WordPress-julkaisujärjestelmällä toteutettu Digiopisto.com-sivusto ja sen WooCommerce-ohjelmiston avulla toimiva verkkokauppa avattiin keväällä 2013. Kokemuksia WooCommercen käytöstä on siis kertynyt jo yli 5 vuoden ajalta. Millainen työväline WooCommerce on verkkokauppiaalle pitkän käyttökokemuksen perusteella? Millaisia havaintoja matkan varrelta on jäänyt päällimmäiseksi – ja mitä WooCommerce-verkkokaupan perustamista harkitseva voi niistä oppia?
Välttämättömät toiminnot saa lisättyä helposti
Verkkokauppaan tarvitaan tuotekatalogin lisäksi erilaisia lisätoimintoja, joista kaksi on useimmille Suomessa toimiville, fyysisiä tavaroita myyville verkkokaupoille välttämättömiä:
- Mahdollisuus verkkomaksujen vastaanottamiseen (verkkopankkimaksut, maksukortit, mobiilimaksaminen ym.)
- Kotimaiset toimitustavat (Posti SmartShip, Matkahuolto)
WooCommerce-verkkokauppa on helppo ottaa käyttöön Suomessa, koska saatavilla on lisäohjelmistot kaikkien kotimaisten maksunvälitysoperaattoreiden palveluille (esim. Checkout, Paytrail). Lisäohjelmiston avulla myös esimerkiksi Postin SmartShip-palvelun saa vaivattomasti toimimaan WooCommerce-verkkokaupassa.
Digiopiston verkkokaupassa on edellä mainituista ollut alusta lähtien käytössä Checkout-maksupalvelu, joka on toiminut luotettavasti. Palvelun käyttöönotto on hyvin helppoa: teet kauppiassopimuksen, asennat Checkout-lisäosan verkkokauppaan ja tallennat omat kauppiastunnuksesi. Tämän jälkeen tarvitsee enää ottaa Checkout-verkkomaksutapa käyttöön WooCommercen asetuksissa. Vastaavalla tavalla kytket WooCommerce-verkkokauppaan myös minkä tahansa muun kotimaisen verkkomaksuoperaattorin palvelun.
Kotimaisten maksuoperaattoreiden lisäksi WooCommerce-verkkokaupassa voi käyttää myös suosituimpia kansainvälisiä maksuoperaattoreita, joita ovat esimerkiksi PayPal ja Stripe.
Taipuu moneen tarkoitukseen
WooCommerce-verkkokaupan avulla voi myydä verkossa tavaroiden lisäksi myös digitaalisia tuotteita (verkkokurssit, e-kirjat, ohjelmistot jne.) tai palveluita, mukaan lukien aikavaraukseen perustuvat palvelut.
Digiopisto on esimerkki digitaalisten tuotteiden myyntiin keskittyvästä WooCommerce-verkkokaupasta. Digiopistossa on WooCommerce-verkkokaupan takana kokonainen verkkokurssialusta, joka mahdollistaa rajattoman kurssitarjonnan ylläpidon ja myynnin. Mikäli sattumalta suunnittelet omien verkkokurssien, verkkovalmennusten tai muiden digitaalisten tuotteiden myynnin aloittamista, WooCommerceen kannattaa perehtyä. Se on varteenotettava vaihtoehto erilaisille valmiiksi paketoiduille verkkokurssialustoille.
Verkkosivusto ja verkkokauppa yhden ylläpitoliittymän takana
Verkkokaupan tai verkkokurssialustan voi hankkia erillisenä palveluna, jolloin verkkokauppa usein toimii omalla aliverkkotunnuksellaan (esimerkiksi kauppa.yritys.fi) ja varsinainen verkkosivusto suoraan verkkotunnuksen alla (esimerkiksi yritys.fi). Koska kumpikin sivusto on teknisesti täysin itsenäinen kokonaisuus – ja usein myös toteutettu eri teknologialla – ylläpitoon tarvitaan kaksi erillistä ylläpitoliittymää.
Koska WooCommerce on käytännössä WordPress-julkaisujärjestelmän lisäosa (plugin), sen voi asentaa mille tahansa WordPress-sivustolle. Tällöin verkkokauppa toimii samalla verkkotunnuksella kuin yrityksen www-sivustokin.
