WooCommerce-verkkokaupan hinta – paljonko perustaminen maksaa?

WooCommerce-verkkokaupan-perustaminen

WooCommerce on tällä hetkellä maailman nopeimmin suosiotaan kasvattava verkkokauppa-alusta. WordPress-julkaisujärjestelmän lisäosana toimiva WooCommerce on avoimen lähdekoodin ohjelmistona käyttäjilleen maksuton. Tätä ei kuitenkaan pidä tulkita siten, että toimivan ja toiminnoiltaan tarkoituksenmukaisen verkkokaupan saisi perustettua täysin ilmaiseksi. Kustannuksia syntyy aina jonkin verran, mutta WooCommerce-minimikokoonpano on hintatasoltaan hyvin kilpailukykyinen esimerkiksi erilaisiin valmiskauppa-alustoihin verrattuna.

WooCommerce on WordPress-julkaisujärjestelmän lisäosa

Yksi WooCommercen suosion kasvuun vaikuttanut tekijä on varmasti se, että WooCommerce toimii jo entuudestaan hyvin tunnetun ja myös hyvin suositun WordPress-julkaisujärjestelmän lisäosana.

Mistä tahansa WordPress-julkaisujärjestelmällä toteutetusta sivustosta voi siis tehdä verkkokaupan yksinkertaisesti asentamalla WordPressin lisäosakirjastosta löytyvän maksuttoman WooCommerce-lisäosan.

WooCommercen asentaminen ja käyttöönotto toimivat samalla tavalla kuin kaikkien muidenkin WordPress-lisäosien, joten verkkokaupan perustamisen kynnys on tässä suhteessa hyvin alhainen.

WooCommercen voi asentaa sekä omalla palvelimella ylläpidettävään WordPress-julkaisujärjestelmään (WordPress.org) että WordPress.com-palvelussa avattuun WordPress-sivustoon. Jälkimmäinen vaihtoehto edellyttää maksullisen Enterprise-paketin tilausta (hinta 540 EUR per vuosi, katso paketit täällä: https://wordpress.com/pricing/).

Ellei WordPress-sivustoa ole olemassa, uuden verkkokaupan perustaminen tapahtuu siten, että ensin palvelimelle asennetaan WordPress ja sen jälkeen WooCommerce.

WooCommerce soveltuu joustavasti erilaisten verkkoliiketoiminnan konseptien toteutukseen, sillä sen avulla voi myydä fyysisten tavaroiden lisäksi esimerkiksi:

 • Verkkokursseja
 • E-kirjoja
 • Pääsylippuja
 • Aikavarauksia (huoneistot, kauneushoitolat ym.)

Koska WooCommerce on WordPress-lisäosa, kaikki verkkokaupan hallinnointiin liittyvät toimenpiteet hoidetaan WordPress-ylläpitoliittymän kautta, samoilla käyttäjätunnuksilla kuin verkkosivuston ja mahdollisen blogin ylläpito.

Verkkokauppiaan työtä tämä yhden käyttöliittymän malli varmasti helpottaa monin tavoin.

Millaisia kustannuksia WooCommerce-verkkokaupan perustamiseen liittyy

WooCommerce-verkkokaupan perustamiskustannukset riippuvat muutamasta keskeisestä tekijästä:

 1. Palvelintila (webhotelli tai muu palvelinvaihtoehto)
 2. Ulkoasuteema (valmis vs. räätälöity ulkoasuteema)
 3. WooCommerce-lisäosat
 4. SSL-sertifikaatti
 5. Perustamiseen liittyvät työt

HUOM: Käsittelen perustamiskustannuksia siitä lähtökohdasta, että tavoitteena on perustaa tavanomainen verkkokauppa, jossa myydään ainoastaan fyysisiä tuotteita (kengät, sisustustavarat, harrastusvälineet, vaatteet tms.). Kustannuksissa ei ole huomioitu mahdollisia integraatioita taustajärjestelmiin (kassa/varastonhallinta ym.).

Palvelintila

WooCommerce ja sen isäntäohjelmisto WordPress tarvitsevat toimiakseen web-palvelimen, joka voi pienen verkkokaupan tapauksessa (korkeintaan muutamia satoja tuotteita) olla usean sivuston kesken jaettu palvelin eli webhotellipaketti.

