Kun aloin tosissani perehtyä digitaaliseen markkinointiin vuonna 2008, hakukoneoptimointi oli ammatti. Tunnetuimpia tätä ammattia harjoittavia henkilöitä ympäröi salamyhkäisyyden verhoamiin taitoihin (taikoihin) perustuva auktoriteetti, joka toi mieleen poppamiehen tai meedion.
Tämän vuosikymmenen aikana hakukoneoptimoinnin asema digitaalisen markkinoinnin kuumimpana menetelmänä on some-ilmiön voimistumisen myötä haihtunut. Mutta onko Google todella jäänyt somen jalkoihin – ja onko hakukoneoptimointi samalla kuollut?
Tappoiko sosiaalinen media hakukoneoptimoinnin?
Jos hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan samaa kuin vuonna 2008, hakukoneoptimointi on varmasti kuollut. Sen aikaisilla hakukoneoptimoinnin menetelmillä ei nykyisessä internetissä ole enää käyttöä eikä niiden avulla ole verkkosivustojen omistajille luvassa kovin kummoista hyötyä.
Eli tästä näkökulmasta katsottuna hakukoneoptimointi on paitsi kuollut, myös kuopattu.
Hakukoneet eivät ole menettäneet merkitystään
Mutta tämä on vain asian yksi puoli. Hakukoneiden ja erityisesti Googlen merkitys asiakkaiden tavoittamisessa ja oikeiden kävijöiden ohjaamisessa verkkosivustoille ei ole kadonnut minnekään. On käynyt päinvastoin, sillä internetissä julkaistun sisällön määrä on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti ja samalla kilpailu verkon käyttäjien huomiosta on kiristynyt. Hakukoneet auttavat ihmisiä löytämään tarvitsemansa tiedon nopeasti kaiken kohinan keskeltä.
Digitaalisen markkinoinnin tuloksellisuus riippuu siitä, kuinka paljon oikeita kävijöitä omalle verkkosivustolle saadaan hankittua eri lähteistä. Hakukoneet ovat tämän tärkeän asian edistämisessä erinomainen apuväline siksi, että ne eivät itsessään tarjoa minkäänlaista sisältöä. Hakukoneet lähettävät ihmisiä sinne, mistä ne uskovat käyttäjiensä löytävän parhaat vastaukset kysymyksiinsä. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa tasaista ja jopa vahvistuvaa kävijävirtaa yrityksen tai organisaation verkkosivustolle. Vastaavan suuruisen ja yhtä laadukkaan kävijävirran luominen sosiaalisesta mediasta ei ole kovin monelta onnistunut – ja vaikka onnistuisikin, virta tyrehtyy välittömästi, jos sisällön ja linkkien julkaisutahtia sosiaalisessa mediassa vähennetään.
Lisäksi asiakkaiden käyttäytyminen ei olekaan muuttunut niin voimakkaasti, kuin vielä viime vuosikymmenen lopulla yleisesti uskottiin. Hakukone on edelleen ensisijainen paikka lähteä etsimään vastauksia akuutteihin kysymyksiin. Sosiaalisessa mediassa vietetään paljon aikaa ja somen kautta myös siirrytään aktiivisesti erilaisille verkkosivustoille julkaisuihin liitettyjen linkkien kautta, mutta moni some-selailu johtaa käyntiin Googlessa ja vierailu verkkosivustolla tapahtuu vasta hakukoneeseen tehdyn mutkan jälkeen.
Sosiaalinen media ei siis missään tapauksessa ole tappanut tai tehnyt hakukoneita turhiksi, se on pikemminkin vahvistanut niiden asemaa.
Sivustojen omistajille tämä tarkoittaa sitä, että näkyminen hakukoneiden hakutuloksissa on entistäkin tärkeämpää silloin, kun hakuja tekevät yrityksen kannalta oikeat ihmiset. Hakukoneiden maksuttomat hakutulokset ovat monelle verkkosivustolle erittäin kannattava markkinointikanava, jos asiat vain osataan hoitaa kuntoon.
Hakukoneoptimointia siis edelleen tarvitaan – mutta minkälaista?
Tähän kysymykseen vastaamista auttaa huomattavasti perehtyminen maailman suosituimman hakukoneen, Googlen, toimintaan ja tavoitteisiin. Google on syytä tuntea tarkoin nimenomaan yrityksenä, ei pelkkänä hakualgoritmina. Jos tiedät mitä Google haluaa, osaat pelata peliäsi sen mukaan. Vaikka et teekään hakukoneoptimointia Googlea, vaan asiakkaitasi varten, sinun on saatava Google auttamaan sinua oikeiden ihmisten tavoittamisessa.
