Kotisivut yritykselle: WordPress.com vai WordPress.org?

Kotisivut yritykselle - Wordpress.com vs Wordpress.org

WordPress on maailman suosituin verkkosivustojen toteutukseen ja ylläpitoon käytettävä julkaisujärjestelmä eli sisällönhallintajärjestelmä, jolla voi luoda helppokäyttöiset kotisivut yritykselle jopa täysin ilman koodaustaitoja ja ulkopuolista apua. Mutta kumpi kahdesta vaihtoehdosta on oikea valinta yritykselle: WordPress.com vai WordPress.org?

WordPress.com ja WordPress.org – mitä eroa niillä on?

Monet WordPressiin tutustuvat hämmästyvät huomatessaan, että on itse asiassa olemassa kaksi erilaista, täysin eri filosofialla toimivaa WordPressiä.

WordPress.com

WordPress.com on yksi vanhimmista blogiyhteisöistä ja sillä oli keskeinen rooli yksityishenkilöiden ylläpitämien blogien suosion kasvussa vuosituhannen alkuvuosina. WordPress tunnetaankin edelleenkin parhaiten nimenomaan blogin ylläpitoon tarkoitettuna välineenä.

Sittemmin WordPress.com on laajentanut rooliaan blogien lisäksi verkkosivustojen rakennustyövälineeksi ja tuonut tarjolle erilaisia maksullisia palveluita. WordPress.com onkin tänään eräänlainen jättikokoinen web-hotelli, jossa on erilaisia sivustoja, kaikki toteutettuna WordPress-järjestelmän avulla.

WordPress.com on valmis lokerikko, josta voit varata sivustollesi oman lokeron.

WordPress.com on nettisivujen ylläpidon kannalta vaivaton, sillä sivustoa varten ei tarvitse erikseen hankkia palvelintilaa eikä välttämättä edes verkkotunnusta. Julkaisujärjestelmän käyttäjältä ei myöskään edellytetä erityisiä teknisiä taitoja, joten kynnys verkkosivuston toteuttamiseen omin voimin on alhainen. Käytön aloitus on kirjaimellisesti muutaman klikkauksen takana ja sivujen luomisen voi käynnistää heti käyttäjätilin luomisen jälkeen. Etenkin pienen yrityksen näkökulmasta houkuttelevuutta lisää vielä se, että WordPress.com tarjoaa myös täysin maksuttoman vaihtoehdon kotisivujen ylläpitoon.

WordPress.org

WordPress.org on sivusto, jolta voit ladata maksuttoman WordPress-sisällönhallintaohjelmiston (julkaisujärjestelmän) asennettavaksi mille tahansa kelvolliselle palvelimelle. Yleensä palvelintila järjestetään vuokraamalla se web-hotellista, jonka jaetuilla palvelimilla ylläpidetään lukemattomia erilaisia sivustoja.

Avoimen lähdekoodin projektina toimiva ja vapaaehtoisvoimin kehittyvä WordPress on käyttäjilleen täysin maksuton.

Omassa palvelintilassa ylläpidettävän WordPress-sisällönhallintajärjestelmän aloituskynnys on WordPress.com-versioon nähden hieman korkeampi, sillä sivuston omistajan on itse järjestettävä sopiva palvelintila ja asennettava WordPress-ohjelmisto. Sivuston rakennushommiin voi ryhtyä vasta tämän jälkeen. Joissakin web-hotelleissa on käytössä valmis asennusvelho, jonka avulla WordPressin asennus käy parissa minuutissa, vaikka et ymmärtäisi palvelimista tai tietokannoista yhtään mitään. Ellei tällaista löydy, asennus vaatii muutaman työvaiheen, jotka eivät onneksi ole kovin monimutkaisia.

WordPress.com vai WordPress.org yritykselle?

