Jos olet suunnittelemassa uusien verkkosivujen toteutusta, olet mahdollisesti kuullut WordPress-julkaisujärjestelmästä. WordPress on maailman suosituin verkkosivustojen ylläpitoon käytettävä julkaisujärjestelmä. WordPress taipuu moniin erilaisiin tarpeisiin ja sillä voi toteuttaa yhtä hyvin yksittäisen asiantuntijan sivuston kuin suuren verkkokaupankin.
WordPress-sivustojen toteutusta tarjoavat palveluna monet toimistot ja freelancerit. WordPress-sivuston voi kuitenkin toteuttaa myös itse. Tämä antaa mahdollisuuden selvitä maaliin asti pienelläkin budjetilla ja toisaalta sivuston toteutus omin voimin on erinomainen tilaisuus oppia uutta ja vahvistaa omaa ammattitaitoa taidoilla, joille on varmasti käyttöä myöhemminkin.
Nämä 5 asiaa tarvitset toteuttaaksesi verkkosivuston WordPress-julkaisujärjestelmällä.
1. Verkkotunnus
Verkkotunnus eli domain-nimi on verkkosivuston omistajan identiteettitunnus internetissä, samalla tavalla kuten Y-tunnus on yrityksen yksilöllinen tunniste monissa verkon ulkopuolisissa yhteyksissä.
Oma verkkotunnus on tärkeä tunnettuuden, löydettävyyden ja brändin rakentamisen väline. Jokaisella vakavasti otettavalla yrityksellä tai organisaatiolla on verkkosivusto, joka toimii omalla verkkotunnuksella. Mikäli yrityksen kotisivujen osoite on esimerkiksi https://yritys.wordpress.com, tämä ei viesti ainakaan siitä, että kyseessä olisi kovin merkittävä toimija.
Aloita tästä syystä uuden WordPress-sivustosi toteutus verkkotunnuksesta ja sen hankintaan liittyvistä toimenpiteistä.
Verkkotunnuksen luomisen lähtökohtana on yleisimmin jokin seuraavista:
- Yrityksen tai organisaation nimi
- Tuotemerkki
- Henkilön nimi
Jokin näistä muodostaa verkkotunnuksen yksilöivän osan. Lisäksi verkkotunnukseen sisältyy pääte, joka puolestaan ilmaisee, mihin verkkotunnusten joukkoon kyseinen verkkotunnus kuuluu. Verkkotunnusjoukko voi olla esimerkiksi rekisteröintimaa – suomalaisten verkkotunnusten pääte on .fi.
Voit rekisteröidä verkkotunnuksen, jos se ei loukkaa toisen oikeuksia ja mikäli verkkotunnus on vapaana haettavaksi. Verkkotunnukset myönnetään määräajaksi ja verkkotunnuksen varaamisesta peritään maksu. Verkkotunnus on uusittava määräajan päättyessä, jos verkkotunnuksen käyttöä on tarkoitus jatkaa.
Suomalaisia verkkotunnuksia myöntää Viestintävirasto. Viestintäviraston sivustolla on myös hakutoiminto, jonka avulla voit tarkistaa sinua kiinnostavan verkkotunnuksen varaustilanteen.
Tarkista Fi-verkkotunnuksen saatavuus: https://www.viestintavirasto.fi/fiverkkotunnus.html
Voit rekisteröidä saman verkkotunnuksen myös useammalla päätteellä, esimerkiksi “yritys.fi”, “yritys.com” ja “yritys.info.”
Käytännössä verkkotunnuksen varaaminen ja uusiminen hoidetaan operaattorin kautta. Operaattori voi olla sama taho, jolta hankit sivustosi ylläpitoon tarvittavan palvelintilan.
2. Palvelintila (web-hotelli)
Kun haluat toteuttaa verkkosivuston oikealla WordPress-julkaisujärjestelmällä, sinun on hankittava julkaisujärjestelmän asennusta varten palvelintila.
Palvelintilan hankinta ei onneksi ole lainkaan niin hankalaa kuin miltä se ensi kuulemalta voi vaikuttaa. Tavallisen verkkosivuston ylläpitoon tarkoitetun WordPress-julkaisujärjestelmän palvelintilaksi soveltuu mainiosti jaettu palvelintila eli niin sanottu web-hotelli.