Tästä on hyötyä esimerkiksi hakukonenäkyvyyden rakentamisessa, sillä kaikki verkkosivustolla julkaistu sisältö edistää myös verkkokaupan löydettävyyttä. Lisäksi voit käyttää verkkokaupan tuotteiden hakukoneoptimointiin samoja WordPressin hakukoneoptimointilisäosia, joita käytät www-sivujen ja blogin sisällön hakukoneoptimointiin (esimerkiksi suosittu Yoast SEO -hakukoneoptimointilisäosa).
Miksi käyttää useita ylläpitoliittymiä, kun yhdelläkin tulee toimeen?
Jatkuvan ylläpidon kannalta yksi WooCommercen parhaista puolista on ehdottomasti se, että verkkosivuston, blogin ja verkkokaupan/verkkokurssialustan ylläpito tapahtuu yhden ja saman ylläpitoliittymän kautta. Tämä nopeuttaa ja helpottaa ylläpitotyötä monella tavalla.
Lisäksi esimerkiksi sivuston ulkoasuun tehtävät muutokset vaikuttavat yhdellä kertaa sekä verkkosivustoon että verkkokauppaan.
Verkkokaupan ylläpito on helppoa
Verkkokauppiaan arkisten rutiinien näkökulmasta WooCommerce on suoraviivainen ja yksinkertainen työväline. Pienemmissä verkkokaupassa esimerkiksi tuotteiden luominen tehdään useimmiten kauppiaan toimesta manuaalisesti. WooCommercessa se sujuu pienen harjoittelun jälkeen vaivattomasti ja myös niin sanottujen muunnelmatuotteiden (esimerkiksi vaatteet, joissa useita eri värejä ja kokoja) luominen onnistuu suhteellisen kivuttomasti.
Monet muut usein tarvittavat toiminnot, kuten tuotteiden ale-hintojen asettaminen tai alennuskuponkien luominen, on WooCommercessa tehty verkkokauppiaalle helpoiksi.
WooCommerce sopii myös verkkokauppiaalle, joka ei hallitse englannin kieltä erityisen hyvin, sillä WooCommerce on kokonaisuudessaan käännetty suomeksi.
Yhteensopivuus WordPress-ulkoasuteemojen kanssa on parantunut
Yksi WooCommercen varhaisten versioiden ongelmista oli heikko yhteensopivuus useimpien WordPress-ulkoasuteemojen kanssa. Verkkokaupan ulkoasun saaminen uskottavan ja miellyttävän näköiseksi edellytti joko erityisen WooCommerce-yhteensopivan ulkoasuteeman käyttöä tai räätälöidyn ulkoasuteeman teettämistä. Ensimmäinen vaihtoehto sulki pois monia muuten kiinnostavia valmiita ulkoasuteemoja ja jälkimmäinen taas helposti johti verkkokaupan perustamiskustannusten moninkertaistumiseen.
Asia on onneksi korjaantunut. Tällä hetkellä WooCommerce-verkkokaupassa voi käyttää mitä tahansa suosittua ja laadukkaasti tehtyä WordPress-ulkoasuteemaa, esimerkiksi Diviä, joka on tämänkin sivuston ulkoasun pohjana. WooCommerce-verkkokaupan perustamista suunnitteleva voi siis olla varma siitä, että verkkokauppaan löytyy kauppiaan esteettistä silmää miellyttävä ja teknisesti toimintavarma ulkoasuteema ilman järjettömiä räätälöintikustannuksia.
Valitse kunnollinen webhotelli
Pieni WordPress-sivusto ei tarvitse alustakseen kovin tehokasta palveinta eikä suurta levytilaa tiedostoja varten. WooCommercen lisääminen muuttaa tilannetta ja tehontarve kasvaa. Jotta verkkokaupan toiminta on sujuvaa ja riittävän nopeaa, kannattaa webhotellin valinnassa välttää edullisimpia vaihtoehtoja.
WooCommercen omat suositellut minimivaatimukset palvelinympäristölle ovat tällä hetkellä:
- PHP versio 7.0 tai uudempi
- MySQL versio 5.6 tai uudempi, tai MariaDB versio 10.0 tai uudempi
- WordPressin muistivaraus vähintään 128 MB (mieluiten reilusti suurempi)
- HTTPS-tuki
Viimeisin tekninen vaatimus tarkoitaa käytännössä SSL-sertifikaatin hankintaa. SSL-sertifikaatti tarvitaan suojatun https-yhteyden muodostamiseen, ja suojattu https-yhteys puolestaan on tällä hetkellä ehdoton vaatimus aina, kun sivustolla käsitellään asiakkaiden yhteys- ja henkilötietoja.