Kummassakin WordPress-versiossa on omat hyvät ja huonot puolensa. Yrityksen kannalta valinta on kuitenkin selkeä: yrityksen kotisivut kannattaa aivan pienimpiä yrityksiä lukuun ottamatta toteuttaa omalle palvelimelle asennettavalla WordPress-julkaisujärjestelmällä.  Eli oikea osoite yritykselle käynnistää uusien kotisivujen luominen on WordPress.org.

Etenkin täysin maksuton WordPress.com on yritykselle hyvin heikko valinta, johtuen seuraavista syistä:

  1. Et voi käyttää sen yhteydessä yrityksen omaa verkkotunnusta (esimerkiksi yrityksesi.fi), vaan sivustosi osoite tulee olemaan muotoa yrityksesi.wordpress.com. Tämä ei anna yrityksestäsi erityisen ammattimaista kuvaa.
  2. Yrityksesi verkkosivustolla voidaan näyttää mainoksia, joiden sisältöön et voi vaikuttaa
  3. Et voi vaikuttaa sivustosi ulkoasuun muulla tavalla kuin vaihtamalla valmiista ulkoasuteemasta toiseen
  4. Sivustosi käytössä on hyvin rajallisesti säilytystilaa esimerkiksi tiedostoille (tätä kirjoitettaessa 3 GB).

Nostamalla WordPress.com-tilin tasoa johonkin tarjolla olevista maksullisista paketeista (noin 36 – 300 EUR/vuosi), pääset eroon joistakin edellä mainituista heikkouksista.

Jäljelle jää kuitenkin edelleen monia vakavia puutteita, joiden takia WordPress.com ei ole yrityksesi kotisivuille oikea paikka.

Kun valitset omalla palvelimella ylläpidettävän WordPress-julkaisujärjestelmän, saat käyttöösi seuraavat mahdollisuudet, joita ei sisälly kalleimpaankaan WordPress.com-pakettiin:

Laajennettavuus lisäosien avulla (vain WordPress.org)

WordPress-sisällönhallintajärjestelmään voi helposti ja edullisesti lisätä monia hyödyllisiä toiminnallisuuksia asentamalla sopiva lisäosa. WordPressin lisäosakirjastossa on tarjolla tuhansia maksuttomia lisäosia, joiden joukosta löytyy monia todellisia helmiä esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin (suluissa esimerkkejä suositeltavista lisäosista):

  • Hakukoneoptimointi (esimerkiksi Yoast SEO)
  • Palomuuri (Ninja Firewall)
  • Varmuuskopiointi (Updraft Plus)
  • Verkkokauppa (Woocommerce)
  • WordPress-lisäosien ja ulkoasuteemojen kielikäännösten tekeminen (Loco Translate)

Maksuttomien lisäosien lisäksi saatavilla on lukemattomia maksullisia lisäosia, jotka edelleen laajentavat WordPress-sivuston toimintoja ja mahdollistavat esimerkiksi erilaisten verkkokaupparatkaisujen rakentamisen (fyysiset tavarat, e-kirjat ja muut digitaaliset tuotteet).

Lisäosien käyttö ei ole lainkaan mahdollista WordPress.com-sivustolla.

Täysi vapaus ulkoasun valintaan (vain WordPress.org)

Kun rakennat yrityksesi kotisivut omalla palvelimella ylläpidettävällä WordPress-julkaisujärjestelmällä, sinulla on täysin vapaat kädet sivustosi ulkoasun suunnittelun ja toteutuksen suhteen.

Helpoin tapa luoda näyttävä ja käytettävyydeltään korkeatasoinen sivusto tai verkkokauppa on ostaa valmis sivupohja eli teema. Saatavilla on hyvä valikoima ammattilaisten koodaamia teemoja, joista löytyy varmasti oikea vaihtoehto jokaiselle.

Kun hankit valmiin teeman laadukkaaksi tunnetulta myyjältä (esimerkiksi Woocommerce.com), saat muutamalla kympillä sivustollesi testatun ja varmasti toimivan teeman, johon on tarjolla myös versiopäivityksiä.

