WordPressin vaaditut lisäosat – mistä on kyse?

WordPressin vaaditut lisäosat

WordPressin vaaditut lisäosat on versiossa 6.5 esitelty toiminto. Joidenkin lisäosien yhteydessä näkyy tähän toimintoon liittyvä ilmoitus, jonka mukaan lisäosa vaatii toimiakseen jonkin toisen lisäosan. Vastaavasti joidenkin lisäosien kohdalla kerrotaan, että lisäosaa ei voi poistaa käytöstä ennen kuin jokin toisen lisäosan käyttö lopetetaan ensin.

Mistä tässä on kyse?

WordPressin lisäosien riippuvuussuhteet

WordPress julkaisi version 6.5 yhteydessä uuden toisiinsa liittyvien lisäosien hallintaan tarkoitetun toiminnon: lisäosien riippuvuussuhteet (plugin dependencies).

Tämän uuden toiminnon taustalla on se tosiasia, että jotkut WordPress-lisäovat ovat puhtaasti jonkin toisen lisäosan laajennuksia, eikä niitä ole tarkoitettu toimimaan itsenäisinä.

Tällaiset lisäosat eivät siis lisää mitään uutta ominaisuutta suoraan WordPressin ydinohjelmistoon, vaan johonkin toiseen lisäosaan, jonka toiminnasta nämä “lisäosan lisäosat” ovat myös täydellisesti riippuvaisia.

Käytännössä jollakin lisäosalla voi olla useita, jopa useita kymmeniä lisäosia, joiden toiminta on riippuvaista kyseisen lisäosan olemassaolosta.

Hyvä esimerkki tästä on WooCommerce-verkkokauppalisäosa, jota voi laajentaa lukemattomilla lisäosilla.

Lisäosien riippuvuussuhteiden avulla on tarkoitus helpottaa lisäosien hallinnointia sivustolla.

Ylläpitäjät eivät esimerkiksi pysty vahingossa keskeyttämään sellaista lisäosaa, jonka toiminnasta vähintään yksi muu lisäosa on riippuvainen.

Näin tunnistat riippuvuussuhteessa olevat lisäosat

Uusi toiminto näkyy sivuston ylläpitäjille Lisäosat-sivulla.

Lisäosa, joka vaatii toimiakseen jonkin toisen lisäosan

Mikäli jonkin lisäosan käyttö edellyttää jonkin toisen lisäosan olemassaoloa, lisäosan kohdalla näkyy teksti “Vaadittu: XYZ”, jossa XYZ on vaadittava lisäosa.

Esimerkiksi alla olevassa kuvassa näkyy, että lisäosaa voidaan käyttää, kun WooCommerce-lisäosa on asennettu ja aktiivisena.

WordPressin vaadittu lisäosa: WooCommerce vaaditaan

Huomioi, että kyseisen lisäosan voi milloin tahansa poistaa käytöstä (Poista käytöstä -linkki näkyy aktiivisena lisäosan nimen alla).

Lisäosaa ei siis ole pakko käyttää, mutta WooCommercen on oltava aktiivisena, jos lisäosaa on tarkoitus käyttää.

Lisäosa, josta jotkut toiset lisäosat ovat riippuvaisia

Vastaava ilmoitusteksti näkyy sellaisten lisäosien yhteydessä, joiden olemassaolosta jotkut toiset lisäosat ovat riippuvaisia.

Alla olevassa kuvassa näkyy kyseinen ilmoitus WooCommerce-verkkokauppalisäosan yhteydessä.

WordPressin vaaditut lisäosat - WooCommerce vaaditaan joiden lisäosien toimintaa varten

Kohdassa “Vaadittu” näkyy, mitkä asennetut ja käytössä olevat lisäosat vaativat toimiakseen WooCommercen.

Lisäksi ilmoitustekstissä kerrotaan, että tätä lisäosaa (WooCommerce) ei voi poistaa käytöstä, koska mainitut lisäosat ovat sen toimivuudesta riippuvaisia.

Poista käytöstä -linkki ei myöskään ole aktiivisena lisäosan nimen alapuolella.

Jos sivuston ylläpitäjä haluaisi poistaa WooCommerce-lisäosan, hänen pitäisi ensin poistaa käytöstä (ei välttämättä poistaa kokonaan WordPress-kokoonpanosta) kaikki WooCommercea vaativat lisäosat, ja vasta sen jälkeen hän pystyisi poistamaan WooCommerce-lisäosan.

Hyötyä ainakin uusille ylläpitäjille ja WooCommercen yhteydessä

Lisäosien riippuvuussuhteiden näkyvyys saattaa helpottaa ainakin vähemmän kokeneiden WordPress-sivustojen ylläpitäjien elämää.

Jos ylläpidettävä sivusto sattuu lisäksi olemaan WooCommerce-verkkokauppa, asia on vielä merkittävämpi.

WooCommerce-verkkokaupoissa lisäosia on tyypillisesti käytössä useampia kuin tavallisella WordPress-sivustolla, ja suuri osa lisäosista on erilaisia WooCommerce-verkkokauppaohjelmiston laajennuksia.

Jos ei muuta, niin ainakin tämä uusi toiminto estää jonkin tärkeän lisäosan poistamisen vahingossa, jolloin kyseisen lisäosan uudelleen asentamiseen kuluvan ajan säästää tärkeämpään työhon.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.