Kun hankit webhotellia WooCommerce-verkkokauppaa varten, huomioi lisäksi se, että tuotekuville tarvitaan tilaa – sitä enemmän, mitä enemmän myytäviä tuotteita on. Alle 5 GB levytila täyttyy pienessäkin verkkokaupassa kasvavan tuotevalikoiman myötä nopeasti, joten kannattaa hankkia heti alkuun esimerkiksi 10 GB levytila. Levytila on onneksi suhteellisen edullista, joten siitä harvoin syntyy vaikeasti ratkaistavaa kustannuskysymystä.
Maksullisia lisäosia tarvitaan
WooCommerce-ydinohjelmisto itsessään on täysin ilmainen, joten verkkokaupan voi lisätä mille tahansa WordPress-sivustolle ilman välittömiä lisäkustannuksia.
Valitettavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että WooCommerce-verkkokaupan perustaminen ja pyörittäminen onnistuisi ilmaiseksi. Käytännössä WooCommerce-verkkokauppaan on hankittava ainakin pari maksullista lisäosaa, jotta kaikki välttämättömät toiminnot saadaan pyörimään. Edellä mainitut kotimaiset verkkomaksut ja Postin toimitukset ovat esimerkkejä välttämättömistä toiminnoista, joiden käyttö edellyttää maksullisen lisäosan hankintaa.
Jos WooCommercea käytetään verkkokurssialustan luomisen lähtökohtana, tarvitaan puolenkymmentä maksullista lisäosaa, jotta saadaan aikaan toiminnoiltaan erillisiä verkkokurssialustoja vastaava kokoonpano. Kustannuksia näistä aiheutuu muutama sata euroa vuodessa, joten huomioiden muut WordPress/WooCommerce-kokonaisuuden edut, hinta on varsin kilpailukykyinen erillisiin verkkokurssialustoihin verrattuna.
[HUOM: Jos haluat lisätietoa WooCommerce-verkkokaupan kustannuksista, lue WooCommerce-verkkokaupan perustamisen kustannuksia käsittelevä artikkeli]
Laajennusvaraa pakollisten hankintojen jälkeen on runsaasti, joten WooCommerce-verkkokaupan tuunausta voi maksullisten lisäosien avulla jatkaa niin pitkälle kuin haluaa. Tämä onkin yksi WooCommercen vahvuuksista, sillä kokoonpanon voi rakentaa oman bisneksen tarpeiden pohjalta vapaasti ja muutoksia voi helposti tehdä suuntaan tai toiseen.
Ahkeraa ohjelmistojen päivittämistä tiedossa
WordPress-sivuston ylläpitoon kuuluu oleellisena rutiinityönä WordPress-ydinohjelmiston, lisäosien ja ulkoasuteeman ohjelmistopäivitysten asentaminen. Versiopäivityksiä julkaistaan kaikkiin aktiivisesti ylläpidettäviin WordPress-ohjelmistoihin enemmän tai vähemmän säännöllisesti, usein jopa muutaman viikon välein. Odottavia päivityksiä näkyy tästä johtuen WordPressin ylläpitoliittymässä vähintään viikoittain, jopa päivittäin, jos asennettuja lisäosia on kymmenittäin.
WordPress-kokoonpanon pitäminen ajan tasalla – siis versiopäivitysten asentaminen niiden tullessa saataville – on tärkeää yhteensä kolmesta syystä:
- Uudet ohjelmistoversiot sisältävät uusia ominaisuuksia, jotka saa käyttöön vain asentamalla ne sisältävän ohjelmistoversion
- Uudet ohjelmistoversiot korjaavat aiempien versioiden virheitä
- Versiopäivitykset sisältävät havaittujen tietoturvaongelmien korjauksia
Kun kaikki edellä mainitut lasketaan yhteen, ohjelmistopäivitysten tekeminen ei ole vapaaehtoista, “tehdään joskus kun jaksetaan” -ajattelumallin mukaista toimintaa, vaan ensiarvoisen tärkeä osa jokaisen WordPress-sivuston ylläpitotyötä. On hyvä tietää, että huomattava osa WordPress-sivustoihin kohdistuvista tietomurroista on seuraus juuri ohjelmistokokoonpanon leväperäisestä ylläpidosta. Jos ammattilainen tieten tahtoen haluaa kaataa sivustosi, hän tekee sen joka tapauksessa – mutta vanhentuneen WordPress-kokoonpanon voi kaataa satunnainen kiertolainen, joka etsii heikkoja kohtia ja iskee sellaisiin tietoturva-aukkoihin, jotka hyvin hoidetuilla sivustoilla on suljettu aikoja sitten.