Mitä Google haluaa?
Google on internetin suurin liikennepoliisi, joka ohjaa jokaisen sekunnin aikana miljoonia kävijöitä erilaisille verkkosivustoille, joiden se katsoo olevan käynnin arvoisia. Google nostaa hakutulosten kärkisijoille sellaiset sivustot, joiden se uskoo antavan hakukoneensa käyttäjille parhaan mahdollisen vastauksen siihen kysymykseen, jonka takia kukin käyttäjä on Googleen tullut.
Syy edellä kuvattuun toimintamalliin on hyvin yksinkertainen:
- Googlen perimmäinen tavoite on myydä AdWords-hakumainoksia
- Hakumainoksille on katsojia ja klikkaajia vain, jos hakukoneen käyttäjät valitsevat kerta toisensa jälkeen Googlen
- Ainoa asia, jonka takia verkon käyttäjä on uskollinen tietylle hakukoneelle, on hakutulosten laatu.
Hakutulosten laatu on ollut Googlen toiminnan kantava ajatus alusta alkaen. Huomioiden se tosiasia, että hakukoneen vaihtaminen on varmasti yksi maailman helpoimmista tempuista, Google on onnistunut uskollisten asiakkaiden luomisessa hämmästyttävän hyvin. Google on rakentanut menestyksensä tarjoamalla hakukoneensa käyttäjille vuodesta toiseen parhaita mahdollisia hakutuloslinkkejä.
Säilyttääkseen saavuttamansa aseman hakukoneiden ykkösenä Google on myös puolustanut tätä liiketoimintansa kriittistä menestystekijää koko historiansa ajan mustan hatun hakukoneoptimoijina tunnettuja huijareita vastaan. Kissa-hiiri -leikki Googlen ja sen vastavoiman välillä on jatkunut vuosia, huijareiden keksiessä uusia keinoja ujuttaa hakutulosten kärkeen laadukasta sisältöä tarjoavien sivustojen sijasta erilaista roskaa ja Googlen toteuttaessa omia vastatoimiaan näiden keinojen eliminoimiseksi.
Mitä hakukoneoptimointi on?
Aloitetaan vastaus määrittelemällä, mitä hakukoneoptimointi EI ole.
Hakukoneoptimoinnissa ei ole kyse sitä, että
- Joku itseään hakukoneoptimoijaksi kutsuva käy taikomassa sivustosi, jonka jälkeen se kertaheitolla nousee hakutulosten kärkeen
- Sinä googlaat säännöllisesti tärkeitä avainsanojasi nähdäksesi, kuinka korkealle yrityksesi sivusto sijoittuu hakutuloksissa
- Hoidat asian kuntoon ostamalla puhelinmyyjältä “Google-näkyvyyspaketin”, jonka avulla sivustosi sijoituksia luvataan parantaa valitsemiasi avainsanoja sisältävien hakujen yhteydessä ilman, että sinun tarvitsee tehdä yhtään mitään (saat jopa itse valita avainsanat, joilla hyvä näkyvyys on sinulle tärkeää).
Monien käsitys hakukoneoptimoinnista on edelleen, että sen tavoitteena on aina enemmän tai vähemmän suoraan Googlen hakualgoritmin huijaaminen siten, että se johtaisi jonkin sivuston näkyvyyden paranemiseen hakutuloksissa ilman todellisia ansioita.
Hakukoneoptimoinnin avulla ei kuitenkaan ole tarkoitus huijata ketään, vaan edistää jonkin aidosti hyödyllisen tuotteen, palvelun tai idean löydettävyyttä ja ohjata ihmisiä sinne, missä heidän kysymyksiinsä voidaan antaa hyviä vastauksia. Googlea on sitä paitsi aika vaikea huijata ja kiinni jäämisen seuraukset ovat sivuston näkyvyyden kannalta ikäviä, joten järkevämpi strategia on pelata peliä Googlen säännöillä ja tehdä se mahdollisimman hyvin.
Hakukoneoptimoinnin tärkein tavoite ei edes ole hyvä hakutulossijoitus, vaan oikeiden kävijöiden siirtäminen hakutulossivuilta verkkosivustolle ja edelleen mitattavien tulosten eli konversioiden tuottaminen sivustolla. Siksi ne, jotka yrittävät selvittää hakukoneoptimoinnin toimivuutta googlailemalla omaa yritystään, etsivät vastausta täysin väärästä paikasta.