Web-hotellissa yhdellä palvelimella ylläpidetään useita verkkosivustoja. Tällä tavoin säästetään merkittävästi kustannuksia, koska jokaisen verkkosivuston omistajan ei tarvitse hankkia omaa palvelinta, sen tarvitsemia ohjelmistoja, tiloja eikä tietoliikenneyhteyksiä.
Kun tilaat sivustoasi varten web-hotellipaketin, vuokraat siis “huoneen” eli tilan WordPress-sivustollesi. Web-hotellioperaattorit välittävät myös verkkotunnuksia, joten voit varata haluamasi verkkotunnuksen samalla, kun tilaat web-hotellipaketin.
WordPress-sivuston ylläpitoon sopivien web-hotellipakettien hinnat ja myös laatu vaihtelevat toimittajasta riippuen. Hyvälaatuisen paketin saat joka tapauksessa vuodeksi noin 100 eurolla. Web-hotellipaketin tilaus tapahtuu helpoiten suoraan operaattorin verkkosivustolta ja palvelintila avautuu käyttöösi useimmiten saman tien.
3. WordPress-julkaisujärjestelmä
Ennen kuin pääset aloittamaan uuden verkkosivustosi rakennustyön, sinun on vielä asennettava web-hotelliisi WordPress-julkaisujärjestelmä.
Olet nyt luomassa sivustoa WordPress.com-blogiyhteisön sijasta aidolla ja oikealla WordPress-julkaisujärjestelmällä, joka on vain sinun käytössäsi asennuksen jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että voit myös täysin vapaasti muokata sivustosi toiminnallisuutta, ulkoasua ja sisältöä.
==> WordPress.com- ja WordPress.org – mitä eroa niillä on? Lue tämä blogiartikkeli.
WordPress-julkaisujärjestelmän uusimman version saat ladattua itsellesi maksutta osoitteesta https://fi.wordpress.org/
WordPressin asentamiseen palvelimelle on käytännössä kolme vaihtoehtoa:
- Asennus web-hotellin hallintapaneelista – tämä on helpoin vaihtoehto, koska sinun ei tarvitse itse ladata WordPress-asennuspakettia eikä siirtää tiedostoja palvelimelle. Kaikki web-hotellit eivät kuitenkaan tarjoa tätä mahdollisuutta.
- Manuaalinen asennus – tarkoittaa sitä, että lataat WordPress-asennuspaketin omalle koneellesi, siirrät tiedostot palvelimelle ja asennat WordPressin. Teknisesti haastavin, mutta ei suinkaan mahdoton vaihtoehto.
- Käytät ulkopuolista apua WordPressin asentamiseen – suositeltava vaihtoehto, jos sinulla ei ole kokemusta palvelinten ja tietokantojen kanssa toimimisesta eikä vaihtoehto 1 ole käytettävissä. Kokeneelle tekijälle WordPressin asentaminen on nopea ja helppo toimenpide, joten siitä ei tarvitse kovin paljoa maksaakaan.
Kannattaa muistaa, että WordPressin asennus tehdään vain kerran. Valitse tästä syystä aina se asennustapa, joka on sinulle nopein ja helpoin.
4. Ulkoasuteema
WordPress-sivuston ulkoisen ilmeen pohjana toimii ulkoasuteema. Ulkoasuteema on kehikko, jonka avulla määritellään sivuston erilaisten sivujen rakenne (etusivu, tuote-esittelysivu, blogi jne.). Lopullinen visuaalinen ilme syntyy, kun sijoitat ulkoasuteemaan valitsemasi kuvat, grafiikkaelementit ja tekstisisällön.
WordPress-ulkoasuteeman hankintaan on kolme vaihtoehtoa:
- Käytät valmista ulkoasuteemaa, jonka valitset WordPressin teemakirjastosta. Tämä on nopea ja myös edullinen tapa ratkaista verkkosivuston ulkoasuun liittyvät peruskysymykset, sillä kaikki WordPressin teemakirjastosta löytyvät ulkoasuteemat ovat maksuttomia. WordPressin teemakirjastossa on valtavasti erilaisia ulkoasuteemoja, joista löytyy sopiva vaihtoehto jokaiseen tarkoitukseen. Suurin vaiva on mieluisen ja omia tavoitteita parhaiten vastaavan teeman löytämisessä.