Palvelintilaa valittaessa on syytä huomioida se, että hitaasti latautuva ja tahmeasti toimiva verkkokauppa ei ainakaan kasvata asiakkaan ostointoa. Hinnaston edullisinta webhotellipakettia ei siksi kannata valita WooCommerce-verkkokaupan sijoituspaikaksi.

Pienelle verkkokaupalle kapasiteetiltaan riittävän webhotellipaketin saa vuodeksi noin 150-200 eurolla. (+ ALV 24 %).

Ulkoasuteema

WooCommerce-verkkokaupan visuaalisen ilmeen toteuttamiseen on kolme päävaihtoehtoa:

 1. Valitaan WordPressin ulkoasuteemakirjastosta mieluinen ja WooCommerce-yhteensopiva ulkoasuteema – ILMAINEN vaihtoehto
 2. Hankitaan kaupallinen WooCommerce-kauppaan soveltuva ulkoasuteema (vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi WooCommercen omasta teemakaupasta, hinnat alkaen noin 50 EUR per vuosi) – MAKSULLINEN vaihtoehto
 3. Toteutetaan ulkoasu käyttämällä sivurakentajaa (esimerkiksi Elementor, Bricks) ja maksutonta ulkoasuteemaa sen alla (esimerkiksi Hello Elementor) – käytännössä MAKSULLINEN vaihtoehto
 4. Teetä oma ulkoasuteema suunnittelijalla – MAKSULLINEN (ja kallein) vaihtoehto.

Jokaiseen vaihtoehtoon sisältyy omat etunsa ja haittansa, joista voit lukea tarkemmin tästä artikkelista.

Nopein ja kustannustehokkain tapa julkaista tyylikäs ja varmasti kaikissa laitteissa oikein toimiva verkkokauppa on vaihtoehto 1.

WooCommerce-lisäosat

WooCommerce on jo sellaisenaan varsin monipuolinen verkkokauppaohjelmisto, mutta sen toiminnallisuuksia voi vielä laajentaa runsaasti erilaisten lisäosien avulla. Kuten tunnettua, ruokahalu kasvaa syödessä ja käytännössä useimmissa toimivissa WooCommerce-verkkokaupoissa on käytössä ainakin muutama WooCommerce-lisäohjelmisto.

[Tällä sivustolla pyörivässä WooCommerce-verkkokaupassa on tällä hetkellä käytössä yhteensä 33 erilaista WordPress- ja WooCommerce-lisäosaa, joten laajennusmahdollisuuksia todella riittää!].

Kuten itse WooCommerce, myös WooCommerce-lisäohjelmistot ovat WordPress-lisäosia, joten niidenkin asentaminen tapahtuu WordPressin ylläpitoliittymästä ja asennetut WooCommerce-lisäosat näkyvät WordPressin muiden lisäosien joukossa.

Vaikka etenkin aloittavan verkkokauppiaan on syytä varoa liiallista varusteluintoa, täysin ilman lisäosia ei toimivaa WooCommerce-verkkokauppaa saa käyttökuntoon:

Jos haluat vastaanottaa verkkomaksuja (verkkopankit ja maksukortit), tarvitset tätä varten WooCommerce-lisäosan, joka kytkee verkkokauppasi valitsemasi maksuoperaattorin järjestelmään.

Maksulisäosan lisäksi tarvitset kauppiassopimuksen valitsemasi operaattorin kanssa.

HUOM: Apua palveluoperaattoreiden kustannusvertailuun saat tästä artikkelista: Suomalaiset maksutavat WooCommerceen osa 2 – maksuoperaattorin valinta

Kotimaisten maksunvälittäjien lisäksi voit vastaanottaa WooCommerce-verkkokaupassa maksuja esimerkiksi seuraavien kansainvälisten operaattoreiden kautta:

SSL-sertifikaatti

SSL-sertifikaatti tarvitaan suojatun HTTPS-yhteyden tarjoamiseen verkkokaupan vierailijoille. Vähintään Kassa- ja Oma tili -sivuille suuntautuva liikenne on syytä suojata, jotta ulkopuoliset eivät pysty näkemään näille sivuille syötettyjä tietoja, esimerkiksi käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Maksutapahtumien tiedot suojataan useimmiten ohjaamalla asiakas operaattorin omalle sivustolle maksutapahtuman ajaksi, joten verkkokaupassa ei käytännössä käsitellä maksuvälineiden tietoja.

