WordPress-ylläpitoliittymässä, päivitysnappia ei tarvitse painaa välittömästi.

Kuten kaikkien aikaisempienkin WordPress-sukupolvipäivitysten kanssa, myös WordPress 5.0 tulee saamaan muutaman täydennyspäivityksen (5.0.1. jne.) lyhyen ajan sisällä version 5.0 julkaisusta. Näissä päivityksissä tullaan korjaamaan sellaisia ongelmia, jotka ovat ilmenneet version 5.0 ensimmäisten käyttöpäivien ja viikkojen aikana.

JA: Kun päätät asentaa päivityksen, ota sitä ennen varmuuskopio sivustosi tietokannasta ja tiedostoista. Siltä varalta, että jotain sattuu menemään pieleen.

Millaisia ongelmia Gutenberg voi aiheuttaa sivustolla?

Gutenberg-sisältöeditorin ongelma jo toimivien WordPress-sivustojen kannalta on se, että se ei ole yhteensopiva kaikkien käytössä olevien WordPress-ulkoasuteemojen ja lisäosien kanssa.

Mikäli ongelmia ilmenee, niiden lähde ei siis todennäköisesti ole WordPress 5.0, vaan nimenomaan Gutenberg-editori.

Mahdollisten ongelmien selvittelyä varten Gutenberg-editorin voi asentaa sivustolle lisäosana ennen WordPress 5.0 -päivityksen tekemistä.

Vanha WordPress-sisältöeditori on edelleen käytettävissä

Jos haluat päivittää WordPressin uuteen 5.0-versioon, mutta et halua ottaa käyttöön uutta Gutenberg-sisältöeditoria, sekin onnistuu.

Voit asentaa Classic Editor -lisäosan ja jatkaa tutun WordPress-työvälineen käyttöä myös sen jälkeen, kun uusi WordPress 5.0 on asennettu. Eron entiseen huomaat vain tarkistamalla WordPressin versionumeron WordPress-ylläpitoliittymän Ohjausnäkymä-sivulta.

WordPress 5.0 asenna perinteinen editori

Tämä vaihtoehto on tämän hetken tiedon perusteella useimmilla toimivilla WordPress-sivustoilla järkevin valinta.

Koska kaikki sivustollasi tähän mennessä julkaistu sisältö on tuotettu vanhalla WordPress-editorilla, sen käytön jatkaminen on paras tapa varmistaa, että

  1. Sivut ja blogiartikkelit eivät “räjähdä” ja sivuston käytettävyys säilyy entisellään
  2. Vältät mahdolliset Gutenbergin aiheuttamat WordPress-lisäosien ja käyttämäsi ulkoasuteeman väliset konfliktit

Ja mikäli sivustosi sisältö on tuotettu jollakin visuaalisella sivunrakennustyövälineellä (page builder, esimerkiksi Elementor tai Divi Builder), et oikeastaan tarvitse Gutenbergiä mihinkään, jolloin sen asentamiseen ei ole mitään syytä. Gutenberg ei korvaa näitä sivunrakennustyövälineitä, joten voit jatkaa valitsemasi rakentajan käyttöä entiseen malliin ja sivustosi säilyy toimintakuntoisena.

Opi käyttämään WordPress-julkaisujärjestelmää

Digiopiston WordPress-verkkokoulutusten avulla opit tuottamaan sisältöä verkkoon WordPressillä ja rakentamaan kokonaisia verkkosivustoja WordPressillä.

Tutustu koulutuksiin ja aloita opiskelu jo tänään!

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.