Jos edellä kerrotut asiat eivät ole hakukoneoptimointia, mikä sitten on?
Lyhyt vastaus:
Hakukoneoptimointi on järjestelmällistä ja pitkäjänteistä työtä, jota tehdään verkkosivuston kävijämäärän ja tulosten kasvattamiseksi hakukoneiden maksuttomien eli luonnollisten hakutulosten avulla.
Johtopäätökset edellisestä:
- Hakukoneoptimointi ei ole kertaluonteinen toimenpide, sitä tehdään jatkuvasti.
- Hakukoneoptimoinnissa on kyse määrätietoisesta etenemisestä valittuun suuntaan ja samojen viestien vahvistamisesta, ei vaihtuvista kampanjoista tai tarjouksista.
- Hakukoneoptimointi ei sovi markkinointistategiaksi niille, jotka tavoittelevat nopeita hyötyjä vähäisillä ponnistuksilla. Hakukoneoptimointiin tarvitaan aikaa ja sen eteen on nähtävä vaivaa. Vaikka klikkaukset ovat maksuttomia, niitä ei ansaita tekemättä töitä ja aika on rahaa.
- Hakukoneoptimoinnin tavoite ei ole näkyvyys, vaan tulokset, joita hakutulosten kautta tulevat kävijät tekevät.
Hakukoneoptimointi on työnä tällä hetkellä hyvin erilaista kuin viime vuosikymmenellä, jota linkkitaikurit ja metatietovelhot hallitsivat. Keskeiset hakukoneoptimoinnin keinot ovat sulautuneet osaksi verkossa julkaistavan sisällön tuotantoa ja hakukoneoptimointi on ammattina kadonnut. Hakukoneoptimoinnista on tullut osaaminen, jota tarvitaan monessa eri yhteydessä, esimerkiksi verkkotekstien tai blogiartikkeleiden kirjoittamisessa ja tuotteiden luomisessa verkkokauppaan.
Milloin hakukoneoptimointi toimii?
Oheisessa kuvassa näkyy yhteen uuteen palveluuni liittyvän keskeisen avainsanan tuottamat tulokset Googlen hakukoneesta viimeksi kuluneiden neljän viikon ajalta. Kyseessä on niin sanottu B-to-B -sivusto ja palvelua tarjotaan yrityksille ja organisaatioille.
Palvelun näkyvyyttä on pyritty edistämään hakukoneoptimoinnin avulla noin puolentoista vuoden ajan.
Kuten tilastosta näkyy, tämän yhden tärkeän avainsanan avulla on saatu neljässä viikossa
- 334 kävijää sivustolle Googlen hakukoneen maksuttomista tuloksista
- Avainsanan syöttämisen jälkeen näytettyjen sivustolinkkien klikkausprosentti on 38,79 %
- Linkit ovat sijoittuneet hakutulosten ensimmäiselle paikalle
Mikä parasta, linkkien kautta tulevien kävijöiden keskuudesta on tullut useita maksuttoman sisällön latauksia, yhteydenottoja, tarjouspyyntöjä ja myös uusia asiakkaita.
Hakukoneoptimoinnin alueella tehty työ alkaa nyt tuottaa sitä hedelmää, jota varten sitä on kaikki nämä viikot ja kuukaudet pieni pala kerrallaan tehty.
Tästä hakukoneoptimoinnissa on kyse:
- Sivustollesi johtavat linkit näkyvät hakutulosten kärkisijoilla silloin, kun hakuja tekevät sellaiset ihmiset, joista voi tulla asiakkaitasi
- Hakutuloslinkkejä myös klikataan ja saat sivustollesi jatkuvasti kiinnostuneita kävijöitä ilman, että jokaisesta klikkauksesta tarvitsee maksaa Googlelle
- Hakukoneesta tulevat kävijät löytävät sivustoltasi nopeasti vastauksen siihen kysymykseen, jota varten he ovat tehneet Google-haun
- Vastattuasi tähän kysymykseen, olet ansainnut mahdollisuuden tehdä sivustosi kävijöille ehdotuksia ja tarjouksia – voit esimerkiksi kehottaa heitä tilaamaan uutiskirjeesi tai lataamaan maksuttoman oppaasi.
Kaikki tämä toimii täysin autopilotilla, vuorokauden jokaisen tunnin ja viikon jokaisen päivän aikana, 365 päivää vuodessa.