Suojatun HTTPS-yhteyden käyttäminen verkkokaupassa on tärkeää paitsi tietoturvasyistä, myös siksi, että se osaltaan auttaa välittämään luotettavaa mielikuvaa verkkokaupan vierailijoille. Lisäksi Google on jo pitkään käyttänyt HTTPS-yhteyden olemassaoloa yhtenä sivuston luotettavuuden tunnusmerkkinä, joten SSL-sertifikaatin asentaminen on jossain määrin avuksi myös verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa.

Voit tilata SSL-sertifikaatin webhotellioperaattorisi kautta. Saatavilla on erilaisia ja myös eri hintaisia sertifikaatteja.

Uuden WooCommerce-verkkokaupan kanssa pääsee alkuun lisäämällä palvelimelle avoimen lähdekoodin Let’s Encrypt -sertifikaatin, jonka monet webhotellipaketit sisältävät ilman erillistä maksua.

Perustamiseen liittyvät työt

WooCommerce-verkkokaupan pystyttämiseen liittyviä työvaiheita ovat esimerkiksi:

 • Ohjelmistojen asennukset palvelimelle (WordPress, WooCommerce, ulkoasuteema, lisäosat)
 • Ulkoasun asetukset (värit, fontit, logo jne.)
 • WooCommercen perusasetusten tekeminen (toimitustavat, ALV-kannat, maksutavat jne.)
 • Tuotteiden luominen (tuoteasetukset, tuotetekstit, hinnat, kuvat, varastoasetukset jne.)
 • Muun sisällön luominen (kaupan esittely, tilaus- ja toimitusehdot, tilausohjeet, yhteydenottomahdollisuudet jne.)
 • Mahdollisen blogin avaaminen

Kuten esimerkiksi omakotitalon rakentamisessa, myös verkkokaupan pystyttämisessä tarvittavat työt voi tehdä monella eri työnjaolla.

Vaihtoehtoisia työnjakomalleja on periaatteessa kolme:

 1. Tee kaikki itse – tunteja kuluu, mutta laskua ulkopuolisille ei kerry
 2. Tee osittain itse – voit säästää merkittävän summan rahaa antamalla ulkopuolisen hoitaa hankalimmat vaiheet ja huolehtimalla itse kaikesta sellaisesta työstä, johon taitosi riittävät
 3. Teetä kaikki ulkopuolisella – tämä vie vähiten omaa aikaasi pystytysvaiheessa, mutta saat projektin päättyessä laskun, jonka loppusumma voi toimittajasta riippuen nousta jopa tuhansiin euroihin

Kun arvioit parasta toimintamallia oman verkkokauppasi rakentamiseen, huomioi seuraavat näkökohdat:

 • Omat taitosi – mitä enemmän olet ollut tekemisissä WordPressin ja yleensä verkkosivustojen tai verkkokauppojen ylläpidon kanssa, sitä enemmän pystyt tekemään itse. Suurin osa WooCommerce-verkkokaupan perustamiseen liittyvästä työstä ei kuitenkaan vaadi erityisiä teknisiä taitoja, joten tätä aluetta ei sinänsä kannata pelätä
 • Oma ajankäyttösi – mihin sinun kannattaa keskittyä itse ja mikä kannattaa teettää ulkopuolisella
 • Aikataulu – mitä nopeammin haluat verkkokaupan myyntivalmiiksi, sitä enemmän hyötyä on työn jakamisesta useamman tekijän kesken
 • Budjetti – jos haluat selvitä verkkokaupan pystyttämisvaiheesta mahdollisimman pienillä kustannuksilla, oman työn osuutta täytyy kasvattaa niin suureksi kuin mahdollista.