Huonoin ratkaisu on teettää ulkoasuteema alusta lähtien käsityönä, sillä maksat tästä yksilöllisestä taideteoksesta valmiiseen teemaan verrattuna vähintään 10-kertaisen hinnan ja saat käyttöösi teeman, jonka tekninen laatu ja versiopäivitysten saatavuus myöhemmin on täysin kiinni teeman rakentaneen koodarin taidoista ja myöhemmistä kiireistä sekä motivaatiosta.

Kannattaa aina muistaa teeman hankintaa mietittäessä, että teema on lopulta vain pelkkä kehikko ja sivuston lopullinen ulkoasu syntyy, kun tähän kehikkoon sijoitetaan kuvat, tekstit, videot, painikkeet ja muut sivuston sisällön ja käytettävyyden kannalta keskeiset osat.

WordPress.com-sivustolla voit valita ulkoasun valmiiden teemojen joukosta. Maksamalla saat käyttöösi jonkin verran muokkausmahdollisuuksia, noin 300 euron vuosihinnalla täydet muokkausmahdollisuudet. Voit käyttää kuitenkin aina vain WordPress.com-kirjastosta löytyviä teemoja.

Tehokkaiden lisäpalveluiden käyttömahdollisuus (vain WordPress.org)

Omalle palvelimelle asennetun WordPress-sisällönhallintajärjestelmän yhteydessä voit vapaasti käyttää erilaisia hyödyllisiä lisäpalveluita, kuten Google Analyticsiä ja yleensä asentaa JavaScript-koodia.

WordPress.com ei salli JavaScript-koodien käyttöä, joten voit unohtaa esimerkiksi Facebook-pikselin käytön, jos sijoitat yrityksesi sivuston WordPress.com-sivustolle.

Verkkosivuston integrointi erilaisiin järjestelmiin, esimerkiksi markkinoinnin automaatioon ja tietojen vaivaton siirto järjestelmien välillä ovat jo lähivuosina tärkeitä kilpailuedun lähteitä. Eikä kyse enää ole pelkästään suurten yritysten asiasta, sillä integrointi ja automaatio ovat myös pienten yritysten ulottuvilla.

Verkkosivustosi ei voi olla suljettujen muurien takana, jos haluat pitää sen tehokkuuden ajan tasalla ja käyttää tarjolla olevia teknologioita hankkiaksesi lisää asiakkaita ja kasvattaaksesi myyntiä.

Vähän korkeampi aloituskynnys, paljon enemmän hyötyjä

WordPress.com-sivuston valintaa suositellaan usein yrittäjille käyttäen perusteluna sen edullisuutta ja vaivattomuutta.

Nämä ovat selkeitä hyötyjä, mutta niiden vastapainoksi mukana tulee monia kahleita ja rajoituksia, jotka estävät sinua rakentamasta yrityksesi sivustoa tehokkaaksi markkinointikanavaksi.

Omalla palvelimella ylläpidettävän WordPress-julkaisujärjestelmän päivittäinen käyttö sujuu aivan yhtä vaivattomasti kuin WordPress.com-sivustonkin. Pieni lisävaiva alkumetreillä palkitaan viimeistään silloin, kun haluat lisätä sivustollesi jonkin uuden ominaisuuden, esimerkiksi hakukoneoptimointia helpottavan lisäosan.

Tilaa Digiopiston blogi

Päivitä osaamistasi jatkuvasti – tilaa Digiopiston blogi. Saat hyödylliset artikkelit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Ota yhteyttä

Lähetä viestisi alla olevalla lomakkeella. Täytäthän ystävällisesti kaikki pyydetyt tiedot.

Tällä lomakkeella ilmoittamiasi yhteystietoja käytetään vain yhteydenottoosi vastaamiseen.