- Ostat valmiin ulkoasuteeman kaupalliselta toimijalta. Maksuttomien ulkoasuteemojen lisäksi tarjolla on runsaasti maksullisia WordPress-ulkoasuteemoja, joiden hinnat vaihtelevat 20 – 150 euron välillä. Maksullisen ulkoasuteeman ostajana saat parasta asiakaspalvelua ja maksamalla lisenssimaksun olet oikeutettu asentamaan myös ulkoasuteeman päivitetyn version aina, kun sellainen julkaistaan. Lisätietoa maksullisista WordPress-ulkoasuteemoista ja hyvistä ostopaikoista löydät tästä artikkelista: ==> Maksullisen WordPress-ulkoasuteeman hankinta – 5 hyvää ostopaikkaa
- Teetät ulkoasuteeman suunnittelijalla. Tätä vaihtoehtoa suosittelevat ennen kaikkea ne, joiden liiketoimintaan kuuluu WordPress-ulkoasuteemojen rakentaminen. Useimmille sivuston omistajille tämä ratkaisu tarkoittaa vain ylimääräisiä kustannuksia ilman merkittävää sivuston markkinointitehon kasvua. Lisäksi ns. räätälöityyn teemaan liittyy aina laadullisia riskejä. Lopputuloksen toimivuus riippuu teeman rakentajan osaamisesta ja vastuu ulkoasuteeman pitämisestä ajan tasalla WordPressin kehittyessä voi jäädä epäselväksi.
Jos tavoitteesi on julkaista kaikissa laitteissa toimiva, sisällöltään laadukas ja myös hyvännäköinen WordPress-sivusto mahdollisimman nopeasti ja järkevillä kustannuksilla, suosittelen lämpimästi vaihtoehtoa 1 tai 2. Jos esimerkiksi pelkäät sitä, että käyttämällä valmista teemaa sivustosi ei ole tarpeeksi “persoonallinen”, vertaile erilaisia ulkoasuteemoja poistamalla niistä kaikki kuvat, tekstit ja grafiikat. Huomaat, että ulkoasuteeman vaikutus sivuston lopulliseen ulkoasuun ei olekaan niin suuri kuin voisit kuvitella.
5. Sisältö
Kaikki edellä mainitut osatekijät ovat välttämättömiä WordPress-sivuston rakennusaineita. Sivuston tehokkuuden kannalta kaikkein tärkein tekijä on kuitenkin sisältö, jota sivustollasi julkaiset. Ulkoasu ja käytettävyys vaikuttavat sivuston vierailijan kokemukseen, mutta ainoastaan sisällön avulla voit vaikuttaa kävijöiden mielikuviin, uskomuksiin ja käyttäytymiseen.
Tavanomaisen verkkosivuston sisältö koostuu seuraavista sisältömuodoista:
- Teksti
- Kuvat
- Videot
Sivuston olemassaolon tarkoitus ja tavoitteet vaikuttavat siihen, miten näitä sisältömuotoja käytetään ja missä roolissa eri sisältömuodot ovat. Jotkut sivustot ovat visuaalisempia kuin toiset, joillakin sivustoilla on vain hyvin vähän visuaalista sisältöä. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua tai kaavaa, joka toimisi kaikilla sivustoilla.
Haluatko tavoittaa asiakkaita hakukoneista? Panosta tekstisisältöön!
Markkinointiin ja asiakashankintaan tarkoitetuilla sivustoilla tekstisisältö on kuitenkin kaikkein tärkein osatekijä. Jos haluat esimerkiksi houkutella sivustollesi mahdollisimman paljon oikeita kävijöitä Googlen hakukoneesta, tekstisisältöön panostaminen on erityisen tärkeää. Google ja muut hakukoneet arvioivat sivustojen sisällön laatua nimenomaan tekstisisällön perusteella. Ja vaikka kuva ihmiselle usein kertookin enemmän kuin 1000 sanaa, hakukoneelle kuva on vain tyhjä aukko ilman merkitystä.
WordPress on erinomainen valinta markkinointiin tarkoitetun verkkosivuston alustaksi monestakin syystä, mutta yksi WordPressin keskeisistä vahvuuksista on nimenomaan sisällön tuotannon vaivattomuus. Voit parissa minuutissa avata WordPress-sivustollesi blogin, jota voit käyttää tarkasti kohdennetun ja hyödyllisen sisällön tuottamiseen.