Jos WooCommerce-verkkokaupasta haluaa nostaa esiin jonkin yksittäisen riesan, se on ainakin allekirjoittaneen mielestä nimenomaan jatkuva ohjelmistoversioiden päivitysrumba. WooCommerce-verkkokauppiaaksi ryhtyminen tarkoittaa konkreettisesti sitoutumista oman WordPress-kokoonpanon jatkuvaan ja pitkäjänteiseen hoitamiseen. Päivittäinen työmäärä ei ole onneksi kovin suuri – puhutaan muutamasta minuutista – joten kohtuuttoman työllistäväksi tämä tärkeä rutiini ei sentään muodostu.
Varmuuskopiointi on syytä hoitaa kuntoon
WooCommercessa itsessään ei ole varmuuskopiointitoimintoa, joten verkkokaupan varmuuskopiointi on järjestettävä muulla tavoin. Kun kyseessä on verkkokauppa, tärkein varmuuskopioitava kohde on verkkokaupan tietokanta, sillä se sisältää tiedot koko verkkokauppabisneksestä.
Tietokanta tulee varmuuskopioida sitä tiheämmin, mitä enemmän verkkokaupassa on tapahtumia. Pienessäkin verkkokaupassa tietokannan varmuuskopio on syytä ottaa kerran vuorokaudessa, jotta mahdollisen vakavan virheen sattuessa tapahtumahistoria voidaan palauttaa mahdollisimman täydellisesti.
Käytännössä järkevin tapa hoitaa verkkokaupan varmuuskopiointi on käyttää jotain automaattiseen varmuuskopiointiin tarkoitettua järjestelää. Mikäli tällainen sisältyy webhotellin palvelupakettiin, se on tietysti helpoin ja usein myös luotettavin ratkaisu. Jos webhotellisi ei tarjoa varmuuskopiointipalvelua, voit ottaa käyttöön jonkin laajasti käytetyn ja hyväksi arvioidun WordPress-varmuuskopiointilisäosan, jollainen on esimerkiksi UpdraftPlus. Muitakin hyviä vaihtoehtoja löytyy, joten tämän tärkeän rutiinin toteuttaminen ei voi jäädä ainakaan työvälineistä kiinni.
Yhteenveto
Edellä kerrotut asiat perustuvat siis suurelta osin kirjoittajan runsaan viiden vuoden omakohtaiseen kokemukseen WooCommerce-verkkokauppiaana. Lisäksi olen tässä sivussa toteuttanut asiakkailleni muutaman WooCommerce-verkkokaupan ja autan joidenkin toteuttamieni verkkokauppojen omistajia kaupan tekniikan ylläpidossa.
Verkkokauppa-alustan valinnassa on huomioitava monta asiaa eikä yhtä ainoaa oikeaa vaihtoehtoa siksi ole olemassa.
WooCommerce-verkkokauppa voi kuitenkin olla sinulle erinomainen ratkaisu, jos
- Sinulla on jo WordPress-verkkosivusto tai suunnittelet sellaisen perustamista ja haluat avata myös verkkokaupan
- Et ole halukas maksamaan verkkokaupan rakentamisesta viisinumeroisia summia
- Haluat verkkokauppasi samalle verkkotunnukselle kuin www-sivustosi
- Arvostat sivuston ja verkkokaupan helppoa ylläpitoa yhden käyttöliittymän kautta
- Haluat omistaa verkkokauppasi itse
- Sinulla on mahdollisuus järjestää WordPress-kokoonpanon jatkuva tekninen ylläpito (tarkoittaa ennen kaikkea ohjelmistopäivitysten asentamista)
Toivottavasti tämä pieni yhteenveto muutamasta WooCommerce-verkkokauppaohjelmiston vuosien käytön aikana tehdystä havainnosta antoi sinulle kaipaamaasi tietoa. Ja mikäli et löytänyt vastausta johonkin erityiseen mielessäsi olevaan kysymykseen, ota yhteyttä vaikka lähettämällä viesti täällä.
Perusta oma verkkokauppa WooCommercella
Tämän heti käyttövalmiin verkkokoulutuksen avulla perustat oman WooCommerce-verkkokaupan.
Tutustu koulutukseen – lue lisätiedot klikkaamalla kuvaa!