Jokaiselle WooCommerce-verkkokaupan perustajalle löytyy näitä asioita tarkastelemalla varmasti sopiva toimintamalli. Huomioi päätöksiä tehdessäsi, että esimerkiksi WordPress-julkaisujärjestelmän asennus palvelimelle tehdään vain kerran. Mikäli et ole erityisen innostunut palvelimien kanssa toimimisesta, tämä vaihe kannattaa suosiolla teettää ulkopuolisella kumppanilla. Tottuneelta tekijältä WordPressin asentamiseen ei kulu 15 minuuttia kauempaa, joten suuresta ja kalliista työvaiheesta ei ole kyse.

Yhteenveto: WooCommerce-verkkokauppa minimibudjetilla

Tässä lista minimikustannuksista, jotka syntyvät WooCommerce-verkkokaupan perustamisesta tässä artikkelissa mainittuja palveluita ja ohjelmistoja käyttäen (hinnat tämän hetken tietoja, tarkista operaattoreilta ja muilta tarjoajilta):

 • Webhotellipaketti 200 €/vuosi
 • Let’s Encrypt SSL-sertifikaatti 0 €/vuosi
 • WordPress-julkaisujärjestelmä 0 €/vuosi
 • WooCommerce-verkkokauppalisäosa 0€/vuosi
 • WooCommerce-yhteensopiva -ulkoasuteema 0 €/vuosi
 • Verkkomaksujen käsittelyohjelmisto 0 €/vuosi
 • Paytrail S -paketti verkkomaksujen välitykseen 178,80/vuosi (+ tapahtumakohtaiset maksut)

Jos teet kaikki asennus- ja muut työt itse, ensimmäisen vuoden perustamis- ja ylläpitokustannukset WooCommerce-verkkokaupastasi ovat yhteensä vajaat 400 euroa (ilman arvonlisäveroa) eli noin 33 euroa per kuukausi.

Tällä hinnalla saat esimerkiksi:

 • Verkkokaupan, www-sivuston ja blogin samalle verkkotunnukselle ja hallinnoinnin yhden ylläpitoliittymän kautta (WordPress)
 • SSL-suojatun liikenteen koko sivustolle
 • Mahdollisuuden luoda rajattomasti tuotteita, myös erilaisia muunnelmatuotteita (esim. väri/koko-yhdistelmät)
 • Ohjelmistojen päivitysmahdollisuuden aina kun uusi versio julkaistaan (WordPress, WooCommerce, ulkoasuteema, verkkomaksujen käsittelyohjelmisto)

Lisäksi varmistat itsellesi esimerkiksi:

 • Monipuoliset toimintojen ja myytävien tuotteiden laajentamismahdollisuudet liiketoimintasi ja tarpeidesi kasvun mukana
 • Mahdollisuuden siirtää verkkokauppa milloin tahansa toiselle operaattorille tai toiselle verkkotunnukselle
 • Mahdollisuuden lisätä verkkokauppaan uusia kieliversioita lisäohjelmiston avulla
 • Ym. ym.

WooCommerce on siis verkkokaupparatkaisu, jossa aloituskynnys on matala ja toisaalta kasvuvara on lähes rajaton. Jos tavoitteesi on aloittaa kevyesti ja lisätä panostuksia liiketoiminnan kasvun myötä, WooCommerce-verkkokauppa on erinomainen valinta verkkokauppasi alustaksi.

MAKSUTON WEBINAARI:

WooCommerce-verkkokaupan perustaminen – miten ja mitä maksaa?

6 askelta Googlen kaveriksi - maksuttoman webinaarin tallenne

Onko suunnitelmissasi verkkokaupan käynnistäminen? Haluatko tietää, miten WooCommerce-verkkokauppa käytännössä perustetaan?

Katso maksuttoman WooCommerce-webinaarin videotallenne. Näet ja kuulet, mitä WooCommerce-verkkokaupan perustamiseen tarvitaan ja miten saat oman WooCommerce-verkkokauppasi toimintakuntoon mahdollisimman nopeasti ja pysyt budjetissasi.

Webinaarin ajankohta: Katso heti videotallenteena

Siirry katsomaan webinaarin videotallenne klikkaamalla alla olevaa painiketta (ei tarvitse rekisteröityä!).

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.