WordPress on sellaisenaankin hyvin “hakukoneystävällinen” julkaisualusta, mutta voit vielä tehostaa hakukoneoptimointia käyttämällä erityistä hakukoneoptimointilisäosaa, joka auttaa sinua optimoimaan jokaisen julkaisemasi sivun tai blogiartikkelin myös hakukoneita varten.
WordPress-sivuston kustannukset
Mitä tämä lysti sitten tulee maksamaan? Paljonko WordPress-sivuston rakentamiseen kuluu rahaa – entä ylläpitoon?
Jos lasketaan yhteen WordPress-sivuston perustamisesta ulkopuolisille maksettavat kustannukset, jonkinlainen “alkaen-hinta” muodostuu seuraavasti (hinnat Sigmatic Oy:n sivustolta tilattaessa):
- Verkkotunnus: Fi-verkkotunnus 30 €/vuosi
- Web-hotelli: Sigmatic Starter 90 €/vuosi
- Ulkoasuteema: valitaan WordPress-teemakirjastosta, maksuton
Eli edullisimmillaan WordPress-sivuston tekninen ylläpito maksaa 120 euroa per vuosi tai 10 euroa kuukaudessa. Halvempiakin web-hotellipaketteja löytyy, mutta edellä mainittua uskallan 8 vuoden kokemuksen perusteella suositella muillekin.
Sisällön tuottaminen maksaa aina jotain, joko ulkopuoliselle maksettavan korvauksen tai sisällön tuottamiseen kuluvan työajan muodossa. Laadukas sisältö on kuitenkin ainoa keino luoda löydettävyyttä, tunnettuutta ja kilpailuetua, joten sisältöön myös kannattaa investoida. Jos pystyt tuottamaan sivustosi tekstisisällön pääosin itse ja löydät sivustollasi käytettävät kuvat edullisista lähteistä, ulkopuolisille maksettavat korvaukset jäävät vähäisiksi.
Hyvälaatuisiin kuviin panostaminen on joka tapauksessa järkevämpää kuin räätälöidyn ulkoasuteeman teettäminen. Tämän voit helposti todeta poistamalla sivustoltasi kaikki kuvat. Tyylikäs ulkoasuteema ei ilman kuvia enää näytäkään kovin kummoiselta – täysin riippumatta siitä, paljonko olet siitä maksanut!
WordPress on erinomainen alusta liiketoimintasi kasvattamiseen verkossa
Jos päädyt toteuttamaan sivustosi WordPressillä, pääset näillä eväillä alkuun. Sinun on hyvä tietää, että WordPress myös kasvaa tarpeidesi mukana.
Seuraavat vahvuudet tekevät WordPressistä joustavan ja pitkäaikaisen valinnan liiketoimintasi kasvattamisen apuvälineeksi:
- Voit kasvattaa sivustoasi rajattomasti – kirjoita vaikka 10 000 blogiartikkelia!
- Omistat sivustosi sisällön ja voit vapaasti siirtää sen minne haluat
- Voit vaihtaa web-hotellia milloin tahansa
- Jos kyllästyt sivustosi ulkoasuun, voit milloin tahansa vaihtaa toiseen ulkoasuteemaan – saatavilla on tuhansia maksuttomia ja maksullisia ulkoasuteemoja
- Voit lisätä sivustollesi erilaisia toiminnallisuuksia WordPress-lisäosien avulla – saatavilla on tuhansia maksuttomia ja maksullisia lisäosia
- Voit milloin tahansa lisätä sivustollesi WooCommerce-verkkokaupan (maksuton perusohjelmisto)
- Voit myydä WordPress-sivustollasi verkkokursseja, e-kirjoja ja muita digitaalisia tuotteita
Kuten huomaat, kynnys verkkosivuston toteuttamiseen aidolla ja oikealla WordPress-julkaisujärjestelmällä ei lopulta ole kovin korkea erilaisiin kotisivukoneisiin ja muihin suljettuihin sivustofarmeihin verrattuna. Ja toisaalta: kun valitset WordPressin, vain oma mielikuvituksesi asettaa rajat sille, mihin asti voit sivustoasi kasvattaa.